Az életedre törhetnek az agresszív hangyák?

Az életedre törhetnek az agresszív hangyák?

Címlap / Életmód / Család / Az életedre törhetnek az agresszív hangyák?

Van szerencsém olyan házban élni, ahol a kertben többféle hangya is fellelhető, békében egymás mellett. Úgy vélem, az egész kert alatt hangyaboly van. A fiatal koromban látott katasztrófa filmek hatására eléggé rémisztő volt addig, a tudat és a töménytelen hangya látványa, míg az idő be nem bizonyította, hogy nem fognak felfalni álmomban.

Lasius Neglectus

Már a neve is agresszív. Eredeti származási helye Nyugat-Ázsia, ahol nagy gondot okoz, ahol hatalmas a populáció. 

Nagyon hasonlít a fekete kerti hangyához, ám nem az. Hazánkba valószínűleg virágföld importtal kerülhetett, és elszaporodott. Maga a hangya terjeszkedése agresszív, a hangya nem. 
Óriás bolyokat hoz létre, és az őshonos hangyafajokat kiszorítja, ami megváltoztatja a biológiai egyensúlyt adott helyen. Átalakítja a helyi élővilágot. Ezeket a fajokat nevezik invazívnak.

Mit jelent az, hogy invazív?

Alapvetően azt, hogy hatalmas kolóniákban élnek, melyek minden táplálékot felemésztenek, melyeken addig az őshonos fajok éltek.

Alapvetően nem agresszívak, ám akkor szuperkolóniájuk van, amivel bármilyen más hangyafajtát kiirtanak, ha élelemről van szó. Egyszerre több királynőjük is van ezeknek a fajoknak. 
Kertünkre is veszélyt jelentenek ezek a rovarok, mivel hatalmas kolóniájuk hatalmas étvággyal bír, így eljöhet az az időszak, amikor meg kell védeni tőlük a veteményest, a kiskertet.

Egyéb idegen fajok

Magyarországon kívül a nyugati partokat is megszállták hasonló fajok, melyek Argentínából származnak, és valamikor az 1900-as évek elején kerültek a kontinensre.

Ez a fajta nem bírja a hideget, így leginkább Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban szaporodott el.
A Magyarországon elszaporodott idegen hangyafaj viszont bírja a hideget, így nagy valószínűséggel, előbb-utóbb az északi országokban is meg fog jelenni.

Hangyák a lakásban

Van az a hangyamennyiség, ami már nem egészséges, nem természetes, mint együttélés. Egy módja van annak, hogy a hangyáknak elvegyük a kedvét attól, hogy egy tálból cseresznyézzünk. A hangya nem szereti a klór szagát

Ha klóros vízzel mosunk fel, megszűnik rövid időn belül a lakásban a hangyavonulás. Ha van kedvünk keresgélni, és megleljük a hangyák bejáratát a lakásba, ott is érdemes klóros vízzel lekezelni a felületet.

A legismertebb hangyafaj

A fáraó hangyák azok, amelyek szintén egy igen agresszív fajnak a tagjai. Ugyanúgy, több királynő van egy bolyban, mint az Argentínából származó hangyáknál.

A királynő 300 petét rak le élete során. Jellemzően épületen belül telepszik meg, leginkább lakótelepeken. Nehezen megközelíthető helyen van a boly, csempe mögött, fűtőtestek közelében.

A hangya és a termőföld

Afrikában a termőföld nagy része terméketlen. Úgy vélik, hogy ezen segítene az, ha hangyákat telepítenének ezekre a területekre, így fokozatosan termővé tennék azt. Oly módon, hogy járataikban a növények könnyebben jutnak vízhez. 

A termeszek plusz tápanyagot is juttatnak a talajba, mely nitrogén tartalmú, ami szintén jót tesz a termőföldnek. Kísérletek szerint a hangyákkal kezelt földben 36 százalékkal több búza termett, mint a kezeletlen földeken.
A termeszek nem minden fajtája alkalmas erre, nagy részük inkább csak kárt okoz.

Hasznos?

A hangya az a faj, amit hol hasznosnak, hol károsnak mondunk, attól függően, hogy személyes érdekeink mit diktálnak. 

Az igaz, hogy elképesztő mennyiségű hangya van a kertben, még sincs szívem bántani őket, még akkor sem, ha összecsipkedik a lábam szinte minden nap. 
Nekem mindig hasznos, ámulatba ejtő rovarok maradnak, mert elbírják testük súlyának többszörösét, és szorgalmasak
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást