Stílus

5 trükk, ahogyan szúnyogháló nélkül is távol tarthatod a szúnyogokat

5 trükk, ahogyan szúnyogháló nélkül is távol tarthatod a szúnyogokat

A szúnyogok elleni legjobb megoldás a szúnyogháló, de ha valamiért ez nem áll rendelkezésre, nem muszáj csukott ajtó mögött ülnöd a melegben. Így is akad pár tipp, ami segíthet, hogy ne találják meg az ablakon bevezető utat, és tartsák a távolságot az otthonodtól!

A növények és azok illata

Köztudott tény, hogy a szúnyogok megérzik a szagokat, hiszen például aki izzad, azt hamarabb megtalálják a rovarok.

Bizonyos illatok viszont nemhogy nem vonzzák őket, de kifejezetten kellemetlen számukra, így ha ezt megérzik a közeledben, inkább tovább állnak.

Ezért jó ötlet, ha a szobád ablakába megfelelően választod ki a virágot.

A szúnyogok kifejezetten utálják a macskamentát, citronellát és bársonyvirágot (vagy másnéven büdöskét), ezért ezekből jó ötlet kitenni egyet-kettőt az ablak elé!

 

Esszenciális olajak

Az is szuper ötlet, ha beveted a párologtatókat, gyertyákat! Ha még szeretnél például egy kicsit olvasni vagy tévézni este, de nem akarod, hogy a nyitott ablakon a lámpafénynek köszönhetően betaláljanak a szúnyogok, gyújts meg egy finom gyertyát, vagy tegyél erősebb olajat a párologtatóba.

Ahogy említettük is, a citrusos illatok nem túl csalogatók a szúnyogok számára, ezért ez jó választás lehet, de akár a fahéjas vagy kávés aromákat is bevetheted, mert szerencsére ezek sem tartoznak a kedvenceik közé.

Ha gyertya mellé teszed le a voksod, lehetőleg 38 centinél ne legyen messzebb az ablaktól, mert máskülönben nem riasztja el őket!

 

Ne legyen sehol víz

Legalábbis odakint, az ablak közelében semmiképp!

A szúnyogok ugyanis a petéiket a vizzel teli területekre rakják le, ezért ha például az erkélyen van egy vödör, aminek az alján áll némi esővíz, máris megvan az esélyed arra, hogy beköltözzenek a nem kívánt lakók. Udvarokon pedig még nehezebb ezt kiküszöbölni az esőzések miatt.

Így viszont előbb-utóbb azt fogod tapasztalni, hogy egyre több szúnyog van az ajtó közelében, nem lehet hosszú időre kiülni a teraszra, és a lakásodban is fokozatosan megjelennek.

A száraz helyek viszont nem olyan népszerűek a körükben, ezért erre a részletre mindig nagyon figyelj oda!

 

Szúnyogcsapda az ablakban

Ha mindenképpen úgy szeretnéd nyitva hagyni az ablakot, hogy bent még ég a villany, szükséged lesz valamire, ami érdekesebb a szúnyogoknak a szobádnál.

Ma már rengeteg megoldás létezik szúnyogírtásra és azok csapdába ejtésére, ezek közül az egyik leghatékonyabb pedig a LED rovarriasztó lámpa.

Ez fényével vonzza őket, amikor viszont belerepülnek, rögtön elpusztulnak, így sokáig nem szenvednek ők sem. Egy ilyen készüléket az ablakod külső oldalára érdemes tenni, hogy ha megcéloznák a szobádat este, odaérve inkább ebbe repüljenek bele, és ne a lakásba!

 

Használd a függönyt

Tegyük fel, hogy azért nincs szúnyogháló az ablakodon, mert kiszakadt, és még nem volt időd újat venni.

Akkor keress elő egy olyan függönyt, ami szorosabb szálakból áll, majd készíts belőle saját gyártású szúnyoghálót!

A neten számtalan videót találhatsz, amelyek DIY módszerekben segítenek, de ha a legegyszerűbbet akarod, vegyél elő kétoldalú ragasztószalagot.

Hajtogasd méretre a függönyt, majd rögzítsd az ablakra, hogy a rovarok ne tudjanak keresztül repülni rajta.

Ezzel nyersz egy-két napot, míg lesz időd szúnyoghálót beszerezni otthonra!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást