Elképesztő! Veszélyes és irtózatos helyek a konyhában…

Elképesztő! Veszélyes és irtózatos helyek a konyhában…

Címlap / Otthon / Háztartás / Elképesztő! Veszélyes és irtózatos helyek a konyhában…

Még ha nem is vagy rendmániás, a saját kis birodalmadra remélhetőleg nagyon igényes vagy. Talán nem is gondolnád, hogy a takarítás és fertőtlenítés ellenére, komplett baktériumtelepek és kórokozók milliói bújnak meg a konyhádban…

Szemetesláda

Mindannyian tartunk szemetest a konyhában, hiszen a főzéskor rengeteg minden a kukában landol. Ám nagyon is veszélyes dolog a hulladékot egy légtérben tárolni az étellel, hiszen a baktériumok mellett a legkülönfélébb élősködök is gyorsan megjelenhetnek.
 
A szemetesládát érdemes a lehető legmesszebb elhelyezned az előkészítő pulttól, illetve gondoskodnod róla, hogy a doboz tökéletesen zárható legyen. A szemetest gyakran kell ürítened, főleg a nagy melegben, illetve akkor, ha több nyers alapanyag is került bele. 

Lefolyó

A fürdőszoba takarításnál sosem hagyjuk ki a lefolyók megtisztítását, de a konyhában hajlamosak vagyunk erről elfeledkezni, pedig igencsak kézenfekvő lenne, hogy ezzel a fontos résszel ne csak akkor foglalkozzunk, ha már dugulás van.
Még ha odafigyelve mosogatunk, akkor is elkerülhetetlen, hogy némi maradék kerüljön a lefolyóba, ami már önmagában is veszélyes, nem beszélve a meleg környezetről és az állandó nedvességről. Éppen ezért – ha nem is minden nap – de rendszeresen fertőtlenítened kell a konyha e részét is. 

Mosogatószivacs és konyharuha

Ezek azok a kellékek, amikkel elvileg megtisztítod az edényeket és a konyhát, de a valóságban ezekkel az eszközökkel sokszor még könnyebben szétterjeszted a baktériumokat a helyiségben. Gondold csak el, ha nem tiszta, és te minden letörölsz vele, akkor a legtávolibb zugokba is eljuttatod a bacilusokat.
 
A problémát orvosolni tudja a mosogatógép, valamint ha hagyod, hogy az edények maguktól száradjanak meg, ahelyett, hogy eltörölgetnéd őket. Ami pedig az eszközöket illeti, mindenképpen magas hőfokon kell őket kimosnod, a szivacsokat pedig ajánlatos naponta, vagy legalább kétnaponta fertőtlenítős vízben áztatnod.

Vágódeszka

Nem véletlen, hogy az éttermek konyháin külön vágódeszka van minden élelmiszerfajtának, hiszen a közétkeztetésben igyekeznek minimálisra csökkenteni a fertőzésveszélyt. Márpedig a vágódeszkára ügyelni kell, ugyanis ezen az eszközön csak úgy hemzsegnek a baktériumok.
Azok a deszkák még veszélyesebbek, amik fából készültek és mély repedések vannak rajtuk, hiszen innen szinte lehetetlen minden fertőzésforrást eltávolítani.
 
A probléma elkerülése érdekében nagyon ügyelned kell rá, hogy húst és nyersen fogyasztandó finomságokat sose szeletelj ugyanazon a deszkán, pláne nyáron, a nagy forróságban. A vágódeszkákat időről időre fertőtleníteni kell és minden használat után gondosan meg kell tisztítani őket.

Az éléskamra és hűtőszekrény rejtekei

Ha régen takarítottad ki az éléskamrát, akkor bizony itt az ideje, hogy rávedd magadat. A megromlott zöldségek nyomot hagynak, még akkor is, ha időközben eltávolítottad őket, ugyanúgy, ahogy a kifolyt lekvár sem fog nyomtalanul eltűnni. A hűtőszekrénnyel ugyanez a helyzet, annyi különbséggel, hogy itt kicsit lassúbb a romlási idő.
 
A tartós élelmiszerek is károsodhatnak (gondolj csak a száraz alapanyagokban nyüzsgő kukacokra, vagy a gabonabogarakra), úgyhogy ezeket sem lehet a végtelenségig tárolni. 
Ha bármihez nyúlsz, ami már régóta a spejzban hever, akkor ne csak a lejárati dátumot nézd meg, hanem azt is alaposan vedd szemügyre, hogy mennyire van felhasználható állapotban, nehogy hozzákeverd az előkészített finomságokhoz, mikor is feltűnnek a nem éppen odavaló élősködök.

Cserepes fűszernövények

A cserepes fűszernövények hozzásegítenek egy egészségesebb életmódhoz, hiszen minél több friss alapanyagot iktatunk be az étrendünkbe, annál jobb. Ám nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a növényeket is gondosan meg kell mosni és rendszeresen ellenőrizni, hogy nem betegedtek-e meg, hiszen ilyenkor érthető módon nem kaphatnak szerepet a főzés során. 
Baktériumtelepnek tökéletes a növények talaja, mivel a nedves közeg tökéletes hely a szaporodáshoz. Úgyhogy bármennyire is jól mutatnak, a fűszernövényeket érdemes az előkészítő pulttól távol elhelyezni és rendszeresen ellenőrizni az állapotukat.
Nem tudsz minden baktériumot kiiktatni, de nem is kell, hiszen bizonyos részüket a szervezetünk képes legyőzni. Neked csak az egészséges és tiszta környezetre kell odafigyelned.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!