Így építsd be a japán minimalizmust az otthonodba

Így építsd be a japán minimalizmust az otthonodba

Címlap / Otthon / Dekor / Így építsd be a japán minimalizmust az otthonodba

Ha néha túl zajosnak érzed a körülötted lévő világot, és minden vágyad az, hogy otthon lecsendesedj kicsit, akkor valószínűleg nem egy olyan lakásban képzeled el a pihenéssel töltött pillanatokat, amely túlzsúfolt és folyamatosan „szalad”. Erre lehet jó megoldás, ha már az otthonod stílusa is békés, nyugodt, és letisztult – a japán minimalizmus éppen ilyen, amit néhány ügyes fogással akár te is bevihetsz a saját otthonodba. Ha nem szeretnéd az egész lakást eszerint átalakítani, akkor azt javasoljuk, hogy csak egy-két helyiséget rendezz át, azokat, ahol tudsz relaxálni!

A tökéletes minimalista nappali

A japán minimalizmus egyik fő mozgatóelve a kevesebb néha több – illetve valójában mindig több.

A másik pedig, hogy a formák és anyagok legyenek egyensúlyban egymással, ne essünk túlzásba semmivel, és mindennek legyen meg a komplementer párja.

Ezt a nappaliban leginkább úgy tehetjük meg, ha kiválasztunk egy sarkot, amelyet jobban hangsúlyozunk: ide kerül majd a kanapé, a fotel, esetleg a dohányzóasztal. A szögletes formákat egészítsük ki valamilyen kerekkel, legyen minél több a fa, esetleg egy kevés fém, és törekedjünk a természetességre.

Színhasználat terén érdemes a fekete, fehér, szürke, kék árnyalatait választani, amelyet barnával, sárgával, zölddel, rózsaszínnel egészítsünk ki.

Ha dekorálni szeretnénk, az is legyen hasonlóan letisztult, mint a berendezés, és ha tehetjük, válasszunk geometriai formákat.

 

Ágy a padlón

A japán minimalizmusra jellemzőek az alacsony ágyak, ezért ha nem ódzkodunk attól, hogy ennyire közel aludjunk a padlóhoz, akkor ezt is érdemes kipróbálni.

Semmiféleképpen nem fér bele ebbe a stílusba, hogy a HIFI, a TV, a számítógép a hálószobában legyen, hiszen ez a teljes értékű pihenést szolgáló helyiség.

A fehér szín használata javasolt a hálóban, az ágyon kívül pedig maximum lámpát, polcot érdemes még a szobába tennünk.

A polcra kerüljenek könyvek, növények és egyéb dekorációk, de itt se vigyünk túlzásba semmit.

 

Barátkozás a földön evéssel

Ha tényleg nagyon komolyan gondoljuk a lakás átváltoztatását, és az étkezési kultúrából is merítenénk a japánoktól, akkor javasolt egy alacsony asztal beszerzése a hozzá passzoló ülőpárnákkal, illetve a japán szőnyeggel, a tatamival.

Ha a nappaliba helyezzük el, akkor lehet teázó-kávézó asztal, de az étkezőben akár az ebédlőasztal is, ha a család többi tagja is beleegyezik a változtatásba.

 

Csínján a dekorációval is

Egy-két szép váza, kavicsokból készült dekoráció, szobanövények, néhány dekoratív dísztárgy, nem túlkomponált festmények, fából készült szobrocskák — nagyjából ezekkel a dekorációkkal érdemes dolgoznunk egy japán minimalista szobában vagy lakásban.

Természetesen a teáskanna és a csészék is elmaradhatatlan elemek, amelyeknek még hasznát is vehetjük, és a növényrajongóknak érdemes kipróbálniuk a bonsai-nevelést is.

Jól mutat még az orchidea vagy a bambusz is a lakásban, esetleg egy üvegtálban berendezett minikert, vagy akár egy akvárium, egy-két halacskával.

 

Így lesz minimalista a fürdőszoba

Nem a pipereholmiktól roskadozó polcok vagy a telezsúfolt törölközőszekrény az, ami egy japán minimalista stílusú fürdőszobát jellemez.

Helyette csupán a kád vagy zuhanyzó, a mosdó és a WC kapjon helyet a fürdőben, tehát a legszükségesebbek, egy-két kisebb polccal vagy faasztalkával, amelyre néhány holmit tehetünk.

Ez a stílus megtanít minket arra is, hogy megszabaduljunk minden olyan dologtól, amelyre valójában nincs is szükségünk.

 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!