Innen tudod, hogy már érdemes lecserélni a szövetmaszkodat

Innen tudod, hogy már érdemes lecserélni a szövetmaszkodat

Címlap / Életmód / Egészség / Innen tudod, hogy már érdemes lecserélni a szövetmaszkodat

Nem túlzás azt állítani, hogy senki nem számított egy ilyen negyedik hullámra. Maximum a virológusok és a döntéshozók gondolták komolyan, hogy ilyenkor még mindig a koronavírussal fogunk küzdeni, méghozzá sokkal komolyabb hullámával, mint ezelőtt. Ehhez képest azonban az is elmondható, hogy példátlanul ügyesen alkalmazkodunk. Most már ez az új normális, mindenki profi a szociális távolságtartásban, és hordjuk a maszkot is mindenhol, ahol előírják, hogy kötelező. 

Legtöbbünknek több szövetmaszkja is van, hogy legyen mit cserélgetni. Persze azért is, hogy legyen mindegyik kabáthoz egy színben illő, a különböző csizmákkal összecsengő darab. Reménykedünk, hogy ezekkel már kibekkeljük a hullám végét, hiszen nemsokára úgyis itt a vakcina, és kicsit visszatérhetünk, ha nem is a régi, de a normális kerékvágásba. Szakértők szerint erre nem érdemes építeni – mármint arra nem, hogy kihúzzuk a maszkokkal a tél végéig. Ha az elmúlt néhány hónapban ugyanazokat hordtad, ideje lecserélni őket.

Hogyan kell tisztítani?

Redphotographer/istockphoto.com

Az lenne a legideálisabb, ha a textilmaszkokat is minden egyes nap mosnád, vagy legalább is kiöblítenéd a használat után. Ez a leghigiénikusabb megoldás, de kétségkívül nagyon megviseli a textilt, amit általában nem is a legdrágább, legerősebb anyagból készítenek. A baj alapvetően az, hogy minél többet hordod és mosod a maszkodat, az annál kevésbé fog védeni téged is, és másokat is a koronavírustól.

A textilmaszkok ugyanis azért fogják fel a potenciálisan vírussal fertőzött nyál- és egyéb váladékcseppeket, mert szorosan egymás mellett állnak a szálaik. Minél sűrűbb szövésű egy maszk, annál hatásosabb. Annál kevésbé engedi ki beszéd és levegővétel közben azokat a váladékokat, amelyekkel aztán, ha tünetmentes fertőzött vagy, megfertőzhetsz másokat. Az idő előrehaladtával azonban ezek a szálak is kopnak, főleg akkor, ha helyesen és ügyesen gyakran mosod a maszkokat – így a hatékonyságuk is csökken.

Mikor érdemes lecserélni a szövetmaszkot?

Alapvetően néhány dolgon múlik, hogy mikor érdemes hagyni a szövetmaszkot, és újat venni helyette. A maszk anyagán (ami egyébként is vékonyabb, kevésbé masszív, az hamarabb fog elhasználódni), a hordási gyakoriságon, illetve azon is, hogy mennyire vigyázol rá. Utóbbi azt jelenti, hol tartod, milyen óvatosan veszed fel és le, és figyelsz-e arra, hogy annyira azért ne tedd ki az időjárási viszontagságoknak (ne hagyd kinn például az erkélyen esőben-hóban-fagyban). 

Szakértők szerint az a legjobb, ha úgy tekintünk a maszkokra, mint a szezonális ruhákra. Érdemes őket minden egyes évszakban lecserélni, 2-3 hónapot ugyanis egy átlagos maszknak bírnia kell. Az is nagyon jó jel lehet a cserére, ha a maszk füle kezd el kopni, vagy szakadni. Ilyenkor, hacsak nem nagyon újonnan szerezted be – inkább ne varrd meg, egyszerűen csak cseréld le újabbra, mert valószínűleg régen elhasználódott. Ha még mindig nem vagy biztos a dolgodban, tartsd fény felé a maszkodat. Minél több fényt enged át, annál kevésbé alkalmas a koronavírus megszűrésére.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást