Miért olyan egészséges a cukkini?
A cukkini számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, és sok diétába is beleillik. Ilyen például a keto, a paleo, a vegán vagy az alacsony szénhidráttartalmú étrend. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően segíthet megvédeni a szív- és érrendszeri betegségektől, a szemmel kapcsolatos rendellenességektől és bizonyos bőrbetegségektől. Magas víztartalma mellet oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz, így erősen támogatja az emésztést.
Ha magas szénhidráttartalmú ételek, például a hagyományos búzalisztes tészták alternatívájaként használod, csökkentheted a szénhidrátbeviteledet, ami a vércukorszintednek is jót tehet. Nem utolsó sorban pedig magas káliumtartalommal rendelkezik, amelynek köszönhetően a magas vérnyomás leküzdésében is segíthet. Egy csokis sütemény részeként elfogyasztva pedig csak még vonzóbbak ezek az előnyök.
Hozzávalók:
- 400 g darált mogyoró (mandula is lehet)
- 400 gramm cukkini
- 80 g cukrozatlan kakaópor
- 2 ml vanília kivonat
- 150 g eritrit (xilit vagy stevia is lehet)
- 6 tojás
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra alsó-felső programon, majd béleljük ki sütőpapírral a tepsi alját. Az oldalát kenjük ki vajjal, margarinnal vagy repceolajjal.
- Vegyünk elő egy közepes méretű tálat, és keverjük el benne a kakaót a darált mogyoróval.
- Reszeljük finom, apró darabokra a cukkinit, majd nyomkodjuk meg, hogy minél több folyadék távozzon belőle.
- Felverjük a tojásokat az eritrittel, és közben figyelünk, hogy a massza levegős legyen, az édesítő pedig nagyrészt feloldódjon. Ez néhány percig is eltarthat, legyünk türelmesek.
- Az eritrites tojáshoz keverjük a vaníliát és a cukkinit, majd óvatosan beleszórjuk a diós-kakaós keveréket. Egy elég folyékony, kissé levegős tésztát kell kapnunk.
- A tésztát a sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és körülbelül 40 percig sütjük.
- Tűpróbát végzünk. Ha nem ragad a tészta, már csak annyi a dolgod, hogy megvárod, amíg kihűl, és már fogyaszthatod is az ínycsiklandó finomságot.
Mi mindent készíthetsz még a cukkiniból?
A cukkini a rengeteg pozitív tulajdonságát figyelembe véve többféleképpen is megéri elkészítened, és mivel idehaza is egész évben kapható, beépítened az étrendedbe. Nyersen, sütve és főzve is fogyaszthatod, így biztosan megtalálod azokat az opciókat, amelyek számodra a legvonzóbbak. A legegyszerűbb opció például, ha csak megmosod, felszeleteled vagy lereszeled, és salátákhoz adod, de a legtöbb rakott ételbe is remekül illeszkedik.
Ahogyan arról már korábban is szó volt, a cukkini tésztaként is hasznosítható: ügyesen tálalva például spagetti formájában is fogyaszthatod egy klasszikus bolognai mártáshoz. Zöldséglevesekben is abszolút megállja a helyét, de önmagában vékonyra szeletelve és grillezve, vagy rizzsel, esetleg krumplipürével tálalva is kiváló köret lehet, különösen olívaolajjal és citromlével kombinálva.
A cukkini a népszerű ratatouille étel egyik fő összetevője is – paradicsommal, fokhagymával, vöröshagymával is válogatott zöldfűszerekkel, például bazsalikommal kombinálva isteni finomság. A leghagyományosabb mód pedig természetesen az, ha bepanírozod, lehetőleg kevés olajban kisütöd, és más köretekkel tálalod. Bármelyiket is választod, annyi biztos, hogy már egyetlen adaggal is sokat teszel az egészségedért.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!