Tanulmányok szerint van egy hajszín, ami képes megváltoztatni az életünket – és nem a szőke az

Tanulmányok szerint van egy hajszín, ami képes megváltoztatni az életünket – és nem a szőke az

Címlap / Stílus / Haj / Tanulmányok szerint van egy hajszín, ami képes megváltoztatni az életünket – és nem a szőke az

A hajszín kiválasztása egy olyan döntés, ami sokak életét mélyen befolyásolhatja. Habár a szőke és barna árnyalatok gyakran az elsők között merülnek fel, ha váltásról van szó, egy másik árnyalat is meglepő hatással lehet az életedre.

Egyes ikonikus személyiségek, akik bátran viselik ezt az árnyalatot, nem csupán divatként tekintenek rá, hanem szinte életmódként, kifejezve egyedi stílusukat és személyiségüket.

A burgundi vörös haj tehát nem csupán kozmetikai változás, hanem egy konkrét önkifejezési lehetőség is. Bármelyik szezont nézzük, a vörös árnyalatok állandóan divatosak. Ennek oka is van, bár ez az ok valószínűleg tudat alatt munkálkodik bennünk. Tanulmányok ugyanis alátámasztották, hogy a természetes vörösök kevésbé hajlamosak olyan egészségügyi problémákra, mint például az ízületi gyulladás vagy akár a depresszió.

Tehát, ha fontolgatod a hajszínváltást, érdemes a fodrászoddal egyeztetned a vörösről is, mert általa kiléphetsz a megszokottból és új dimenziókat nyithatsz meg a mindennapjaidban. 

A bordó haj kifinomultságot kölcsönöz

Amikor egy nem teljesen természetes vörösről van szó, akkor érdemes megnézni azt is, az adott színnel mit sugallsz magadról. A színpszichológia szerint a különböző árnyalatok hatással lehetnek érzelmeinkre és viselkedésünkre. Ezért a belsőépítészek kedvelik a pihentető színeket, például a kéket a hálószobában. Ezzel szemben a marketingesek élénk alapszíneket alkalmaznak, hogy felhívják a figyelmet az adott termékre, szolgáltatásra.

Milyen asszociációkat hordoz magában a bordó?

A gazdag, vöröses-lilás tónusok, mint amilyen a csillogó gesztenyebarna és a bordó, erőt, eleganciát sugároznak magukból és a professzionalizmus érzéséhez kötődnek. Gondolj csak arra, hogy milyen típusú vállalkozások használják ezt a színt márkájukban, dekorációjukban! Biztos neked is exkluzív helyek és termékek jutnak eszedbe. A finom luxusra rásegít a vörösborra való asszociáció is, szóval a bordó ugyanezt az elit és titokzatosan kifinomult hangulatot kölcsönzi neked is. 

Rada Aslanova/pexels.com

A burgundi által kompetensebbnek tűnhetsz

A burgundi vörös haj kompetens hozzáállást sugallhat és ennek oka elsősorban abban rejlik, hogy ritkaságszámba megy. Az Egyesült Királyságban – ahol úgy érezzük, tényleg több vörös hajú férfi és nő él – csak a lakosság 1%-a viseli ezt a hajszínt. Ennek ellenére a vezérigazgatói pozíciókban 4%-os arányban képviseltetik magukat, ami lényegesen több, mint ami matematikailag indokolt lenne. A Journal of Human Behavior in the Social Environment folyóiratban megjelent kutatás szerint a vörös hajúakat egyszerűen túlreprezentálják az ország és Európa legnagyobb, leggazdagabb vállalatainak vezetői között, ami mögött sztereotípiák állhatnak.

A vörös hajúakat a közvélemény hozzáértőnek, bár nem feltétlenül szerethetőnek gondolja, egyszóval tökéletesen belepasszolnak azokba a magas pozíciókba, melyekkel szemben időnként előítéletekkel élünk.

A bordó vagy a mélyvörös haj sokat elárulhat egy személyről, különösen egy üzleti környezetben. Azt sugallhatja, hogy az illető személy szakmailag kompetens és elkötelezett. Tehát, ha élénk hajszínre vágysz, de továbbra is őriznéd a professzionális külsődet, akkor úgy tűnik, a vöröses-bordók, burgundik lehetnek ideálisak számodra. Ezek az árnyalatok anélkül ragadják meg a figyelmet, hogy túlzásba kellene esned egy természetellenes, élénk színnel.

Nyitókép: freemixer/istockphoto.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!