5+1 elfeledett tipp a családi önkénteskedéshez

5+1 elfeledett tipp a családi önkénteskedéshez

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5+1 elfeledett tipp a családi önkénteskedéshez

Az önkéntes mozgalmak igen népszerűek a tengerentúlon: az emberek természetesnek veszik, hogy idejükből és energiájukból áldozzanak egy olyan cél érdekében, amelynek megvalósításához jól jön a segítség. A következő ötletekkel az egész családod bevonhatod a programba!

Miért jó önkéntesnek lenni?

A mindennapok során egészen pici korunktól fogva hajlamosak vagyunk rövid távú célokat hajszolni. Legyen kész a házi feladat, sikerüljön jól a vizsga, legyen bravúros a munkahelyi prezentáció vagy csillogóan tiszta a lakás. 
Jól eshet egy kis időre kilépni a mókuskerékből, és átélni azt az élményt, amit az önzetlenség nyújt. Az időért, energiáért cserébe ugyanis hihetetlen lelki töltődést jelent az ilyen tevékenység.

Segítség a hajléktalanoknak

Sajnos minden társadalomban vannak olyanok, akiknek az élethez szükséges alapvető körülmények sem állnak rendelkezésükre. 

Az otthontalanok kiszolgáltatott állapotán számos szervezet próbál segíteni ételosztással, egészségügyi és lelki tanácsadással, illetve szállók üzemeltetésével.

Lehetőség van arra, hogy együtt jelentkezzetek egy ilyen alapítványnál, vagy pedig egy nagyobb családi menü maradékát átadjátok a rászorulóknak.

Szemétszedés

A fogyasztói kultúránk következményeként szinte belefulladunk a szemétbe: tele vannak eldobált műanyag palackokkal és papírokkal a parkok, az utcák, a folyók és a tavak.

Rengeteg önkéntes csoport létezik, amely évente több alkalommal is tisztogatási akciót szervez. 
A program kiváló testmozgást, friss levegőt jelent a környezettudatos gondolkodásmód szolgálata mellett.

Gyerekektől gyerekeknek

A legkisebbek nyitottan és örömmel segítenek egymásnak. A helyi gyermekkórház bizonyára tele van olyan apróságokkal, akiknek problémája nem fertőző, s örülnének a kortárs társaságnak

Már egy órányi együtt rajzolás vagy beszélgetés is öröm lehet számukra, a te csemetéid pedig megtanulják értékelni az addig természetes állapotként megélt egészséget. Sőt, akár igaz barátokra is szert tehetnek!

Állatmenhely

A család valamennyi tagja szereti az állatokat? Irány a menhely, ahol garantáltan oltott és féregtelenített kutyák, illetve cicák várják a simogató kezeket! 

A tápok cipelésénél, kiosztásánál is mindig elkél a segítség, ugyanakkor a ketrecben élő négylábúak számára egy-egy séta óriási élmény.

Egy kis „művészet”

Kérd meg a gyerekeket, hogy rajzoljanak, fessenek vagy készítsenek bármit azoknak a társaiknak, akiknek csupán hófehér falak jutnak a kórházban vagy a nevelőotthonban! 

Az ott lévő csöppségek szeretettel fogadnak bármilyen ajándékot – pláne olyat, ami őszinte szeretettel készült. Ha a csemeték személyesen adják át a holmit, láthatják, mekkora örömet szereznek vele.

Viszlát, kinőtt ruhák!

Hány olyan darab lapul a szekrényben, amit a gyerekek rég kinőttek? És a te gardróbodban mennyi régi felső, nem hordott nadrág és megunt melegítő trónol? 
A fölöslegessé vált ruhákat gyűjtsétek össze, s műanyag zsákba csomagolva adjátok át egy jótékonysági szervezetnek! Ami nálatok csak foglalta a helyet, másnak a megbecsült kedvence lehet.
Első hallásra talán furcsának tűnhet az elképzelés, hogy az egyébként is szűkös idődből áldozz idegenekre is. Ne feledd: minden egyes perc, amit másoknak ajándékozol, kamatostul megtérül!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!