5 azonnal-megfőzöm olasz recept a pastan túl

Írta: ,

Bizony az olasz konyha nem merül ki a pizzában, paradicsomos tésztákban és a tiramisuban, hiszen a mediterrán alapanyagoknak köszönhetően számos ínycsiklandó ételkülönlegessége van még ennek a nemzetnek. Összegyűjtöttünk néhány szuper olasz receptet, ha már unod a tésztákat, mégis ennél valami finom, itáliai specialitást.

Szicíliai pesto Kép forrása: dipastaimpasta.it

1/5 Szicíliai pesto

A pesto az egyik legsokoldalúbb olasz étel, hiszen fogyaszthatod előételként friss kenyérre kenve, zöldségekkel, sajttal, de teheted húsokra, tésztára és rizsre is egyaránt.

A szicíliai változat elkészítéséhez 50-60 darab fenyőmagra lesz szükséged, amelyet egy mozsárban kell összetörnöd 2 meghámozott paradicsommal, egy evőkanál apróra vágott petrezselyemmel, 1-1 teáskanál szintén aprított zellerlevéllel és bazsalikommal és 3-4 gerezd fokhagymával.

Ha már jó krémes az állaga, adj hozzá 3 evőkanál olivaolajat, egy csipet sót és borsot, és kevergesd még 5-10 percig.

Csicseriborsó leves Kép forrása: blog.giallozafferano.it

2/5 Csicseriborsó leves

Fantasztikus olasz levest készíthetsz, ha 15 dkg füstölt szalonnát felkockázol, és nagyon apróra vágsz 1 fej vöröshagymát, 3-4 gerezd fokhagymát, fél zellert és 3 szál sárgarépát, majd kevés olivaolajon, sóval és borssal fűszerezve egy nagyobb fazékban 15 percig párolod, majd lassú tűzön hagyod forrni.

Amíg forr a zöldség, 30 dkg kolbászt karikázz fel, és darabolj fel 3-4 hámozott paradicsomot, és csepegtess le egy csicseriborsó konzervet, amelyből 80 dkg csicseriborsóra lesz szükséged.

A zöldségalaphoz adj 2 kávéskanál mustárt, és friss rozmaringgal fűszerezd, majd add hozzá a paradicsomokat, a kolbászt és a csicseriborsót.

Ha az egész felforrt, adj hozzá 50 ml balzsamecetet, melyet 1,5-2 dl vízzel kikevertél előzőleg, és amíg lassú tűzön forralod, 2 dl tejszínt keverj ki 10-12 dkg mascarponeval, és 1 evőkanál aprított petrezselyemmel.

A tejszínes keveréket is add a leveshez, és vedd is le a tűzről, és hagyd állni 20 percig.

Tonhalas-cukkinis fritatta Kép forrása: yourfamily.co.za

3/5 Tonhalas-cukkinis fritatta

A fritatta elkészítéséhez 8 mélyedést kell kibélelned papírral egy muffin formában, és 180-200 fokra előmelegítened a sütőt, közben pedig főzz meg 25 dkg, 1 cm-es szeletekre vágott burgonyát.

Ezután verj fel 5 tojást 125 ml tejjel, és keverd össze 40 dkg konzerv tonhallal, 25 dkg reszelt cukkinivel, 2-3 evőkanál aprított metélőhagymával és 8 dkg apróra vágott feta sajttal.

Enyhén sózd és borsozd, majd add hozzá a főtt burgonyát is, a keveréket oszd el a muffin formában, és parmezánnal a tetején süsd aranybarnára a fritattákat.

Salátával, ropogós bagettel tálalva tökéletes reggeli.

Spenótos rizottó Kép forrása: moeyskitchen.com

4/5 Spenótos rizottó

Egy isteni rizottóhoz szükséged lesz 1 liter húsleves alapléhez, amelyet melegíts fel, majd moss meg és párolj meg fél kg friss spenótlevelet, amelyet ezután csöpögtess le és szeletelj fel.

1 fej vöröshagymát és 2-3 gerezd fokhagymát vágj apróra, és pirítsd össze egy serpenyőben egy kis olivaolajon a spenóttal együtt.

Adj a serpenyő tartalmához 30 dkg rizst, és piríts további 2-3 percig az alapanyagokat, sózd és borsozd az egészet, és adj hozzá 1-1,5 dl száraz fehérbort.

Ha a bor elpárolog, lassan kezd hozzá adagolni a levest a rizshez, merőkanalanként, amíg meg nem puhul.

Tálaláskor tegyél egy kevés vajat és reszelt parmezánt minden adag tetejére.

Római saláta Kép forrása: leitesculinaria.com

5/5 Római saláta

A római salátához szelj vékony szeletekre 3 narancsot, és a lecsepegtetett levét keverd ki 4-5 evőkanál olivaolajjal és 1 evőkanál borecettel, sózd, borsozd és adj hozzá 2 gerezd zúzott fokhagymát.

Fél gumó édesköményt szeletelj fel vékonyan, akárcsak egy fej lilahagymát, és keverd ezeket össze a naranccsal és egymarék fekete olivabogyóval.

Egy fej mosott zöldsalátát tépkedj vékony csíkokra, halmozd tálra, tedd rá a narancsos-zöldséges keveréket, majd locsold meg az öntettel.

Ízlés szerint megszórhatod dióval, mandulával, de akár mozarellát is tehetsz rá.