Az elvált anyák 6 leggyakoribb hibája

Az elvált anyák 6 leggyakoribb hibája

Címlap / Életmód / Család / Az elvált anyák 6 leggyakoribb hibája

Egy válás sohasem fáklyásmenet, és a szakítófélben lévő pár tagjai többnyire hangoztatják: ők csak azt szeretnék, hogy minél jobb legyen a gyerekeknek. A csemete számára azonban mindenképp megrázkódtatást jelentenek az események – igaz, nem mindegy, mennyire.

Futárnak használni a gyereket

Természetes, hogy a válási procedúra egy bizonyos pontján úgy érzed, semmi kedved kommunikálni a majdnem volt férjeddel. A jogi eljárás lezárultával azonban mégis sokan elkövetik a hibát, hogy hosszú távon üzenetek továbbítására használják a gyereket.
Ez nagyjából azt jelenti, hogy inkább a kicsivel végezteted el a „piszkos munkát”, amihez semmi kedved. Nem túl érett magatartás, ugye?

Terapeutának használni a gyereket

Különösen tizenévesek esetén nagy ennek a veszélye, akik szeretik „megmondani a tutit”, tehát ítéletet alkotni számukra nem teljesen ismert helyzetekben. Válás után előfordulhat, hogy éppen olyan beszélgetőpartnerre van szükséged, aki adja alád a lovat a szitkozódásban – de ne a gyerek legyen az, akinek az apja a téma!
Amennyiben beleesel ebbe a hibába, megfosztod a kamaszt attól, hogy legyen egy apaszereppel kapcsolatos egészséges ideája.

Elmarni a gyereket

Az apróságnak – legyen bármilyen korú – azt kell éreznie, hogy mellette állsz. Ebbe nem fér bele, hogy megállás nélkül szidod előtte az apját, próbálva a saját oldaladra állítani őt. A csemetének csak akkor lehet kiegyensúlyozott élete és stabil lelki világa, ha nem kell választania a szülei között.
Ki merjük mondani: ha válaszút elé állítod, vagy rá veszélyt jelentő indok hiányában el akarod tiltani az apjától, távol állsz a jó anyaságtól.

Tabuként kezelni a láthatást

Ha az ex-párodból hétvégi apuka lehet, kényesnek érezheted a nála töltött időről kérdezni a gyereket – hiszen a kicsinek nehéz úgy nyilatkoznia, hogy ne áruljon el magánéletre vonatkozó részleteket. Mégis hiba, ha belé fojtod az ott átélt élményeket.
Tegyél fel általános kérdéseket a gyereknek, amelyek az időtöltésre vonatkoznak, illetve arra, hogyan érezte magát!

Jóvátenni a kárt

Ez egyfelől lehetetlen vállalkozás, másfelől pedig több kár származhat belőle, mint haszon. Mégis hogy gondoltad? Hogy a sokadik plüssmackó, márkás sportcipő vagy okostelefon elfeledteti azt a lényegtelen mozzanatot, hogy apa már nincs mindig mellette? Ne akarj reggeltől estig magyarázkodni, jóvá tenni, erőlködni!
Egyszerűen cselekedj ösztönösen, a lelkiismereti kérdéseket pedig rendezd le egyedül, vagy terapeuta segítségével!

Apja helyett apja lenni

Dicséretes a törekvés, de nem ez a módja, hogy elvált anyaként teljes hátteret biztosíts a gyermekednek. Ez a szándék ugyanis tőled idegen magatartásformák felvételére késztethet – például arra, hogy szigorúbb és férfiasabb legyél a szokásosnál, amire az utódodnak éppen most nincs szüksége, főleg nem tőled.
Ha úgy érzed, kezd kicsúszni a kezedből az irányítás, kérd nevelési tanácsadó vagy pszichológus segítségét! A lényeg, hogy minden cselekedeted őszinte és hiteles maradjon a kicsi szemében.
Jó kérdés, hogy egyedül nehezebb gyermeket nevelni, vagy egy nem megfelelően működő házasságban. Valószínűleg előbbi esetben több esélyed van arra, hogy mindent megadj magatoknak, így egy pillanatig se bánd, hogy a dolgok így alakultak!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást