Mi történik éjszaka a kertedben? Káprázatos növényi játékok

Mi történik éjszaka a kertedben? Káprázatos növényi játékok

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Mi történik éjszaka a kertedben? Káprázatos növényi játékok

A kertben éjszaka sem áll meg az élet, éppen ellenkezőleg, egy különleges előadás veszi kezdetét. Szerephez jutnak benne végre a napközben meghúzódó és pihenő állatok, és egyes virágok jó okkal éppen ekkora időzítik a kinyílásukat. 

Ami azt illeti én szeretek éjszaka kint bóklászni és megismerni a kertnek ezt a rejtélyesebb arcát. Érdekes, nappal sziesztázó vagy diszrét életmódot folytató lényekkel lehet ilyenkor találkozni. Különféle csigák, pókok, éjjeli lepkék, fátyolkák, hangyalesők, tücskök, békák, sünök, denevérek kerülnek elő a „semmiből”, ahogy az éjszakai színpad függönye felemelkedik. Mind tökéletesen játssza a szerepét, szerényen meghajolnak és napfelkeltére mind eltűnnek, mintha ott sem lettek volna. A forróság csillapodásával megkezdődik a tücskök fülsiketítő koncertje, ami órákra elszórakoztat, ha bírja a dobhártyád.  

Szürkületi fények

Az estefelé nyíló virágokra az egyszerűség és a kifinomultság jellemző, báli ruhájuk végtelenül sikkes, melyet legtöbbször bódító illatfelhő koronáz. A kis Hamupipőknek igyekezniük kell megtalálni az igazit, mielőtt elillan a varázs.

Késő délután tátja ki méretes ajkait a japán lonc, de nem kényesen álmos szépség ő, hanem egy jótündér, aki el akarja kényeztetni a méhféléket és az éjjeli lepkéket a virág belsejében csillogó, édes nektárcseppjeivel. Képtelenség mellette úgy elmenni, hogy az ember ne akarna lelassítani vagy megállni néhány pillanatra, hogy mélyen magába ne szippantsa csodálatos illatát. Színük napközben sárgára vált, miközben lassan elfonnyadnak, és átadják helyüket a következő generációnak. 

Éjjel virágzó japán lonc
hsvrs/istockphoto.com

Este 6 óra körül bont szirmot a virágportól roskadozó parlagi ligetszépe. Ilyenkor néha még egy-egy tettrekész méh is csapong körülöttük türelmetlenül, hiszen érzik, hogy nekik már lassan ágyban a helyük.

Végtelenül aranyosan tudnak a bimbók előtt legyeskedni, újra és újra visszatérnek ellenőrizni, hogy kinyitott- e már valamelyik vendéglő, felszolgálták-e már a vacsorát. Én is nagy rajongója vagyok ennek a növénynek, mert gyönyörű és illatos, és még azért is, mert oly nagyon igyekszik rövid élete alatt boldoggá tenni a beporzókat. És akár minket is, ha szánunk rá egy kis időt és megcsodáljuk a különleges műsorát.

A virágok szinte mindig akkor nyílnak, amikor nem nézünk oda, pedig milyen érdekes látvány megélni a kinyílás pillanatát. Ezért az egyik legcsodálatosabb élmény estefelé élő adásban megfigyelni a ligetszépét, aki a türelmesekre is gondol, de még a türelmetlenekre is tekintettel van. Ahogy felpattan a bimbó a szirmait meglehetősen gyorsan elrendezi egyiket a másik után.

Eltelik egy kis idő és azt veszed észre, hogy körös- körül gyönyörű, napsárga „lámpások” ragyognak káprázatosan az alkonyati fényviszonyokban. Érdekes módon mindig felénk néznek és ránk mosolyognak. A ligetszépe egyébként elsősorban a lepkékre hagyatkozik, akik készségesen és időben elvégzik a feladatukat, mielőtt a rövid életű virágok délelőtt összecsukódnának. 

Alkonyat táján, amikor a színek „elvesznek, pontosabban megfakulnak, és egyre kevésbé kivehetők, ekkor jutnak egy kis előnyhöz a szerény küllemű fehér virágok, mert ők „világítanak” legtovább. A  fehér mécsvirág kihasználva a lehetőséget, mozgósítja a parfüm tartalékait, hogy enyhe illatával magához édesgesse az éjjeli lepkefajokat. 

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást