Életmód / Egészség / Lélek

8 érzés, amit csak a nagyon önbizalomhiányosok érezhetnek

Mi is az önbecsülés és az önbizalom? Ha definiálni kéne, talán azt mondanám, hogy a saját magunkba és a kompetenciáinkba vetett hit, ami -egészséges mértékben- hozzásegít a mindennapi sikereinkhez és a munkánk, a magánéletünk problémáinak megfelelő abszolválásához.

Ha hiányunk van a személyiségünk e fontos, de szerencsére fejleszthető részében, akkor azok tüneti jelleggel megjelennek a mindennapjainkban – szerinted te is önbizalomhiánytól szenvedsz? Ha át tudod érezni ezt a nyolc, nagyon is meghatározó helyzetet, akkor valószínűleg igen, de ne aggódj: mindegyik helyzetben megtanulhatsz jobban hinni magadban!

Meg kell nézned a telód, ha egyedül maradsz egy helyzetben

Ha elmész egy társaságba és hirtelen minden hozzád közeli ember kimegy a mosdóba, mit csinálsz?

Fesztelenül beszélgetsz tovább a többiekkel, vagy kimész te is a velük, esetleg azonnal telefonálgatni, sms-ezni kezdesz?

Ez egyértelműen kishitűségre vall – inkább vegyél erőt magadon és próbálj meg társalogni a többiekkel; meglátod, könnyebben fog menni, mint gondolnád, ráadásul egy kis magabiztosságot is szerezhetsz ezáltal!

Konfliktuskerülés lvl végtelen

Borzasztóan bántja az igazságérzetedet a főnököd vagy a kollégád viselkedése, de te szinte észrevétlenül átalakítod az érveidet és valahogy mindig igazat adsz a másiknak?

Higgy magadban!

Nem fogsz tudni azonnal asztal borítani az érdekeidért, de kezdd kicsiben: legközelebb, egy ilyen helyzetben úgy állj neki a vitának, hogy összeírod az érveidet – ér puskázni az önbizalomfejlesztés jegyében!

Nem lépsz ki otthonról smink vagy “megfelelő” szett nélkül

Ellenőrző kérdés: képes vagy leugrani a boltba alapozó, szempillaspirál nélkül, egy laza melegítőben úgy, ahogy általában otthon lazítani szoktál?

Ha a válaszod nem, akkor túlságosan érdekel, mit gondolnak mások – inkább határozzon meg az, hogy te milyennek látod magad!

Olvastad már?  Töltsd fel magad önbizalommal a randi előtt – 5 bevált trükk

Végezz gyakorlatokat: először a boltba ugorj le, aztán menj el sétálni a csumpi szettedben…

Ha ezek már mennek, sokkal felszabadultabb leszel (aztán vigyázz, nehogy melóba is így menj a végén)!

Fáj a kritika

Ha valaki megdicsér, az alap, de ha kritizál, az gyomorgörcsökkel és iszonyatos szorongással, majd egy hosszú feldolgozási fázissal jár?

Akkor kimondhatjuk, hogy nem igazán bírod a kritikát, mert félsz, hogy nem felelsz meg mások elvárásainak.

Most gondolj bele: ki az, aki napi 24 órában, az élete minden területén tökéletesen teljesít?

Inkább csinálj viccet a hibáidból és tanulj is belőlük, mert tökéletlenség nélkül fejlődés sincs…

Nem mersz véleményt nyilvánítani

Ez talán az egyik legidegesítőbb velejárója az önbizalomhiánynak, én már csak tudom – ha hazaérek, mindig eszembe jut, milyen szuper érveim lettek volna abban a vitában, vagy milyen király tényekkel támaszthattam volna alá a véleményemet az esti vacsoránál…

Késő bánat!

Ne gondold, hogy ez örökre így marad: legközelebb egy ilyen helyzetben erőszakold meg magad és legalább egyszer-kétszer foglalj állást, hidd el, senki sem fogja elharapni érte a torkod, neked pedig iszonyatosan felszabadító érzés lesz végre kiállni magadért!

Olvastad már?  Túl félénk vagy? Ezek a módszerek segítenek felülkerekedni rajta

Nem tudsz dönteni

És ez most nem arra vonatkozik, hogy elköltözz-e vagy nem, esetleg elfogadd-e az új állást vagy nem, hanem a sokkal kisebb dolgokra: a döntésképtelenség sokszor önbizalomhiány-eredetű, főleg, ha még az is gondot okoz, hogy hol vedd meg a vacsidat vagy melyik újságot emeld le a polcról.

Ilyenkor futtasd végig az agyadban, hogy mi lehet a legjobb és a legrosszabb verzió: rájössz majd, hogy nagyjából ugyanaz a kimenetele, ha kínait eszel, vagy ha olaszt – így leesik majd a válladról a teher is.

Nehezen veszed a dicséreteket

Ha még attól is kínban érzed magad, ha valaki megdicsér vagy megajándékoz, akkor elég alacsony lehet az önbecsülésed, de erre is léteznek megfelelő mantrák: gondold végig, hogy az a valaki miért is teszi ezt, és lásd magad külső szemmel!

Igenis megérdemelted a prémiumot meg azt is, hogy az a szívdöglesztő pasi randira hívjon…

Jegyezd meg a szót: megérdemled!

Belevágsz, de feladod

Ha már sokszor nagy lelkesedéssel álltál neki különböző projekteknek, de végül idő előtt feladtad, jobban kell hinned abban, hogy az a terv márpedig működőképes.

Ilyenkor véletlenül se hasonlítgasd magad a már sikeres emberekhez, mert azzal még alacsonyabb szintre taszítod az önbecsülésed!

Ezt mantrázd magadban: “sikerkereső ember vagyok, és nem bukáskerülő”. Ettől felbátorodsz majd és egy kis idő múlva rájössz, mennyit is érsz valójában.