Érdemes maszkot viselni a szabadban? Így vélekednek erről a szakértők

Érdemes maszkot viselni a szabadban? Így vélekednek erről a szakértők

Címlap / Hírek / Érdemes maszkot viselni a szabadban? Így vélekednek erről a szakértők

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy amikor kimész a parkba, vagy sétálni indulsz a városi utcákon, nem kell maszkot viselned. Azonban ha ilyenkor körbenézel, biztosan fogsz látni néhány embert, akik ennek ellenére is felveszik a maszkot az utcán, hogy plusz védelmet biztosítsanak maguknak. De vajon miként vélekednek erről a szakértők? El kellene takarnunk az arcunkat és orrunkat a közterületeken is?

Kirsten Koehler, egy amerikai környezetvédelmi-egészségügyi professzor szerint a válasz attól függ, hogy mennyire kerülsz majd közel más emberekhez a kint töltött idő alatt. Úgy véli, ha például a parkban meg tudod tartani másoktól a három méteres távolságot, nem fogsz olyan úton futni, ahol rajtad kívül még több száz ember is szembejöhet veled, akkor nem feltétlenül van szükséged a maszk folyamatos viselésére.

Ha úgy gondolod, hogy a városi utcák járdáin akaratlanul is közel fogsz sétálni másokhoz, inkább legyen nálad maszk, hogy ilyenkor gyorsan magadra tudd kapni.

A vírus ugyanis elsősorban emberről emberre terjed. A cseppek, amelyeken át pedig bejuthat a szervezetedbe a koronavírus, már egy szimpla beszélgetés során is a levegőbe kerülhetnek. Ezért nem lehetsz elég óvatos az ismeretlenekkel szemben.

Így senki sem felejt

A Magyar Orvosi Kamara már több cikkében is felhívta a figyelmet arra, hogy miért rendkívül fontos maszkot hordanunk. Arra is kitértek, hogy a közterületeken való viselésről ők miként vélekednek. Szerintük már csak azért is érdemes a szabadban eltakarnunk a szánkat és orrunkat, hogy a környezetünkben lévőket figyelmeztessük a szabályok betartására. Hajlamosak lehetünk ugyanis megfeledkezni a távolságtartásról és az óvatosságról, ha egy emberekkel teli parkban vagyunk. Itt minden épp olyannak tűnik, mint a koronavírus megjelenése előtt. Ha viszont rajtad van a maszk, nem csak a tömegben biztosítasz magadnak és a többi embernek plusz védelmet, de emlékezteted a melletted elsétálókat a betegségre. Emiatt pedig nagyobb eséllyel tartják majd meg az ajánlott távolságot tőled.  

romanchazov27/depositphotos.com

Ami az oxigént illeti

Hasonló elvet vall a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, akik néhány hete arra kértek mindenkit, hogy mindegy, hova mennek, ha kilépnek a házból, vegyenek fel maszkot. Hozzátették, hogy nagyon fontos szereppel bír az arcunk eltakarása akkor, ha tudjuk, hogy más emberekhez két méternél közelebb kerülhetünk. Márpedig ez még egy egyszerű kirándulás során is megtörténhet, nemhogy a strandon vagy például a kutyafuttatóban. A legjobb, amit tehetsz, hogy megpróbálod betartani ezeket a javaslatokat. Maszkot viselsz, ha tudod, hogy a tömött Margit-szigeten fogsz sétálni délután, és igyekszel megtartani az ismeretlenektől a távolságot. Attól sem kell tartanod, hogy emiatt nem tudod élvezni a szabadban töltött időt, vagy hogy közben nehezebben kapsz majd levegőt.

Néhány hete egy amerikai orvos, Dr. Joshua Wolrich tett közzé Twitteren egy videót, amiben egy készülék segítségével megmutatta, hogy maszkviselés előtt és közben is ugyanannyi oxigén jutott a testébe. Tehát a száj és orr eltakarása sem okoz problémát a szervezetének. Persze a nyári melegben könnyedén érezheted úgy, hogy nehezebben kapsz levegőt, pláne egy zsúfolt buszon, ám a férfi videója is bizonyítja, hogy ilyenkor nem szabad pánikba esni.

Valójában ugyanúgy áramlik az oxigén a testedbe a maszk viselésekor is, megfulladni tehát biztosan nem fogsz!

Vannak helyzetek, amikor a maszkviselés nem opció (például úszás közben, hiszen ilyenkor kifejezetten tilos felvenni). Ebben az esetben a 2-3 méteres távolság jelenti a legnagyobb biztonságot! Ha mindenki odafigyel ezekre a részletekre, a járvány terjedésének mértéke is lecsökkenhet, és egy esetleges második hullám ereje is kisebb lehet. 

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást