Olyan, mintha az égbe vezetnének ezek a kőlépcsők

Olyan, mintha az égbe vezetnének ezek a kőlépcsők

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Olyan, mintha az égbe vezetnének ezek a kőlépcsők

A délnyugat-norvégiai Stavanger melletti Preikestolen vagy Szószék szikláról nyíló kilátás pazar, de bizonyos szempontból lényegtelen, mert az igazi élményt maga az odáig vezető út jelenti. Sokak szerint a szakszerűen megtervezett és jól karbantartott kőlépcsőn felvezető túra amely éppolyan csoda, mint maga a finálé.

Minta a Mount Everestről

A lépcsőnek ősi szépsége van, és ez abból fakad, hogy a Preikestolen – akárcsak közel 300 másik természetes kő lépcsőház Norvégiában, amelyeket az elmúlt két évtizedben erre a célra építettek – a nepáli közösségekből származó serpák csapatai alkották meg, akik egyébként a Mount Everest árnyékában élnek.

E merész kísérlet mögött Geir Vetti, egy 60 éves hegyi gazdálkodó áll, aki a Stibyggjaren nevű innovatív ösvényépítő cég ügyvezető igazgatója lett. Mint elmondta, az ötlet 20 évvel ezelőtt, álmában talált rá először.

„Hirtelen felébredtem, és az jutott eszembe, a serpák tökéletesek lennének erre a munkára” – mondta izgatottan a BBC újságírójának, mintha az azóta eltelt két évtized még fantasztikusabbá tette volna az álmot. „Akkor még soha nem jártam Nepálban, de emlékeztem egy norvég expedícióra a Mount Everesten. Az idegenvezetők nevei közül néhány megőrződött az emlékezetemben. Így némi nyomozói munkával felkutattam őket, és leveleket írtam nekik, hátha a serpák segíthetnek.” A többi pedig, ahogy mondani szokás, már történelem: egy kivételes együttműködésnek köszönhetően elkészültek a Mount Everest-i kőlépcsők a norvég hegyekben.

Szükség volt a lépcsőkre

Volt idő, amikor Norvégia hegyi ösvényeit csak néhány helyi látogató járta. A közösségi média azonban mindezt megváltoztatta. Az elmúlt évtizedben az országban olyan drámai megugrás volt tapasztalható a tengerentúli utazók körében, akik szerették volna élőben megismerni az Instagramon látott képeket, hogy egyértelmű volt, hogy valami változni fog.

És így is lett: a Preikestolen jelenleg Norvégia leglátogatottabb túraútvonalai közé tartozik. 2019-ben mintegy 331 000 látogató hódította meg a csúcsát. Tavaly annak ellenére, hogy Norvégia lezárta nemzetközi határait, a kilátó még így is szép számú, 183.000 látogatót vonzott. A Lysefjorden Utvikling, a térség turizmusfejlesztési ügynöksége pedig azt jósolja, hogy ez a szám néhány éven belül eléri a 600 ezret. Ez azt jelentené, hogy 1,2 millió csizma vonul fel és alá évente a lépcsőkön.

Ami szükségszerűen azt is jelenti, hogy megváltozik az a módja annak, ahogyan az emberek hozzáférnek a hegytetői kilátókhoz, például Preikestolenhez. Erre eddig az úgynevezett Sherpa lépcső a legjobb megoldás.

Fontos funkciójuk van a lépcsőknek

A normál túraútvonalakkal ellentétben ezek a lépcsők a balesetek és a hegyi mentések számának csökkentésére készültek, továbbá az erózió megelőzésére. A látogatók és az őket körülvevő táj közötti kapcsolat megerősítéséért is felelnek, miközben a hegyek törékeny élővilágának védelmet jelentenek.

A lépcsők az időjárás viszontagságainak minden formáját kibírják. Egy ambiciózus és fenntarthatóbb nemzeti terv emlékműveként állnak itt csendben, amely a szabadtéri kutatások fenntarthatóbbá tételét célozza meg – írja róluk a BBC beszámolója.

„A Sherpa lépcsők – vagy a kőlépcsők – egyikei a sok eszköznek, amelyek megkönnyítik a norvég szabadtéri életet” – mondta Torgeir Nergaard Berg, a Norvég Trekking Szövetség nyomvonal-tanácsadója a BBC-nek. „A nagy látogatottságú területeken ez a helyes választás. A kőlépcsők sokak számára csökkenthetik a természet megtapasztalásának küszöbét, ami fontos a közegészségügy erősítéséhez” – tette hozzá. Ezzel utalva arra, hogy a kőlépcsők azok számára is elérhetővé teszik a túraútvonalat, akik egy hagyományos túraösvényen esetleg nem tudnának végigmenni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást