Az elegáns magyar vizsla

Az elegáns magyar vizsla

Címlap / Életmód / Család / Az elegáns magyar vizsla

A magyar vizsla egyike azoknak a kutyafajoknak, melyek az egész világon ismeretségre tettek szert, ezzel öregbítve hazánk hírnevét. Eredményes és engedelmes vadászkutya, kisebb vadakra, sérült vízi zsákmányra, valamint nagyobb, sebesült állatok követésére is használják.

Története

Már a honfoglaló magyarok mellett is jelen volt a napjainkban is igen népszerű, és világszerte ismert magyar vizsla. Eredeti őse egy mára már kihalt kopóféle, ebből alakult ki a kitűnő képességekkel rendelkező vadászkutya.
A nemeseink levelezéseiben gyakran említik ezt a fajtát, és találhatunk róla ábrázolásokat már 1100 környékéről is. A modern tenyésztése az 1920-as években kezdődött, így „tisztavérűként” igen fiatal fajtáról van szó.

Test

A vizsla kifejezetten elegáns kutya. Teste szépen izmot, karcsú, mellső lábai egyenesek. Marmagassága kisebb, mint a hossza, farka alacsonyan tűzött, ahol ez engedélyezett, ott általában kurtítják. Mellkasa rendszerint a könyékig ér, a bordák szépen íveltek.
A kutyák 52-61 cm magasak és kb. 19-24 kilósak. Összességében a vizsla megjelenése kifinomultságot és nemességet sugároz, a nyugodt elegancia megtestesítője.

Szőr

A magyar vizslának két típusa van, a rövid és a drótszőrű változat, egyéb lehetőségeket a standard nem ismer el. Ez a két típus is külön – külön vehet rész megmérettetésen. A színe zsemlesárga, illetve ennek enyhe árnyalatai. A régi elnevezése is erre névre épült (zsemlesárga magyar vizsla), éppen ezért szigorúan veszik a megjelenést.
A barnába hajló szőrzet már nem elfogadott, ám a lábak környékén apró, fehér foltok még nem számítanak hibának. A rövidszőrű változat takarója a bőrhöz simul, lakásban tartáshoz ideálisabb, mint a sprőd tapintású drótszőrű változat.

Értelem

A magyar fajta kitűnik a többi vizsla közül, mivel mindenesként tartják számon. A magas intelligenciának köszönhetően nem csak a faj munkáját, hanem a szetterekét és a pointerekét is képes elvégezni, ezért kitűntetett helye van a vadászkutyák között.
Remekül tanítható, engedelmes, fegyelmezéséhez ritkán van szükség többre, mint hangosabb szavakra.

Vadász

A kutya egyik jellegzetes mozdulata egyfajta mutatás. Ilyenkor az eb, akár egy háromlábú szobor, kimerevedik, egyik mellső lábát felhúzza, és testirányával, mint a nyíl, jelzi a gazdája számára a zsákmány helyét.
Mikor ezt megtette, akkor sem mozdul, mivel a vadász először eldönti, hogy lelőhető-e a vad. Ha eldördül a puska, és elejti a zsákmányt, akkor a vizsla azt készségesen a lábai elé helyezi.

Mozgásigénye

Mivel vadászkutya, a mozgásnál is a legfontosabb, hogy a gazdi közelében lehessen. Ha rendszeres, nagy sétákra, túrákra visszük, akkor szüksége van az edzésre, ám ha nem vagyunk aktív életet élők, akkor a napi séta is tökéletes.
Persze azt ne felejtsük el, hogy egy viszonylag nagytestű kutyáról van szó, így a megtenni kívánt távokat is ez alapján válasszuk ki.

Társas viselkedés

A magyar vizsla egy igazi családcentrikus kutyus, akkor érzi magát a legjobban, ha körülötte van a teljes létszámú família. Kifejezetten engedelmes, a gyerekesek számára is ideális, hiszen tökéletes játszópajtása lesz a lurkóknak.
A lelke érzékeny, és mivel a hangosabb szó is elég a neveléséhez, a verést vagy más fenyítést rosszul viseli.

Házőrzés

Bár a vizsla kitűnő társ a mindennapokban, házőrzésre nem igazán alkalmas. A legtöbb, amit várhatunk tőle, hogy ugatással jelzi a látogatók érkezését, de ember-centrikussága miatt néhány perc múlva ugyanolyan kitörő lelkesedéssel bánik az idegenekkel, mint a család barátaival.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!