Itt a szezon! Három isteni és egyszerű medvehagymás fogás, amit te is könnyen elkészíthetsz

Írta: ,

Már ellepték az erdőket a medvehagymák sőt, lassan megjelennek az első virágok, ezért érdemes még most feltankolnod belőlük, ha elkészítenéd az alábbi receptek bármelyikét. Ezzel nem csak ízletes és különleges alapanyagot csempészel a konyhádba, hanem egy igazán sokoldalú gyógynövényt is.

Medvehagyma pesto

Hozzávalók:

  • 1 dl jó minőségű olíva olaj,
  • 40 gramm fenyőmag,
  • 1 nagy csokor medvehagyma,
  • egy kiskanál só,
  • 80 gramm parmezán.

Elkészítés: Pirítsd meg serpenyőben a fenyőmagot (nem kell nagyon, csak annyira, hogy intenzívebb legyen az íze). Ezek után már csak annyit kell tenned, hogy az összes hozzávalót beleteszed az aprítógépbe, és krémesre pürésíted. Befőttes üvegben, kevés olajjal a tetején a hűtődben is eltarthatod néhány hétig, de ha hosszabb ideig tárolnád, akkor érdemes szilikonos muffin formában fagyasztanod (fagyás után kiveheted őket a formából, és nejlonzacskóban tárolhatod), így akár a tél közepén is intenzív ízek kerülhetnek az asztalra.

És hogy mire használhatod fel a pestot? Tulajdonképpen bármire, amire a hagyományos változatát is felhasználnád. Remekül illik a tésztaételekhez, de salátaöntetet is készíthetsz belőle sőt, a péksütemények, pogácsák ízesítése során ugyancsak bevetheted.

Medvehagyma krémleves

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál kókuszolaj,
  • 1 fél vöröshagyma,
  • 0,5 dl alaplé (lehet zöldséges is),
  • 1 nagyobb újburgonya,
  • 1 nagy csokor medvehagyma,
  • só, bors
  • 0,5 dl főzőtejszín.

Elkészítés: A kókuszolajon dinszteld meg a hagymát, majd add hozzá az alaplevet. Fűszerezd! A felkockázott burgonyát kezdd el főzni, majd mikor már majdnem teljesen megpuhult, add hozzá a medvehagymát. Mikor megpuhult a krumpli, még a tűzhelyen turmixold össze az egészet. Ezután öntsd hozzá a tejszínt, és az egészet forrald össze. Ha krémesebbre szeretnéd, természetesen tehetsz hozzá több tejszínt is! Érdemes friss pogácsával, kenyérrel tálalni.

Medvehagymás fűszervaj

Hozzávalók:

  • 1 kisebb csokor medvehagyma,
  • 200 gramm vaj/margarin,
  • ízlés szerint só.

Elkészítés: Semmi más dolgod nincs, mint a hozzávalókat alaposan összeturmixolni. Ezután mehet is vissza a hűtőbe a vaj, vagy a margarin! Esetleg, ha kicsit krémesebbre, vagy gazdagabbra szeretnéd, kevés olajjal lágyíthatsz rajta. Kókuszzsírral is működik!

Mire használhatod fel?

Nagyon sokoldalú ez az alapanyag, hiszen amellett, hogy bármelyik szendvicsedet feldobhatod vele, a fűszervajat természetesen a főfogások elkészítésénél, tálalásánál is bevetheted. Mivel jól illik a húsokhoz, egy friss steakhez is kínálhatod, de csodásan ráolvad minden rakott fogásra, és persze a tésztákra egyaránt. Akárcsak a pesto, úgy ez a fűszervaj is remekül fagyasztható, így később is felhasználhatod, ha szeretnéd.

Képek forrása: La_vanda/Depositphotos, svehlik/Depositphotos, lcrms7/Depositphotos