Egészséges étrenddel a PCOS ellen: 4 alapanyag, amit érdemes kerülni

Egészséges étrenddel a PCOS ellen: 4 alapanyag, amit érdemes kerülni

Címlap / Életmód / Egészség / Egészséges étrenddel a PCOS ellen: 4 alapanyag, amit érdemes kerülni

A PCOS csupán négy betű, mégis sok nő életét keseríti meg. Számos kellemetlen jele közül kiemelkedik a meddőség. Szerencsére a probléma nem csak gyógyszerek segítségével kezelhető. Az életmódváltás sokat segíthet a tünetek enyhítésében, ám ehhez oda kell figyelnünk arra, hogy mit eszünk és iszunk, valamint a mozgás is kiemelten fontossá válik. A PCOS-diéta bevezetésével hamar elkezdhetjük érezni a pozitív változásokat, de kizárólag akkor, ha minden szabályt betartunk, és elhagyunk bizonyos élelmiszereket. (x)

Mit jelent a PCOS?

A PCOS a policisztás ovárium szindróma rövidítése. Ahogy nevében benne van, a betegség a petefészkeket támadja, kisebb-nagyobb cisztákat kialakítva bennük. Ennek és a hormonháztartás megváltozásának köszönhetően a menstruáció rendszertelen lehet vagy akár teljesen meg is szűnhet. Emellett gyakori jelenség a szőrösödés, a pattanásos arcbőr és a magas prolaktin-szint, de akár kopaszodás is megfigyelhető a PCOS-ban érintett nőknél.

A betegség kiváltó okai még vitatottak, így nem lehet tudni, hogy genetikai hajlam vagy az egyén életmódja áll a háttérben. Ha PCOS-szal élünk, érdemes életmódot váltani, hiszen ha nem cselekszünk, inzulinrezisztencia is kialakulhat, valamint egy létrejött terhesség könnyedén végződhet vetéléssel.

4 alapanyag, amit kerüljünk a PCOS-diétában

Bár számtalan diéta közül válogathatunk, ha policisztás ovárium szindrómában szenvedünk, speciális étrendet kell folytatnunk, ami a betegség által kiváltott inzulinrezisztenciára is hatással van. Az állapot azért alakul ki, mert a szervezet nem tudja megfelelően használni az inzulint, ezért elkezd raktározni. Ez hízást eredményez, így a mozgás, valamint a szénhidrátok és kalóriák számolása nem elegendő. A kifejezetten erre kitalált étrend azonban segíthet, emellett pedig azokra az ételekre is ügyelnünk kell, amelyeket a PCOS-szal kerülni kell.

A tiltott gyümölcs

A gyümölcsök bár számos vitamint tartalmaznak, a PCOS-diéta esetében oda kell figyelni arra, hogy milyet eszünk belőle, és hogy milyen időpontban! Reggelire nem javasolt a gyümölcsök fogyasztása, mivel cukortartalmuk már a korai órákban felnyomja az inzulinszintünket. Délután ezzel szemben fogyaszthatunk belőlük, ám ilyenkor is az erdei gyümölcsök azok, amik a leginkább javasoltak, ellenben a szőlőt és a dinnyeféléket kerüljük el, mert rendkívül magas a cukortartalmuk!

Liszt

Természetesen nem elvárható, hogy egyáltalán ne együnk liszttel készült ételeket, de figyeljünk oda arra, hogy milyen lisztből készül egy-egy kenyér vagy pékáru. Ma már számtalan lisztféle létezik: a legnépszerűbb a teljes kiőrlésű, ami lassan szívódik fel a gyomrunkban, ezáltal tovább érezzük jóllakottnak magunkat. Választhatunk még mandula-, csicseriborsó- vagy akár kókusztlisztet is. Ha főzeléket csinálunk, készíthetjük teljes kiőrlésű lisztből a rántást, de még jobb, ha saját magával sűrítjük be az adott ételt.

Cukor

A cukrot teljes mértékben javasolt kerülni, így le kell mondanunk a különböző édességekről, legyen az csokoládé, sütemény vagy valamilyen cukros üdítőital. Érdemes kiváltani valamivel a cukor hiányát, így ha nassolnánk, fogyasszunk chiamagos pudingot fahéjjal és kókuszreszelékkel vagy valamilyen erdei gyümölccsel. Érdemes a tejjel készült ételeket is kiiktatni az étrendünkből, ezzel elkerülve, hogy a tejcukor megbolygassa az inzulinszintünket.

Zsírok, olajok

Próbáljunk meg odafigyelni arra, hogy milyen forrásból jutunk hozzá különböző zsírokhoz. Kerüljük az étolajat és a zsírosabb húsokat, de napi egy marék csonthéjas gyümölcsöt bátran fogyasszunk, mert ebből is hozzájuthatunk az egészséges olajokhoz, de ugyanez a helyzet az avokádóval is. Ha pedig sütnénk, akkor az olíva- és a kókuszolaj tökéletes húsokhoz és zöldségekhez egyaránt.

Mire figyeljünk még?

Fogyasszunk magas rosttartalmú ételeket, valamint a húsok esetében részesítsük előnyben a halféléket a vörös húsokkal szemben. Kerüljük az aszalt gyümölcsöket, és igyekezzünk sütőben sütni, valamint párolni az ételeket, legyenek azok zöldség- vagy húsfélék. Kerüljük a készételeket, amikbe beletartoznak a leveskockák és a bolti salátaöntetek is, mert ezek rendkívül gazdagok cukrokban és szénhidrátokban.

Bár ijesztőnek tűnhet a kerülendő ételek listája, ha előre megtervezzünk a havi menüt, természetessé válik, hogy mi az, amit fogyasztunk – és ha már rutinból csináljuk, egyre könnyebb lesz az alkalmazkodás az új életmódhoz.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!