Az ember legnagyobb bűnei az állatok ellen: még manapság is tart a mészárlás és kínzás

Az ember legnagyobb bűnei az állatok ellen: még manapság is tart a mészárlás és kínzás

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Az ember legnagyobb bűnei az állatok ellen: még manapság is tart a mészárlás és kínzás

Az állatkínzások szomorú, méltatlan és dühítő témája sajnos folyamatosan napirenden van. Amióta öntudatára ébredt a csúcsragadozók fajába tartozó emberiség, azóta létezik az állatokkal való kegyetlenkedés és visszaélés jelensége. A világ tele van pillangók szárnyát tépkedőkkel, macskák közé petárdát dobálókkal, kutyákat légpuskával lövöldözőkkel. Ami még elrettentőbb, hogy létezik olyan nagyüzemi vagy globális állatbántalmazás, amit gátlástalanul próbálnak kereskedelmi, tradicionális vagy társadalmi okokkal legalizálni. Íme, a modern kor emberének legnagyobb bűnei az állatok ellen.

Bálnák mészárlása

A bálnavadászat elfogadott az északi országokban, ahol a hagyomány részeként és kereskedelmi okokból is gyilkolják a bálnákat. Ez pusztítóan hat a bálna populációra.

Izland, Norvégia és a Feröer-szigetek a legnagyobb forgalmazók, akik figyelmen kívül hagyják a nemzetközi állatjogvédő szervezetek moratóriumait.

1986 óta a kereskedelmi célú bálnamészárlás tiltott tevékenység, ennek ellenére vadászidényben az északi tengerek partját több kilométer hosszúságú habos, vörös vér borítja.

Kutyák levágása

A kutyahús fogyasztása Dél-Koreában „gaegogi” néven ismert, és tradíciója a Silla-dinasztia idejére nyúlik vissza.

Az állatok jogait védő szervezetek nyomására és az egészségügyi problémák miatt az utóbbi időkben a kutyahús menü nyilvánossága visszaszorult, de még markánsan létező jelenség. Szöul egyik neves, Moran nevű piacán ketrecekben tartják az éttermekbe szánt kutyákat, nyomorúságos körülmények között.

Az oda látogató külföldi turistáknak és a sajtónak tiltják a fényképezést. A városban kutyaéttermek vannak, de ezeket is inkább a bennfentes koreaiak látogatják.

A koreai állatvédő szervezet (KARA) szerint a csökkenő tendencia ellenére még ma is körülbelül 800 000 kutyát szervíroznak tányérokra évente.

Bikák leszúrása

A bikaviadal Spanyolország leghíresebb tradíciója a flamenco zene mellett. Az állatvédők folyamatosan fellépnek a hagyomány ellen, és egyes spanyol tartományok helyi jogszabályokkal tiltották be.

Ám egy hivatalos kormányrendelet elérte, hogy az arénákban történő előadásokat nemzeti kulturális örökségként definiálják, így azok legálisnak számítanak – annak ellenére, hogy a fesztiválok olyanok, mint az áldozati rituálék, és a bikák kegyetlen kínokat élnek át az előadás során, míg végül halálra döfik őket a matadorok.

A modernebb politikusok szerint a spanyolok már nem azonosulnak a viadalok etikájával, ezért is van leáldozóban a hagyomány.

Egerek megmérgezése

Egyre kevesebb kozmetikai márka végez állatkísérleteket termékei tesztelésénél, de a legnagyobb állatvédő szervezet, a PETA szerint még mindig bőven van erre példa.

A fájdalmas, állati szervezetre ártalmas és akár mérgező teszteléseket az ismertebb és nagyobb kozmetikai cégek is gyakorolják. A társadalmi szimpátia – és ezzel együtt a vásárló tömegek is – a kegyetlenségmentes politika hívei.

Így szerencsére most már az a trend, ha a szépségipari vállalatok marketingjében kihangsúlyozzák azt, hogy a kozmetikumok tesztelése során nem használtak állatokat.

A haszonállatok tortúrája

A nagyüzemi gazdálkodás szerte a világon kontrollálatlan állapotokat generál a háziállatok számára. A szárnyasok és négylábú haszonállatok tartásáról horrorisztikus videók terjednek a közösségi médiában. A World Animal Protection szervezet felmérése szerint minden évben világszerte 40 milliárd csirke vegetál borzalmas körülmények között, a drasztikus táplálás miatt túl gyorsan és túl nagyra püffednek, és számtalan egészségügyi problémával küzdenek a minimális higiénia nélküli, túlzsúfolt ketreceikben. A brit gazdaságokban a sertések 70%-ának fájdalmas eljárás keretén belül vágják le a farkát, és több mint tízezer tejelő tehenet tartanak zárt térben, korlátozva a természetes, szabad közegükben való tartózkodást. Az állatvédők folyamatosan gyűjtik az aláírásokat és támogatásokat a petícióikban, hogy megakadályozzák az állatok mostoha körülmények között tartását. Ugyanakkor csekély eséllyel, mert a gyorséttermek és szupermarketek a legnagyobb vásárlók, amelyek a profit miatt szemet hunynak, és ezzel lábbal tiporják a mezőgazdasági és élelmiszeripari haszonállatok jogait.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást