Ebben az évben válnak el a legtöbben: nem, nem a hetedik!

Ebben az évben válnak el a legtöbben: nem, nem a hetedik!

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ebben az évben válnak el a legtöbben: nem, nem a hetedik!

Az esküvőkről nyíltan és vidáman beszélünk, ám a válás már sokkal inkább tabu témának számít. Pedig, az erre vonatkozó statisztikák is érdekesek és tanulságosak lehetnek – ezekből szemezgettünk most néhányat a hasznod tudnivalótól a meglepő információkig.

Az elsők

Az Egyesült Államokban végzett felmérések szerint a férfiak átlagéletkora az első házasságuk megkötésekor 26,9 év, a nőknél pedig 25,3 év. Azok, akiknek a házassága válással végződik, általában 30 éves koruk körül szembesülnek ezzel – az első váláskor a férfiak átlagéletkora 30,5, a nőké 29 év.

A válással végződő első házasságok átlagos hossza 8 év, tehát nem biztos, hogy valóban a hetedik év a mumus, ahogyan azt a mondás tartja, bár az is igaz, hogy ha a második házasság is válással végződik, akkor az a statisztikák szerint hamarabb bekövetkezik – ekkor már valóban 7 év után dobják be a legtöbben a törülközőt.

Minden percben

Az Államokban 2014-ben 813.862 válást mondtak ki, ez valamivel kevesebb, mint a 2011-ben kimondott válások száma – ekkor 877.000 pár vált el egymástól. Az adatok szerint tehát naponta átlagosan 2.230 válás történik meg, ami azt jelenti, hogy óránként körülbelül 93, percenként pedig másfél alkalommal bontják fel a fogadalmukat csak az Egyesült Államok területén.

A későbbi házasságok erősebbek?

Logikusnak tűnik, hogy aki ismét házasodik, az már körültekintőbben választ párt, óvatosabb, és ezért a következő házassága jobban is sikerül. A statisztikák azonban valami mást mutatnak: míg az első házasságok 41%-a végződik válással, addig a második házasságok 60%-a, a harmadik házasságok 73%-a ér ilyen véget.

Az is lehet, hogy akik egyszer már elváltak, nem ijednek meg annyira az egész procedúrától, tudják, hogy úgyis képesek ismét összeszedni magukat, és könnyebben lépnek ki a többedik házasságukból – persze, mindez csak találgatás, a valódi okokat nem lehet néhány számból megállapítani.

Kép forrása: weerapat/depositphotos.com

Nem lepődünk meg rajta

Mindannyian ismerünk olyanokat, akik már elváltak, ez manapság a legtöbbek számára nem okoz meglepetést, és szerencsére egyre kisebb a társadalom részéről is a megbélyegzés. Bár a felmérések szerint nagyjából a népesség fele az Államokban csak egyszer mondja ki az igent (tehát egyszer házasodik, és házas is marad, vagy elválik, de nem házasodik újra), 2004-ben a megkötött házasságok 36%-ban a pár legalább egyik tagja volt már korábban is nős vagy férjezett.

Azok, akik a válás után ismét anyakönyvvezető elé állnak, az előző házasságuk felbontása után nagyjából három évet várnak ezzel.

Csökkenő lelkesedés

Az Államokban végzett kutatások szerint 1970-ben a felnőtt lakosság 70%-a házas volt. Ez az arány 1990-ben 60%, 2000-ben pedig már csak 54,4% volt. Ezt részben magyarázza az is, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy a házasság nélküli együttélést választják, de befolyásolja az adatokat az is, hogy egyre inkább kitolódik a házasságkötés kora, amit a karrierépítés, a továbbtanulás mellett természetesen az anyagi bizonytalanság is erősen befolyásolhat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást