Így hat rád, ha élvezed az internetes trollkodást

Így hat rád, ha élvezed az internetes trollkodást

Címlap / Életmód / Egészség / Így hat rád, ha élvezed az internetes trollkodást

Amennyiben negatívan gondolkodsz önmagadról, a közvetlen, vagy akár közvetett ismerőseidről, akkor azzal elsődlegesen a saját életedet keseríted meg. Persze nem segítesz abban sem, hogy helyesen ítéljenek meg…

A negatív kommentek

Úgy tűnik, sokkal könnyebb negatív véleményünknek hangot adni, ha otthon ülünk az internet előtt, mint ha személyesen kellene ugyanazt elmondanunk.

Az anonimitás nagy bátorságot ad, illetve az is, hogy túlságosan lazán vesszük a véleménynyilvánítást, ha az online történik.

A világhálón csaknem már bármihez hozzászólhatunk, aminek az az eredménye, hogy a kommentek többsége sokkal inkább provokatív, negatív, becsmérlő, semmint dicsérő vagy bátorító.

Természetesen nem kell mindenkinek mindenben egyetértenie, de meglehetősen elkeserítő tud lenni, mikor az ember lánya naivan belelapozgat a véleményekbe, majd az első három vélemény után még az életkedve is elmegy.

De vajon kit minősít mindez? Sok esetben nem azt, aki magát a tartalmat közzétette, hanem aki mindennemű háttérinformáció nélkül, pusztán rosszindulatból véleményez.

A megkeseredettek véleménye

Mondhatnánk, hogy aki kirakatba teszi az életét, annak vállalnia kell azt is, hogy negatív kritikát kap, de a valóság az, hogy a legtöbb becsmérlés messze áll a tartalmas bírálattól.

Sok esetben úgy tűnik, hogy a közönség tetszését egyáltalán nem nyerte el egy kép, videó, vagy akár egy blog bejegyzés, holott csak arról van szó, hogy a jóindulatú többség nem akarja felvenni a kesztyűt. 

Gyakran a helyesírásról, a fogalmazásról, a káromkodással felérő szavak használatából már megállapítják, hogy az illetőkkel lehetetlen véleményt egyeztetni.

Sokan inkább továbbkattintanak, amiből aztán az átlagos nézelődőnek úgy tűnik, hogy a tartalom rossz, és a negatív kommentelők ismét megerősíthetik önmagukat. 

Miért ne legyél mindig negatív?

Továbbra is hangsúlyozzuk, hogy a negatív reflektálás nem mindig rossz, de problémás lehet, ha szinte csak és kizárólag ez alapozza meg az életedet.

Csak egy egyszerű példát véve, ha a közösségi oldalon folyton csak azokhoz a tartalmakat kommentálod, amiket le lehet húzni, akkor a többség úgy fog megítélni, hogy te egy negatív személyiség vagy.

(Pláne akkor, ha mindezt minősíthetetlen stílusban és hangnemben teszed.)

A legtöbb esetben az ilyen típusú kommentekről süt az irigység és a rosszindulat, hovatovább az önbizalomhiány, elvégre egy fitness lady oldalán csak az állítja, hogy a látvány „gusztustalan”, aki feltehetőleg maga sincs megelégedve az alkatával.

Jó eséllyel az fog másokat bántani, gyakran indokolatlanul, aki a saját szemében nem látja a gerendát (ellenben mindenki máséban felfedezi a szálkát).

Kerüld inkább el

Alapvetően úgy kellene működnie az online tartalmaknak, hogy ami nem érdekel minket, vagy ami túlságosan felháborít, megbotránkoztat, azt inkább nem nézegetjük minden nap.

Ehhez képest ezekre a tartalmakra fordítjuk a legtöbb időt, ami nem csupán időpazarlás, hanem a rosszkedv alapja is egyben.

Teljesen felesleges önmagadat marcangolnod azzal, hogy számodra irigylésre méltó, vagy éppen bosszantó fotókat, bejegyzéseket böngészel.

Mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, ami azonban nem jelenti azt, hogy valakit okvetlenül le kell hurrogni.

Mindennek két oldala van, nincs kivétel, egy online médiumból sem ismerhetünk meg valakit annyira, hogy megítélhessük.

Mielőtt elküldesz egy negatív kommentet, gondold át, hogy valóban egy bántó véleménnyel lesz igazán teljes a napod?

Minden csak rajtad múlik

Ha a negatív véleményezők azt az energiát önmagukba fektetnék, amit mások bántására szánnak, akkor igazán sok pluszt letehetnének az asztalra.

Ha minden nap csak néhány percet szánsz arra, hogy zavaró tartalmakat böngészel, felhúzod magadat rajtuk, majd még kommenteled is, már az időpazarlás.

Sajnos azonban a többség nem csak perceket, hanem gyakran órákat szán erre az abszolút hasztalan tevékenységre.

Az inspiráló tartalmakat ideje valódi tettekre váltani, a negatívakat pedig célszerű messzire kerülni, hiszen a változtatás csak rajtad múlik.

Ha így teszel, egészen megváltozik majd a véleményed az emberekről és a világról, rájössz majd, hogy akkor lehet teljes az életed, ha saját magaddal foglalkozol, nem pedig másokkal.

Találd meg az arany középutat

Először is fontos, hogy olyan véleményt írj csak le, amit személyesen is el mernél mondani, pontosan azokkal a szavakkal, amiket a neten is felsorakoztattál.

Másodszor lényeges, hogy bátran kiállj a véleményed mellett, de azt fogalmazd meg intelligensen, úgy, hogy az tényleg kritika legyen.

Ebből valóban tanulhat az, akinek a véleményed szól, ráadásul jó eséllyel még válaszra is méltatja az illető, elvégre a trollkodással felérő kommenteket a legtöbben eleve átugorják.

Végül, de nem utolsó sorban gondolj bele a másik helyzetébe is, így jó eséllyel nem fogsz olyat mondani, vagy leírni, ami neked ugyancsak rosszul esne.

Ha úgy véled, szíven ütne, ha valaki azt mondaná, hogy egy hájas disznó vagy, esetleg gusztustalan a kockás hasad, akkor mást se bánts meg ilyen véleménnyel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást