Élet kevesebb műanyaggal – Így csináld

Élet kevesebb műanyaggal – Így csináld

Címlap / Otthon / Háztartás / Élet kevesebb műanyaggal – Így csináld

Nyáron egy hónapig, júliusban lehetett csatlakozni egy globális kihíváshoz, a Műanyagmentes Júliushoz – Plastic Free July, amely kampány célja az volt, hogy csökkenteni tudjuk saját életünkben a műanyagok használatát. Ugyan a júliusnak már a végére értünk, de mi arra buzdítanánk, hogy próbáld meg csökkenteni a műanyaghasználatod mennyiségét akár egész évben – hiszen így az életed részévé válhat ez a felfogás. Mutatunk most néhány tippet, hogy érdemes ezt csinálnod!

Miért is problémás a műanyag?

A rengeteg műanyaghulladéknak köszönhetően a Csendes-óceánon egy hatalmas, úszó szemétsziget jött létre, amelyet már az 1970-es évek óta vizsgálnak. A sziget 1,6 millió négyzetkilométer nagyságú, és óriási veszélyt jelent a tengeri élővilágra.

A műanyaghulladékok között számtalan olyan akad, amely csak több száz év alatt bomlik le, de létezik olyan is, amely soha nem tud lebomlani.

Amellett, hogy szennyezi a környezetet, a műanyag könnyedén visszajuthat az élelmiszereinkbe is, így önmagunkra nézve is veszélyt jelenthet.

A következő tippekkel te is tehetsz azért, hogy csökkentsd a műanyaghasználatot!

 

Felejtsd el a nylonzacskót!

És csökkentsd a vásárlás során is a műanyagok mennyiségét is. Az egyáltalán nem nagy luxus, ha egy-két vászonszatyrot tartunk a táskánkban, és bevásárláshoz visszük magunkkal az újra felhasználható táskáinkat.

Szerencsére ez a trend azért már elég sokakhoz eljutott, és valószínűleg te is azok közé tartozol, akik eszerint járnak boltba, ha éppen egy ilyen témájú cikket olvasol. 🙂

Ehhez kapcsolódva plusz egy lépés, ha a boltban igyekszel kerülni a műanyagcsomagolásokat. Természetesen tudjuk, hogy ezt nem lehet teljesen kiiktatni, de megpróbálhatod annyira, amennyire csak lehet. Ha kisebb üzletben vásárolsz, kérdezd meg, hogy esetleg saját tárolóidba, dobozaidba teheted-e a kimérhető termékeket.

A gyümölcsöt, zöldséget ne zacskózd be feltétlenül, és amelyik üzletbe lehet, vigyél magaddal saját zsákot, tárolót a termékeknek.

 

Kulacs, termosz, hordozható bögre

Szintén egyszeri befektetés és egy kis tudatosság kell ahhoz, hogy az eldobható PET-palackok helyett vásárolj egy strapabíróbb kulacsot, termoszbögrét.

Amellett, hogy a környezet hálás lesz ezért, a pénztárcádnak is jót tehetsz, hiszen néhány ezer forintot megspórolhatsz azzal havonta, ha otthonról viszed az innivalót, kávét, teát magaddal reggel.

 

Mondj nemet a műanyag evőeszközökre!

És természetesen a szívószálra is!

A legtöbb egyszer használatos műanyag termékre igaz, hogy míg a lebomlásuk több száz évig is eltarthat, csupán néhány perc, maximum 1-2 óra az az idő, amíg hasznosak a számunkra.

Az eldobható evőeszköz helyett tarts magadnál sajátot, illetve válaszd a nem eldobhatót az éttermekben.

Vigyél be a munkahelyedre evőeszközt is, így nem kell az étteremből vinned az eldobhatót, ahol az ebédedet veszed.

A szívószálak szintén hatalmas problémát jelentenek a környezetre nézve, ezért próbálj meg úgy élni, hogy visszautasítod ezeket a szórakozóhelyeken.

 

Használj dobozt és újracsomagolást!

Akár otthonról viszed az ebédedet, akár a munkahelyed közelében vásárolod, válasz olyan ételszállító dobozt, amit sokszor tudsz használni.

A környezet szempontjából, és anyagi tekintetben is hatalmas luxus, ha minden egyes nap megveszed az eldobható műanyagdobozt, főként ha még csak nem is gyűjtöd szelektíven.

Ha szendvicset viszel magaddal, a celofán helyett használhatsz olyan csomagolást, amely vászonból készül, így elég otthon kimosnod.

Ezt beszerezheted üzletből is, de egy kis kézügyességgel akár magadnak is megvarrhatod.

 

Kerüld a mikroműanyagot tartalmazó termékeket

Egészségünk szempontjából az úgynevezett mikroműanyagok a legveszélyesebbek – ezek a nagyon apró műanyagszemcsék könnyedén visszakerülnek az élelmiszereinkbe is, miután belemosódnak a vizekbe.

Számtalan kozmetikum – fogkrémek, tusfürdők, dekorkozmetikumok, tisztítószerek, stb. – tartalmazhatnak mikroműanyagot: a legegyszerűbb az, ha olyan márkákat, termékeket kutatsz fel, amelyekbe nincs ezekből, és a jövőben ilyeneket használsz majd.

 

Oszd meg a tippeket másokkal is!

Ha már gyakorlott műanyagmentesítő leszel, akkor bátran oszd meg a tippeket a környezetedben élőkkel is, hátha őket is sikerül rávenned arra, hogy minél kevesebb műanyagot használjanak.

Bizonyára neked is van olyan kollégád, ismerősöd, akiről tudod, hogy állandóan palackozott üdítőket vásárol, az eldobható műanyagdobozba kéri az ételét és eldobható evőeszközt használ hozzá: próbálj meg neki példát mutatni, már azzal rengeteget teszel.

 

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!