Egészség / Életmód / Lélek

Jelek, hogy érintés hiányod van – a terapeuták szerint

Jelek, hogy érintés hiányod van – a terapeuták szerint

Mentális problémák, mint például depresszió

Az érintés fontosabb az életben maradáshoz, mint gondolnánk. Azok a csecsemők, akik nem jutnak hozzá, belehalnak, ezt több szörnyű kísérlet is bebizonyította már. Az érintés ugyanis stimulálja a növekedési hormont és az immunrendszert és ha ez nem történik meg, a test leáll még akkor is, ha steril a környezet és semmiféle betegség nem fenyegeti.

Felnőttkorban a bőr-éhség tünete lehet depresszió, rossz közérzet és szorongás, azonban ha gyógyító érintéshez jutunk, a stressz-szintünk érezhetően lejjebb megy.

Testkép-zavar

Az anorexiás és bulimiás nők esetében kapcsolatot fedeztek fel a betegség és a gyermekkori érintésmegvonás között. Meglepő, de ennek eredménye a túlevés is lehet, amivel az illető a gyengéd fizikai kontantus által keltett űrt próbálja pótolni. A szorongás egyeseknél olyan fokú, hogy – párosulva a testkép-zavarral – szexuális frusztrációban is megmutatkozhat.

Agresszió

Az Érintéskutató Intézet (TRI, azaz Touch Research Institute) orvosai amerikai és francia fiatalok részvételével végeztek felmérést. Kimutatták, hogy az amerikai tanulók kevesebbszer érnek társaikhoz vagy ölelik meg őket, ennek eredménye pedig a több „ön-érintés” mutatása volt, illetve az agresszívabb viselkedés mind fizikailag, mind verbálisan. A masszázsterápia azonban segített növelni ezen fiatalok empátia-szintjét és csökkenteni erőszakos hajlamaikat, amit a megnövekedett szerotonin-szintnek tulajdonítanak.

Yuri_Arcurs/istockphoto.com

Magány

Az érintés- és masszázsterápia bizonyítottan képes segíteni a magányosság érzetén, azonban sokszor a magány a fizikai kontaktus hiányának tünete. A súlyos egyedüllét tünete az is, ha az illető rendszeresen hosszú, forró fürdőt vagy zuhanyt vesz, hiszen a víz melegével próbálja egy másik test melegét pótolni. Ugyanez vonatkozik a sok meleg, puha takaróba burkolózásra is, továbbá ha a párnát öleljük vagy házikedvenceinket szeretgetjük állandó jelleggel.

Az érintéshiány egy olyan öngerjesztő folyamatot indít be, mely azt eredményezheti, hogy az ember elszigeteli magát és tudatosan kerüli a társaságot és közösségi élményeket.

Félelem a visszautasítástól és a kapcsolatoktól

Akik a fizikai kontaktus hiányától szenvednek, azok nehezebben alakítanak ki baráti vagy romantikus kapcsolatokat. Félnek elköteleződni, illetve attól, hogy mi lesz, ha az, akit szeretnek, elhagyja őket. A hosszú távú párkapcsolat és az intimitás az, amire vágynak, ennek ellenére ezen lehetőségek gondolata és esetleges elvesztése szorongással tölti el őket. Szégyenlősek, visszahúzódóan élnek, tulajdonképpen egyfajta 22-es csapdájában, hiszen így pont ahhoz a gyógyító érintéshez nem jutnak hozzá, ami a lelki problémáikat okozza. Aki azonban rájön, hogy mi hiányzik neki, hatékonyan javíthat állapotán masszázs- vagy érintésterápiával.

Napjainkban a fejlett társadalmakban egyre kevesebb az érintés. Személyes találkozók helyett inkább online tartjuk a kapcsolatot rokonainkkal és barátainkkal a személyes találkozó helyett. Ez azonban nem pótolja a szükséges fizikai kontaktust. A munkahelyen és mindennapokban is kevesebb a futó érintés, amelyért a zaklatásért való feljelentéstől való félelem is felelős. Ma már a sztárok is úgy fotózkodnak rajongóikkal, hogy nem érnek hozzájuk. Nem karolják át lazán a vállukat, hanem „hover hand technikával” pózolnak, ami azt jelenti, hogy lebegő kezüket az illető válla vagy dereka köré helyezik. Ezek után az abszurdumok után nem csoda, hogy a Google szerint gyakran keresünk rá olyan kifejezésekre, mint „össze akarok bújni valakivel”, „ölelésre vagy ölelkező-társra vágyom”, illetve „professzionális ölelő szolgáltatás”. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást