Az élet 7 fájdalmas pillanata, amit csak a tanárok érthetnek meg igazán

Az élet 7 fájdalmas pillanata, amit csak a tanárok érthetnek meg igazán

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Az élet 7 fájdalmas pillanata, amit csak a tanárok érthetnek meg igazán

Tanárnak lenni nem egyszerűen szakma, hanem hivatás, és ahogy közeledik az ősz, lassan nekik is becsöngetnek, és visszatérnek az iskolába, ahonnan rajtuk kívül idővel mindenki kikerül. Mivel mindenkinek volt legalább egy – szerencsésebbeknek több is – aki inspirált, aki egy tényleg nehéz helyzetben segített, aki valami hasznosat tanított, aki nem csak a tananyagot adta át, hanem az életre is nevelt, ezért mostani összeállításunkkal a tanárok arcára igyekszünk egy kis mosolyt csalni.

A gyerekeknek nem kell koffein

Ugyan tanulmányok kimutatták, hogy a kamaszok teljesítményét is fokozhatná, ha 8 helyett reggel 9-kor vagy 10-kor kezdődne a tanítás, a tanárok tudják, hogy a gyerekek már a nulladik órában is képesek elég nagy zsivajt csapni, a figyelmed pedig, onnantól, hogy beléptél az iskola kapuján, egy pillanatra sem lankadhat. 

Akkor sem, ha a reggeli kávé még nem kezdett el hatni rád.

„A tanároknak könnyű dolga van”

Hányszor hallottad már ezt a mondatot? És ugye, jellemzően olyanokról, akikre egy ananászt sem bíznál rá, nem egy 30 fős osztályt! 

Te tudod, mekkora kihívás egyszerre több tucat sajtkukacot lekötni, dolgozatok javítási határidejével egyensúlyozni, jóban lenni a gyerekekkel, mégis fegyelmet követelni – de mindig lesz valaki, akinek még sosem volt kréta a kezében, mégis megmondja majd, mit hogyan kellene csinálnod.

A szülők, akik szerint az ő gyerekük nem hibázik

Félreértés ne essen, egy tanár sem tévedhetetlen, és természetes, hogy egy szülő a saját gyerekeinek érdekeit védi. 

Csak jó lenne, ha néhányan felismernék, hogy a tanár nem a diák ellensége, és a gyerek hosszú távú érdekeit azzal védik a legjobban, ha megpróbálnak vele együttműködni. 
Ettől függetlenül, persze, minden évben lesz majd valaki, aki már a félévi bizonyítványosztáskor felhív, hogy megmagyarázza neked, az ő gyereke márpedig ennél igenis sokkal okosabb, és soha nem viselkedne úgy a tanórán, mint ahogy azt az ellenőrzőjében leírtad.
Figyelem, anyuka! Meglepetés!

Mindenhol megtalálnak

Egy tanárnak sohasem jár le a munkaideje, és a tanítványai soha többé nem fognak „normális”, civil emberként rátekinteni, nekik mindig tanár marad

Éppen ezért lehet olyan kínos, amikor összetalálkoztok a Facebookon, a bőrgyógyásznál, vagy a fehérneműboltban. Ég veled, magánélet!

Influenzaszezon

A külvilágnak talán még fogalma sincs a közelgő influenzaszezonról, te már hatalmas pakk zsebkendőkkel és kézfertőtlenítővel indulsz iskolába, mert nincs olyan vírus, amit ennyi gyerek közül legalább egy be ne hozna az épületbe. 

Egy darabig próbálod elkerülni, aztán belenyugszol, hogy te rekedten töltöd a félévet. Jó hír viszont, hogy néhány év alatt ilyen kiképzés mellett az immunrendszered teljesen ellenállóvá válik a bubópestis ellen is.

Szülői értekezletek

Mindig eltervezed, mennyi hasznos dolgot tudsz majd most megbeszélni a szülőkkel, de aztán jó, ha hárman eljönnek. 

Neked viszont muszáj ott maradnod, pedig Murphy törvénye szerint a szülői értekezleteket mindig egy olyan nap előzi meg, ami után alig várod, hogy végre hazamehess.

Nem elsírni magad

És persze az emberfeletti önuralom, amire szükséged van, hogy ne sírd el magad az osztályod előtt, amikor a problémás gyerek fejében összeáll az, amit az elmúlt 9 hónapban próbáltál tanítani neki. 

Tudjuk, hogy nem a pénzért, nem a társadalmi megbecsülésért, de még csak nem is a nyári szünetért, hanem ezekért a pillanatokért vagy még mindig a pályán!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást