Mi az Ayurvédikus testtípusod? Ezekre a változtatásokra van szükséged

Mi az Ayurvédikus testtípusod? Ezekre a változtatásokra van szükséged

Címlap / Életmód / Egészség / Mi az Ayurvédikus testtípusod? Ezekre a változtatásokra van szükséged

Egy korábbi cikkemben már kitértem arra, hogy a 7 féle Ayurvédikus testtípus, avagy dósa létezik és néhány jellemző leírással próbáltam segíteni, hogy besorolhasd magadat a megfelelő kategóriába. Ezúttal azt szeretném megmutatni, milyen életmódbeli változásokra kell sort kerítened testtípusod szerint – már, ha sokáig egészséges akarsz maradni!

Váta

Vátaként nagyon pörgős, aktív ember vagy, aki nem csak az étkezésről, hanem az ivásról is sokszor megfeledkezik. Pedig nem csak a vízfogyasztásra kellene odafigyelned, hanem arra is, hogy kellő mennyiségben fogyassz olajos magvakat, növényi olajokkal gazdagított fogásokat.

Ezzel elkerülheted, hogy kiszáradjon a tested és a bőröd, amire egyébként hajlamos vagy. Különösen ritka, hogy egy váta típusú embernek fogynia kellene, viszont hajlamos lehetsz a felsőlégúti megbetegedésekre. Így elsősorban az immunrendszered erősítése a cél.

Indiai ételek az Ayurvédában
istockphoto

Pitta

Ha a testtípusod pitta, akkor lendületes, állandóan pörgős, aktív egyéniség vagy, akit a belső tüze hajt. Ez jó dolog, viszont ha túl sok benned a tűz, akkor az felemészthet, és különféle gyulladásos megbetegedésekkel kell szembenézned.

A tüzet az Ájurvéda szerint könnyedén csökkentheted, ha kevésbé erőteljesen fűszerezel, nem fogyasztasz forró ételeket, italokat és találsz valamilyen sportot, körülményt, ami megnyugtat, ellazít. Pittaként szeretsz enni, ezért jól illik hozzád az alapvetően növényekre építő étrend. Ezek az alapanyagok kellően eltelítenek, de a kalóriatartalmuk alacsony.

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást