Elmentek otthonról: a fake documentary és a paródia őrült tánca (Filmkritika)

Elmentek otthonról: a fake documentary és a paródia őrült tánca (Filmkritika)

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Elmentek otthonról: a fake documentary és a paródia őrült tánca (Filmkritika)

Nem akarunk igazságtalanok lenni, az Elmentek otthonról kreatívjai valószínűleg mindent megtettek, hogy óriási csavarnak tűnjön, amikor az egzotikus környezetbe ültetett családlátogatás totális katasztrófába fullad, de amikor Christian Clavier feltűnik a mozivásznon, az átlag filmnéző már pontosan tudja, mi fog történni.

Az Elmentek otthonról alapsztorijában minden benne van, ami egy hétköznapi vígjátékhoz szükséges: a szerelmespár, Sonia és Franck meghívja barátait a lány öntelt apjának luxusszállodájába, Braziliába.

És ha már a paradicsomban vannak, Franck szeretné megkérni Sonia kezét, de ehhez meg kell szereznie az apa jóváhagyását is, ami valószínűleg jobban menne, ha őrült barátaik nem változtatnák őrült bulihangulattá a trópusi nyugalmat.

A kis csoport hamarosan az esőerdő mélyén bolyongva találja magát, és a film itt az Amerikai pite hagyományait követve átcsap egy Bear Grylls paródiába, néhol pedig a mostanában népszerű fake documentary-ra is hajaz – kár, hogy mindez kimerül abban, hogy időnként valaki idegesítően remegteti a kamerát. Amennyiben a túlélésre törekvő csoport szerencsétlenkedései nem szórakoztatnának valakit eléggé, azt kárpótolja majd a látvány, ugyanis a fiatalok néhány kiszámítható csavar alatt eljutnak oda, ahol már fürdőruhában kell folytatniuk az útjukat. Tiszta mázli, hogy a dzsungelben eltévedők között kizárólag kockás hasú pasik és kerek fenekű lányok vannak, ahogyan az már csak lenni szokott a való életben is.

Kép forrása: bigbangmedia.eu

Aki szereti a francia vígjátékokat, az ezt a filmet is élvezni fogja. Egy kicsit pikánsra sikerült, de egy fokkal még mindig konszolidáltabb, mint a hasonló kategóriás német klasszikusok. Az egykor szebb napokat látott magyar szinkron azért itt is hagy némi kívánni valót maga után, kárpótol azonban bennünket a nagymama karaktere, aki óriás napszemüvegét felcsapva láthatóan a legéletképesebb karakter a szerencsétlenkedő fiatalok között, és tulajdonképpen pont azért vicces, mert igazi. A szíve mélyén mindenki tudja, hogy ha elzárta a gázt a húsleves alatt, és kivégezte a Füles keresztrejtvényeit, az ő nagyija is egy pillanat alatt lényegülne át a család legkirályabb arcává, akivel senki nem merne ujjat húzni.

Bár a humort kiszolgáló klisék valószínűleg senkinek nem okoznak komolyabb meglepetést, a film több helyen így is kimondottan vicces tud lenni – ha csak egy lazulós, kikapcsolós mozizásra vágytok egy hideg januári napon, arra tökéletes választás lehet.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást