Együtt főzés = okosabb gyerek?

Együtt főzés = okosabb gyerek?

Címlap / Életmód / Család / Együtt főzés = okosabb gyerek?

Eddig te is inkább halogattad a főzést a gyerkőcökkel, mert utálod eltakarítani a lisztes kéznyomokat és a kiöntött tejet? Akkor most felsorolunk jó pár okot, hogy miért érdemes mégis összemaszatolni az egész konyhát velük!

Kezdődjön a főzőcske!

Mostantól vedd úgy, hogy a közös kevergetés, gyúrás, válogatás együtt töltött minőségi idő, azaz összekötöd a kellemeset a hasznossal. Olyan foglalatoskodás ez, amit neked úgyis muszáj, a gyerekek meg biztosan kíváncsiak rá. Éreztesd a velük, hogy ez egy olyan különleges program, amiben nem lehet minden nap részt venni, de amikor igen, akkor nagyon is számítasz a részvételére!

Mosson jól kezet, használja a körömkefét is, és vegye fel a kis köpenyét. A te feladatod addig, hogy biztonságossá teszed a környezetet. Rakj el mindent a közelből, ami vág, szúr, törékeny stb., olyan helyre, ahol nem érheti el főzés közben. Ha biztosra akarsz menni, a padlóra tegyél festőfóliát, mert így kevesebbet kell majd takarítanod a főzős móka után. És hogy milyen pozitív hatása lehet, ha a pici a kukta? Soroljuk!

Merre az arra?

A receptleírásból megtanulja követni az utasításokat, a sorrend fontosságát.

Minél kisebb, annál kevesebb összetevőből főzzetek, sőt inkább olyat készítsetek, amit nem kell hőkezelni.

A cikk végén található táblázatból kiderül, bizonyos korú gyerekekkel mit érdemes készíteni.

Olvasni jó!

A 6 éves gyerekeket meg lehet kérni, hogy ők olvassák fel a recepteket.

Általában rövid mondatok vannak a leírásokban, ezért könnyű őket értelmezni még akkor is, ha éppen akkor tanulnak olvasni.

Ezzel ráadásul nő a picik szókincse is, hiszen a főzésnél olyan szakszavakat (párolás, dagasztás, élesztőgomba stb.) is használunk, amiket hétköznapokon nem biztos.

1 kg = 1000 g

Nemcsak olvasni, számolni is tanít a főzés! A mennyiségek átváltása persze már nagyobb gyerekeknek való, de amíg kicsi, addig is engedd, hogy a mérleggel játsszon.

Mérjen le egy tojást, egy citromot, egy kiló lisztet, hogy lássa, mi több, mi kevesebb. 8-­9 évesen már lehet gyakorolni velük a mennyiségek átváltását is.

Konyhakémia

– Hogyan olvad fel a cukor a tejben?

– Miért kel meg az élesztőtől a tészta?

– Miért kell hajtogatni a tésztát?

– Mennyi ideig kell sütni a húst?

– Hány fokon forr a víz és fagy jéggé?

A kémiai/fizikai folyamatokat ennél jobban semmi sem mutatja meg, de nem kell egyenleteket magyarázni, éppen elég “konyhanyelven”!

Veled könnyebb!

Kutatások bizonyítják, hogy az agysejtekre jó hatással van, ha olyan érzelmi környezetben tanul a gyerek, ami neki kellemes, biztonságos.

Tehát amiket főzés közben tanítasz neki, az duplán ér!

Azt viszont ne felejtsd el, hogy ehhez az is szükségeltetik, hogy minden konyhai programotok teljesen stresszmentes legyen!

Mit érdemes készíteni kortól függően?

Kor

Mit csinálhattok a konyhában együtt?

2-3 éves

­

Terítés, citrom- vagy narancscsavarás, salátacentrifuga, számolja meg az evőeszközöket, vagy a gyümölcsöket, szedje a fűszernövényekről a levelet, főtt kihűlt krumplit összenyomhatja. Hideg dolgokat keverhet.

4-5 éves

A finom motorikus mozgások javítására adhatsz a kezébe apróbb dolgokat is, például válogathat lencsét, sárgaborsót, babot.

Megkenhet dolgokat, puha ételeket műanyag késsel felszeletelhet. Csináljatok édes és sós golyókat – ez nagyon jól fejleszti a kezét (pl. sajtos-reszelt répás golyó, kókuszgolyó, trüffel, húsgolyó).

6-7 éves

Kimérhet alapanyagokat kanállal, mérlegen stb., pucolhat, szeletelhet, szűrhet konzerv zöldségeket, befőttet, mosott gyümölcsöket. Díszíthet süteményeket.

8-9 éves

Ez a kor legjobb a főzéstanításra, mert már elég ügyesek, és még elég érdeklődőek. Kinyithat konzervet, robotgépet használhat, megtöltheti a muffinformát tésztával. Könnyű recepteket egyedül is megcsinálhat már, mint például a gofri, palacsinta, tésztaszósz, rántotta, melegszendvics, tortillatekercs.

10-12 éves

Hagyni kell önállóan tenni-venni a konyhában – később neki is és neked is könnyebb lesz életed, ha már egy-két dolgot egyedül is meg tud magának csinálni. Tanítsd meg a tűzhely, a mikró, a háztartási gépek használatára, mit, mennyi ideig, milyen hővel érdemes főzni vagy sütni. Fontos, hogy legyél türelmes, ha valamit elront, eltör, odaéget!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást