Elvesztetted az állásod a vírus miatt? Ez a 7 kérdés segít eldönteni, érdemes lenne-e váltanod

Elvesztetted az állásod a vírus miatt? Ez a 7 kérdés segít eldönteni, érdemes lenne-e váltanod

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Elvesztetted az állásod a vírus miatt? Ez a 7 kérdés segít eldönteni, érdemes lenne-e váltanod

A koronavírus nemcsak az egészségünkre ártalmas – a kivédésére tett korlátozási intézkedések miatt rengetegen elvesztették a munkájukat is, ami szintén nem túl szerencsés, főleg így, egyik napról a másikra. Ha te is ebben a cipőben jársz, ezt az időszakot kihasználhatod arra, hogy akár új karriert is válassz magadnak, ha a régi annyira már nem az igazi. Az alábbi kérdéseket tedd fel magadnak, ha rá szeretnél jönni, merre érdemes tovább indulni a járvány után.

1. Ez a karrier el tud tartani engem, és biztosítja azt az életszínvonalat, amit élni szeretnék?

Szép dolog, ha író, költő, szobrász vagy bármi más szeretnél lenni, és érdemes is követned az álmaidat, mindegy, mennyire tűnnek merésznek.

A kérdés viszont az, hogy érdemes-e belőlük karriert is csinálni, vagy meg kellene őket hagynod egyszerű hobbinak.

Ha megszoktál egy életszínvonalat, és nem szeretnéd lejjebb adni, akkor előre kell gondolkodnod, és meg kell nézned, hogy előbb-utóbb beérik-e a munka gyümölcse pénzügyileg is.

2. Van ebben a karrierben kihívás számomra?

Bármilyen furcsán is hangzik, a kevés és könnyű munka az emberek nagy részét nem elégíti ki, főleg, ha nem lehet vele azonnal milliókat keresni. Ha karriert szeretnél, és meg akarod valósítani önmagad, akkor olyat kell keresned, ami kihívást jelent, amiben tudsz fejlődni, és sikeres tudsz lenni – de nem azonnal, és végképp nem könnyen.

3. Ismerek olyat, aki mentorálhat?

Bármi újba belekezdeni soha nem egyszerű, főleg akkor, ha évekig teljesen másban dolgoztál, mint amivel most kacérkodsz. Megkönnyítheti a dolgodat, ha találsz egy mentort, aki segíteni tud, bevezet a szakzsargonba, a munka világába, és egyengeti kicsit az utadat. Így nem kell abszolút nulláról indulnod.

Andrea Piacquadio/pexels.com

4. Mi az, amit akár ingyen is csinálnék?

A legegyszerűbb módja annak, hogy ne legyen pénzed az, ha csak a pénzt hajkurászod. Arról nem is beszélve, hogy így soha nem fogod igazán élvezni, amit csinálsz. Ha karriert váltasz, gondolj bele, hogy mi az, amit akár még ingyen, hobbiként is szívesen csinálnál, és próbáld meg tovább gondolni, hogyan lehetne ebből működő karriert csinálni.

5. Tudok majd fejlődni?

A legfőbb oka, amiért valaki meggyűlöl egy munkát vagy egy munkakört, az az, hogy nem tud hová fejlődni, megreked egy bizonyos szinten. Éppen ezért fontos, hogy ha karriert váltasz, olyat keress, amiben van előrelépési lehetőséged, és amiben tudsz fejlődni, minél több mindent kipróbálni. Az életre szóló tanulás óriási motiváció tud lenni bármilyen szakterületen.

6. Jó hozzá a személyiségem?

Hiába szeretnél marketinges lenni, ha introvertált vagy, és nem szeretsz beszélgetni az emberekkel, valószínűleg gyűlölnéd a munkád minden napját.

Ugyanígy, jó dolog az írás, és szép, ha az ember kiad egy könyvet, ugyanakkor egy extrovertált személyiségnek kínzás az, ha nem dolgozhat együtt másokkal.

Éppen ezért nem csak a vágyaidat, de a személyiségedet is érdemes figyelembe venni, ha azt latolgatod, hová menj dolgozni.

7. Hol szeretnék élni?

Ha olyan karriert választasz, ami nemzetközi is lehet, vagy költözés szükséges hozzá, ezt is bele kell kalkulálnod a váltásba. Sok olyan cég van például, ahol van lehetőség külföldön dolgozni, de van olyan munkakör is, ami szimplán sok utazással jár. Mindegy, hogy ez álmaid netovábbja, esetleg gondolni sem akarsz hasonlóra, a választásnál ezt is vedd figyelembe.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást