Megmentheti az életed: ezt az egy dolgot mindig tedd meg lefekvés előtt

Megmentheti az életed: ezt az egy dolgot mindig tedd meg lefekvés előtt

Címlap / Életmód / Egészség / Megmentheti az életed: ezt az egy dolgot mindig tedd meg lefekvés előtt

Mielőtt ledőlsz aludni, biztos, hogy te is mindig ellenőrzöd, kikapcsoltad-e az elektromos eszközöket, rendesen eltekerted-e a csapot, valamint azt, hogy tényleg bezártad-e a bejárati ajtót. De mi a helyzet a saját és a gyermekeid hálószobájával? Lefekvéskor mindig becsukod az ajtókat, vagy inkább nyitva hagyod őket? 

Egy amerikai felmérés szerint az USA-ban élő emberek 60%-a nem csukja be a háló ajtaját.

Sokan szimplán csak ehhez vannak hozzászokva, de ahol kisgyermekek is vannak, ott a szülők az ő nyugalmuk érdekében is nyitva hagyják az ajtót.

Pedig felmérések szerint, ha becsukod, azzal akár egy nap az életedet is megmentheted. Egy tűz esetében ugyanis sokszor ezen múlik minden!

Az életedet is megmentheti: ezt az egy dolgot tedd meg mindig lefekvés előtt

Sajnos kiszámíthatatlan, mikor és mitől gyulladhat ki az otthonod, pláne a jelenlegi időszakban, amikor egyre több szintetikus anyagból készült bútort lehet vásárolni a boltokban. Hiszen sokszor az elsődleges szempont a praktikum és a kinézet; az, hogy az anyagok gyúlékonyak-e, többnyire nem mérvadó.

De sajnos nem lehet előre tudni, mikor és miért üt ki tűz: egy meghibásodott vezeték vagy akár egy villámcsapás is okozhatja a lángokat, sőt, olykor egy felelőtlen szomszéd is.

Felmérések szerint egy csukott ajtó tűz esetén az életedet is megmentheti, hiszen ilyenkor kevesebb mérgezőanyag jut a szoba levegőjébe, és alacsonyabb marad a hőmérséklet is.

Ez azért is fontos, mert a statisztikák szerint korábban egy tűz esetén az embereknek 17 percük volt kijutni az épületből. Kevesebb gyúlékony bútor volt a szobákban, így egyeseknek még néhány holmi kimentésére is volt idejük. Arról nem is beszélve, hogy kevesebb kár érte őket, hiszen a lángok nem jutottak el mindenhova, mire kiértek a tűzoltók. A mai adatok szerint azonban ez az idő mindössze három percre csökkent: ennyi idejük van az embereknek kijutni egy égő épületből, mielőtt mindenhová elterjedne a tűz a gyúlékony anyagok miatt.

Nyitott ajtó vs. csukott ajtó

Mégis, sokan azt hiszik, épp a nyitott ajtó védi meg őket ilyen esetben, hiszen talán emiatt gyorsabban észlelik a problémát, és hamarabb ki is tudnak rohanni az épületből. Az FSRI (Fire Safety Research Institute) kutatásai szerint ez nem igazán felel meg a valóságnak. Korábban egy videófelvétellel is bemutatták, mennyit számít az, hogy csukva van-e az ajtó tűz esetén vagy sem. A nyitott szobába hamarabb bejutottak a lángok, valamint hatalmas füst tombolt (ami mérgezést is okoz), míg a zárt ajtó mögött lényegesen kisebb volt a veszély.

A szakértők azt javasolják, hogy emiatt minden este csukd be a saját, valamint a gyermekeid hálószobájának ajtaját is. 

Érdemes beszerezni egy füstérzékelőt és egy szénmonoxid-mérőt is az egészségetek érdekében, illetve megbeszélni egy tervet a családoddal arra az esetre, ha valahol tűz ütne ki a lakáson belül.

Így senki sem fog leblokkolni az esetleges veszélyhelyzet esetén, hanem mindenki tudni fogja, mi a teendő. Mindig jó, ha felkészült vagy!

Kép forrása: pexels.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!