„Mióta beterveztük a naptárba az együttléteinket, az egész kapcsolatunk megváltozott!”

„Mióta beterveztük a naptárba az együttléteinket, az egész kapcsolatunk megváltozott!”

Címlap / Szerelem / Szex / „Mióta beterveztük a naptárba az együttléteinket, az egész kapcsolatunk megváltozott!”

Ki ne tapasztalta volna már, milyen a sűrű hétköznapok forgataga? Amikor egyik feladatból a másikba esünk, és a nap végén kimerülten zuhanunk az ágyba, hogy a következő nap teendőin agyaljunk…

Ilyen időszakok mindenki életében akadnak, de nem jó, ha állandósulnak, ugyanis pont azok a dolgok szorulnak háttérbe, amelyek a legfontosabbak lennének. Ez a helyzet nem idegen Julia Ries, a Self.com szerzője számára sem, aki saját történetét osztotta meg velünk.

Romantikus kezdetek

A férjemmel a harmincas éveink közepén járunk, és visszatekintve a húszas éveinkre, amikor először találkoztunk, minden sokkal egyszerűbbnek tűnt. Akkoriban még nem nyomta komolyabb felelősség a vállainkat és a nehéz életcélok még messze voltak. Sokszor úgy érzem, alig kettőt pislogtam és máris azon kell gondolkoznom, hova tűnt a romantika az életünkből…

Azt vettem észre, hogy már kevésbé érdekelnek a randevúk és hétvégi kirándulások, sokkal inkább foglalkoztat az, milyen legyen a közös jövőnk és egyáltalán hogyan jussunk el oda.

Amikor összeházasodtunk, senki sem adott útmutatót arra vonatkozóan, hogyan navigáljunk az életünkben felmerülő kihívások között. Így gyakran megbeszéltük pénzügyi céljainkat, karrierlehetőségeinket, nyaralási terveinket és családtervezési lépéseinket. Észre se vettük, de a fontos dolgokról folytatott beszélgetések gyakran elszívták a romantikát abból a közös időnkből, amit valójában egymásra kellett volna szánnunk, mégpedig 100%-osan. A pihentető esték nem ritkán kimerítő vitákká alakultak, amikor olyan dolgokról beszéltünk, mint az adózás vagy a házvásárlás.

Ideje volt szakértőtől segítséget kérni

Az érzelmeink egymás iránt rendben voltak és nem volt kérdés az sem, hogy közösen szeretnénk leélni az életünket, de mindketten éreztük, hogy valamin változtatnunk kell. Egy ponton a terapeutám javasolta, hogy vezessünk be heti egy megbeszélést – egyfajta „állapotjelentést” –, ahol átbeszéljük az összes logisztikai kérdést, ami érinti a hetünket, a jövőnket. Így lesz időnk megbeszélni a fontos, de stresszes ügyeket, elkerülve, hogy ezek a legrosszabb, legérzékenyebb pillanatokban kerüljenek elő.

Ez az ötlet radikálisan megváltoztatta a kapcsolatunkat! A találkozók során biztonságos teret teremtettünk a problémák megoldására és egymás jobb megértésére, így a mindennapi küzdelmek és a mélyebb problémák is hatékonyabban kezelhetővé váltak. A terapeutánk elmondta, hogy ezek a megbeszélések folyamatosan emlékeztetőül szolgálnak majd arra is, hogy a kapcsolatunk fontos és fejlődik.

Fontos tanulság, hogy ha állandóan csak a teendőkről beszélgetünk, az szükségtelenül megterhelheti a kapcsolatot.

A logisztikai témák nem adnak könnyed csevegési lehetőséget, mert a stressz, a feladat mindig ott van és nyomást gyakorol. Ha nem szabunk neki határt, ezek a viták átvehetik az irányítást és meghatározhatják a kapcsolatot, ami értelemszerűen rossz dinamikát eredményez. Ráadásul ezek a konfliktusok gyakran hibáztatáshoz, védekezéshez és haraghoz vezethetnek, ami tovább rontja a helyzetet.

AleksandarNakic/istockphoto.com

Hogyan tervezzetek meg egy ilyen megbeszélést?

A terapeutánk elmondta, hogy próbáljunk randikat csempészni a hétköznapjainkba: találkozzunk rendszeresen, amikor kevésbé stresszes időszakot élünk, de a lényeg, hogy legyen egy fix dátumunk is a feladatok átbeszélésére, lehetőleg minden héten egy-két alkalommal. Tudom, ez sokaknak szinte elérhetetlennek tűnik, de lehet szó az esti órákról is, elegendő 30-60 perc és el sem kell hagyni a lakást – így pedig már nem olyan megvalósíthatatlan, igaz? Mi a férjemmel eleinte kedd délután találkoztunk e célból, de ez a hét elején, munka után túlságosan feszítő tempót jelentett, úgyhogy átettük egy-egy otthoni vacsorára a megbeszéléseinket, ami sokkal kényelmesebbnek bizonyult. 

És, hogy mi minden kerülhet ilyenkor a porondra? Mindent megbeszélhettek, ami hatással van a kapcsolatotokra: a heti eseményektől kezdve a hosszú távú célokig, konfliktusoktól az intim életetekig. A cél az, hogy problémákat vessetek fel, megoldásokat találjatok, és korrekt kompromisszumokat kössetek.
A találkozókat kezdjétek azzal, hogy megemlítitek, mi ment jól a kapcsolatotokban a múlt héten, mert ez máris pozitív keretet ad a beszélgetésnek, és segít enyhíteni a nehezebb témák súlyát. A dicséret és a hála kifejezése előhozza az intimitást és a bizalmat a kapcsolatban.

Ezek a találkozók segítettek megbirkózni a nehézségekkel, megoldani a félreértéseket, és együtt tervezni a jövőt. A legnagyobb előny pedig az volt, hogy a fix időpont miatt nem éreztük szükségét annak, hogy az egyébként nem sürgős problémákat bedobjuk, és ezzel tönkretegyük akár a legszebb esténket. 

Rákaptunk a fix dátumokra

Amióta beterveztük a naptárba a megbeszéléseket, az egész kapcsolatunk megváltozott. A rendszeres, előre ütemezett „találkozók” révén jobban megértjük egymást, és képesek vagyunk együttműködni a közös célok elérésében. A heti megbeszéléseink során átgondoltan, nyugodt körülmények között tudunk beszélni minden fontos kérdésről, így elkerüljük a hétköznapi feszültségeket és vitákat.

Ezáltal nem csak a kapcsolatunk erősödött, hanem a köztünk lévő bizalom és intimitás is mélyült, ami ahhoz vezetett, hogy rákaptunk a tervezés erejére: már nemcsak a problémák kivesézését, hanem az együttléteinket is elkezdtük tervezgetni.

Ez furcsának és feleslegesnek tűnhet, hovatovább illúziórombolónak, de mi egyáltalán nem tapasztaltuk ezt. Éppen ellenkezőleg! Persze, rugalmasan kezeljük a dátumokat, de azzal, hogy megbeszéljük, hogy egy-egy este mi fog történni, ismét felütötte a fejét az életünkben a várakozás. Készülünk az alkalomra, egész nap folyton eszünkbe jut, üzeneteket küldünk egymásnak és visszatértek azok a gesztusok, apró flörtök, amik úgy hiányoztak. 

Újra felfedeztük, mekkora öröm a másik társaságában lenni és új szintre emeltük a kapcsolatunkat. A tervezés és a várakozás révén újraélesztettük a romantikát, és a mindennapok monotóniája helyett izgalmat hoztunk vissza az életünkbe. Úgyhogy, ha egy tanácsot adhatok: naptárt elő!

Nyitókép: svetikd/istockphoto.com

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!