5+1 ok, amiért megéri egészségbiztosítást kötnöd

5+1 ok, amiért megéri egészségbiztosítást kötnöd

Címlap / Életmód / Egészség / 5+1 ok, amiért megéri egészségbiztosítást kötnöd

Olcsóbban járhatsz magánorvoshoz 

Az asszisztensek kedvesek, a váróterem barátságos hangulatot áraszt és az orvostól minden kérdésünkre részletes választ kaphatunk. Nem csoda, hogy mindenki jobban kedveli a kényelmes, modern és gyors magánrendelőket. Sajnos azonban van egy komoly hátulütője a magánrendeléseknek: a magas árak rengeteg embert visszariasztanak a vizsgálatoktól. Azt azonban ne felejtsük el, hogy az orvos elkerülése soha nem vezet jóra. A betegségek megelőzése mindig sokkal hatékonyabb, mint a kezelése! Szerencsére van módszer arra, hogy olcsón járhassunk magánrendelésre! 

Az egészségbiztosításnak csak egy fix és viszonylag alacsony havidíja van! Ezt az összeget minden hónapban ki kell fizetnünk viszont nem fordulhat elő, hogy egyik napról a másikra több százezer forintot kellene előteremtenünk egy-egy komolyabb vizsgálat miatt. Így sokkal kiszámíthatóbbak lesznek az egészségünkkel kapcsolatos kiadásaink. 

Könnyebb lesz átvészelni egy hosszabb betegséget 

A betegségek sajnos nemcsak testileg és lelkileg megterhelők, hanem anyagilag is! Gondoljunk csak bele! Még egy kisebb betegséggel kapcsolatban is mennyi kiadásunk van: lázcsillapító, orrspray és vitaminok. Ha egy súlyosabb és hosszabb betegségben szenvedünk akkor ennek a pénznek a többszörösét kell elköltenünk gyógyszerekre és kezelésekre. 

Ezen kívül ne felejtkezzünk el a betegszabadság és a táppénz kellemetlenségeiről se! Ha nem tudunk bejárni dolgozni, akkor nem fogjuk megkapni a teljes fizetésünket. 

A megnövekedett kiadások és a kisebb bevétel pedig nem a legjobb kombináció! Szerencsére az egészségbiztosítás erre is megoldást nyújthat. 

Köthetünk egészségbiztosítást például kórházba kerülésre vagy csonttörésre. Igazából a biztosítóval kötött megállapodásunktól függ, hogy mire érvényes a szerződésünk. Például a lábtörés egy rendkívül kellemetlen, de gyakran előforduló esemény. Ilyenkor általában hetekre kiesünk a munkából. Szükségünk lehet gyógytornára, gyógyszerekre és előfordulhat, hogy az otthoni ápoláshoz is profi segítséget kell kérnünk. Ha van egészségbiztosításunk, akkor a szerencsétlenség után kapunk egy szabadon elkölthető összeget. Ebből fedezhetjük az extra kiadásainkat és pótolhatjuk a megcsappant jövedelmünket! 

Akár külföldön is kezeltetheted magad 

A szív- és érrendszeri megbetegedésektől vagy a ráktól mindenki retteg. Szerencsére ma már nagy esély van a gyógyulásra, ha időben felfedezzük a problémát és szakszerű segítséget kapunk. Minden beteg a lehető legjobb ellátásban szeretne részesülni, de az anyagiak sokszor keresztbe tesznek. A leghatékonyabb és legmodernebb kezelések általában csak külföldön érhetők el és egy ilyen gyógykezelés nem két fillérbe kerül. 

A kritikus betegségek külföldi gyógykezelésre köthető egészségbiztosítások segítségével a drága külföldi ellátás is elérhetővé válik. Ha a családunkban előfordultak már komoly betegségek, akkor különösen fontos, hogy elgondolkodjunk a biztosításkötésen. 

Nem kell foglalkoznod a szervezéssel 

A szervezéssel mindenkinek meggyűlik a baja, hiszen a magánorvosnál és az állami egészségügyben is magunknak kell időpontot kérni. Ha több vizsgálatra is szükségünk van, akkor az összeegyeztetés is a mi feladatunk. Ez különösen bosszantó ha az állami egészségügyről van szó, hiszen sokszor elérhetetlenek a vonalak. Az egészségbiztosítással azonban megspórolhatjuk a szervezésre fordított energiát. 

Szükség lenne egy vizsgálatra? Csak tárcsázzuk az ellátásszervező telefonszámát és kapunk egy időpontot. A biztosító mindig egy olyan rendelőt választ, ami hozzánk közül helyezkedik el és 1-2 napon belül van szabad időpont. Ha szeretjük a kezünkben tartani az irányítást, akkor sem kell elkeserednünk! Akár mi is kiválaszthatjuk a rendelőt, sőt olyan helyre is mehetünk, ami nem szerepel a biztosító adatbázisában. 

Szakszerű orvosi tanácsokat kaphatsz 

Rengeteg ember hajlamos az internethez fordulni, ha egyészségügyi panaszokról van szó. Azt azonban ne felejtsük el, hogy az itt talált információk sokszor csak féligazságok. Az is gyakran előfordul, hogy a kutatásunk eredményeképpen sokkal súlyosabbnak ítéljük meg a problémát, mint a valóság. 

Ehelyett érdemes inkább szakmai segítséget kérni! Ha súlyosak a panaszaink, akkor jobb azonnal orvoshoz fordulni, de enyhébb tünetek esetén elég lehet, ha tanácsot kérünk. Az egészségbiztosítás szolgáltatási közé tartozik az orvosi call center, amely nagyon jó alternatívája az internetes öndiagnosztizálásnak. 

Egy állandóan hívható vonalon rezidens orvosoknak tehetjük fel a kérdéseinket! Ha például nem tudjuk eldönteni, hogy milyen kivizsgálásra van szükségünk, esetleg a kellemetlen tüneteink enyhítésében szeretnénk segítséget kérni, akkor érdemes ezt a számot tárcsáznunk! 

Nem fogod halogatni a szűrővizsgálatokat! 

A szűrővizsgálatoknak különösen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében. Sajnos rengetegen kihagyják őket, hiszen drágák, időigényesek és sokszor kellemetlenek. Azonban ne felejtsük el, hogy az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás mellett is előfordulhatnak betegségek! 

Az egészségbiztosítás segítségével sokkal könnyebben rávesszük magunkat, hogy időben elmenjünk egy-egy szűrésre, hiszen nem kell annyit foglalkozni a szervezéssel, ráadásul olcsóbban megúszhatjuk a dolgot. 

Azt azonban ne felejtsük el, hogy nem minden egészségbiztosítási csomag tartalmazza az éves szűréseket. Ha egy olcsóbb alapverziót választunk, akkor a biztosításunk nem fogja fedezni a preventív vizsgálatokat és csak akkor mehetünk orvoshoz, ha tüneteket észlelünk. Az olyan egészségbiztosítások, amelyek gyermekszülésre, szűrésekre vagy fogászatra is érvényesek, egy kicsit drágább termékek. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást