Érzelmek hullámvasútján – avagy milyen egy borderline kapcsolatban élni

Érzelmek hullámvasútján – avagy milyen egy borderline kapcsolatban élni

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Érzelmek hullámvasútján – avagy milyen egy borderline kapcsolatban élni / 2. oldal

„Mélységek és magasságok”

Egy egészséges kapcsolatban, ha megbántjuk a másik felet, elgondolkozunk rajta, hogy mit mondhattunk, tehettünk, amivel rossz érzést keltettünk a partnerünkben és erre legközelebb figyelünk. Így szépen, lassan megtanuljuk a másik fél szeretetnyelvét.

Egy borderline szindrómában szenvedő embernél a szülői empatikus viszony hiánya miatt hiányzik az empatikus képesség. A partnerük helyzetébe, érzelmeibe nem tudják beleképzelni magukat, sok esetben nem érzékelik, hogy mit tettek, mivel bántották meg partnerüket vagy a hozzá közelállókat. Nehezen kezelik indulatiakat és fájdalmaikat.

Érzelmeiket két véglet között élik meg, nincs szürke zóna, csak fekete és fehér.

Sokszor saját maguknak okoznak fájdalmat, mivel súlyos identitásválságban tudnak szenvedni. Az egyik pillanatban rendkívüli magasságokban tudnak szeretni, mindent megtesznek a párjukért, a másik pillanatban utálják, degradálják és eltolják a másikat. Nagyon gyakoriak az ilyen típusú kapcsolatokra az oda-vissza költözések az érzelmi instabilitás miatt.

Sokszor félnek az elhagyástól, így inkább ők taszítják el a másik felet, minthogy a másik fél szakítson velük. Nehezen maradnak egyedül, ezért gyakori a felelőtlen partnercsere, vagy inkább maradnak egy bántalmazó, mérgező kapcsolatban. Gyakori a különböző függőségek kialakulása, amely lehet akár falánkság, alkohol-és drogfüggőség, súlyosabb esetben akár önkínzó cselekvésig is eljuthatnak. Egy külső szemlélő számára érthetetlen okokból tud depresszív, szorongó viselkedésbe átcsapni, miközben igazából nem lenne oka rá a borderline-os embernek.

Borderline személységzavar párkapcsolatban
ChardayPenn/istockphoto.com

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást