5 életmentő trükk, ha utazni készültök a gyerekkel

5 életmentő trükk, ha utazni készültök a gyerekkel

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 5 életmentő trükk, ha utazni készültök a gyerekkel

Autóban, repülőn, menet közben, szünetekben – ezek a trükkök segíthetnek, hogy a családi nyaralás tényleg a pihenésről szóljon, és ne bánjátok meg azt is, hogy belekezdtetek, már az előtt, hogy egyáltalán megérkeztetek volna.

Napló a nagyobbacskáknak

„Kedves naplóm, ma a kisöcsém mellett ültem, aki 130 kilométeren keresztül ment az agyamra” – na nem pont valami ilyesmire gondolunk.

De egy kemény fedeles füzet, színes ceruza, némi ragasztó meg pár matrica segíthet a gyerekeknek, hogy elüssék valamivel az időt az autóban. A lényeg, hogy valami kreatívat hozzanak létre, valamit, ami emlékké teszi az utazást.

A füzetbe írhatnak, rajzolhatnak, beragaszthatják a poháralátétet a kis kávézóból, ahol megálltatok, tehetnek bele szárított virágot, vagy egy kártyát a hotelből, ahol megszálltatok. Minden a fantáziájukra van bízva, az alkotással pedig leköthetik magukat az autóban.

Zárható műanyag zacskók

Apróságnak tűnik, de egy anyuka esküszik rá, hogy számtalan helyzetet mentett már meg.

Ha az ember ugyanis hosszabb útra indul gyerekekkel, akkor gyakorlatilag lehetetlen minden helyzetre felkészülni, a tasakok viszont sokféleképpen felhasználhatóak, és ha az autóban egy helyzet azt kívánja, hogy kreatívak legyünk, akkor jó, ha kéznél vannak.

Nem csak ételt lehet bennük tárolni, de például ragacsosabb ételmaradékot, sőt akár egy használt pelenkát is el lehet bennük zárni, amíg olyan helyre nem értek, ahol ki tudjátok dobni a szemetet, ahogyan például a nedves ruhák, fürdőruhák tárolására is jól jöhetnek a zacskók.

A kis felderítők

Míg a felnőttek szívesen csodálják a látképet, a gyerekek könnyen elunják magukat az autóban, és minden szülő tudja, hová vezet, ha a gyereke unatkozni kezd egy gyerekülésbe szíjazva még két órán keresztül…

Egy internetes fórumon egy apuka osztotta meg az alábbi tippet: mielőtt elindultok, készíts egy listát olyan állatokról, növényekről, épületekről, tárgyakról, amiket jó eséllyel látni fogtok az út során, majd add oda a gyerekeknek.

Amikor látnak valamit a listáról, akkor azt kipipálhatják. Tényleg apróság, mégis segíthet, hogy órákra lekösse az egyébként könnyen nyűgössé és türelmetlenné váló gyerekeket.

Tervezd meg a megállókat!

Gyerekkel persze az ember sosem tudhatja, egy vészhelyzet szünet bármikor adódhat, mégis megkönnyítheted a dolgodat, ha előre megtervezed, hol fogtok megállni út közben szüneteket tartani.

Érdemes olyan helyekre időzíteni a pihenőket, ahol van valami látnivaló. Van egy várrom valahol útközben? Pont jó lesz a tövében megebédelni egy koszos és zsúfolt parkoló helyett! Van valahol egy kedves kis múzeum?

Nézzetek be, és egyúttal használjátok a megállót mosdó szünetre is – jobban jártok vele, mint egy útszéli benzinkúttal.

Ezek a pihenők igényelnek némi szervezést, és meghosszabbíthatják az utat, de ha cserébe minden családtag jókedvű még a megérkezéskor is, akkor megéri azt a kis pluszt.

Gumicukor a repülőn

A repülőgép felszállásakor és landolásakor a füledben keletkező kellemetlen nyomás, esetleg pukkanások, recsegés ellen jó szolgálatot tesz a rágó, ezt felnőttként tudjuk.

A kellemetlen jelenség a kicsiket még jobban megviselheti, megijesztheti, ráadásul nem is biztos, hogy szívesen adsz nekik rágót, főleg egy olyan manőver közben, ahol huppanásokra, váratlan mozgásokra is számítani lehet.

Egy anyuka azt írta egy fórumon, náluk a gyümölcsös zselécukorkák, gumicukrok sokkal jobban beváltak, ezeket a gyerekek is szívesebben rágcsálják, az eredményük pedig éppen olyan jó. Egy próbát megérhetnek!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!