Otthon / Dekor

Ez az új elrendezési stílus meghódította a konyhák világát – és minket is

Ha éppen konyhafelújítás előtt állsz, valószínűleg te is a klasszikus elrendezéseken agyalsz. Pedig egy konyhának már messze nem csak az alapelrendezését gondolhatjuk újra – a tipikusnak tekinthető elrendezéseket számos izgalmas megoldással lehet egyedivé tenni. Jó példa erre az elmúlt időszakban különös népszerűségnek örvendő, kabinos kialakítás, ami valóságosan konyhafalat képez a lakás legfontosabb helyiségében. Ez az újdonság nem csak azért hódította meg a konyhák világát, mert a kisebb alapterületen is rengeteg holmit lehet elrejteni benne: ezek a konyhák nagyon modernek, letisztultak és tökéletesen belesimulnak a környezetükbe.

Egyforma mélységű szekrények

A legtöbb klasszikus konyhában eltérő mélységűek az alsó és a felső konyhaszekrények – érthető okokból. A legkevésbé sem praktikus és kényelmes egy olyan konyhában főzni, amiben nem tudunk a pult fölé hajolni, vagy állandóan azon kell aggódnunk, mikor ütjük be a fejünket. Márpedig ez könnyen előfordulhat akkor, ha a felső konyhaszekrények is egyformán mélyek.

A kabinos kialakítás azonban módosított az elrendezésen: magasabbra kerültek a felső szekrények, így azok ugyanolyan szélesek lettek, mint az alsók, ezzel pedig sikerült kialakítani egyfajta harmonikus, egységes összképet.

Annak érdekében, hogy a magasabbra került szekrények miatti helyveszteséget kompenzálni lehessen, ezeknek a konyháknak nem csupán a felső és az alsó részébe kerültek bútorok, hanem mindkét oldalukra is. Ez a legnagyobb újítás az elrendezést illetően, ugyanis eddig nem igazán készültek olyan konyhák, amiknek mindkét oldalukat keretbe foglalták volna a szekrények, és így – legalább látványra – egyfajta főzőkabinos kialakítás került volna a központba. 

Szekrény a szekrényben

Az egyforma mélységű felsőszekrényeket feljebb kellett tenni a kényelmes főzés érdekében, ám ez egyúttal azzal is járt, hogy kevesebb kiegészítő volt elérhető a konyhai teendők során – legalábbis közvetlenül. Ez nem okoz problémát azoknak, akik eleve ritkán főznek, vagy kellően magasak, de a mindennapi élet során nem feltétlenül kényelmes, ha nincsenek elérhető közelségben az alapvető kiegészítők. A dilemmát azzal orvosolták a tervezők, hogy a kabinszerű megoldásba egészen keskeny, de nyitható-csukható szekrényeket, polcokat rejtettek.

Ide kerülhetnek azok a konyhai kiegészítők, amikre szükség van a mindennapok során, míg a felső szekrényekben helyet kaphatnak azok a tányérok, készülékek, amiket elegendő csak a különlegesebb alkalmak során elővenni.

Míg az előző elrendezésnek akkor van létjogosultsága, ha extra tároló és munkapult is a rendelkezésedre áll a konyhában, pl. van egy méretes szigeted, addig ez a megoldás már akkor is ideális számodra, ha plusz felületet nem tudsz felszabadítani a főzés során.

Olvastad már?  10 dolog az otthonodban, ami gyorsan bevonzza a gazdagságot
 

Óvatosan, mert optikailag csalóka lehet

A tervezés során fontos figyelembe venni, hogy a mélyebb felsőszekrények automatikusan egy kicsit termetesebbnek, méretesebbnek tűnnek, ezáltal optikailag csökkenthetik a teret. Érdemes tehát alternatív lehetőségekkel ellensúlyozni ezt a hatást. A sok fehér és világos szín nyitottabbá teszi a helyiséget, különösen akkor, ha pl. a konyhabútor felső része és a plafon is fehér – ettől máris levegősebb, könnyedebb lesz az összhatás.

A megfelelő világítás ugyancsak kulcsfontosságú: a pult feletti területekről nélkülözhetetlenek, de sokat lehet velük csalni akkor is, ha olyan fókuszpontra kerülnek, amik a szemet nyitottabb területekre csalják.

Erre a célra megfelelően az egyéb kiegészítők, valamint a vidám színek, a különleges, nyitott polcok. Remek lehetőségeket kínálnak a csillogó felületek is, valamint az üvegajtók, amiknek köszönhetően kevésbé tűnik zártnak a terület, ráadásul érdekes kontrasztot teremthetnek az eltérő anyagok, amik egyúttal ellensúlyozzák is a felső terület mélységét. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást