5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt összeköltözöl egy pasival

5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt összeköltözöl egy pasival

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt összeköltözöl egy pasival

A döntés megszületett: rászántátok magatokat és összebútoroztok. A legnagyobb kérdéseket azonban nem az fogja felvetni, hogy hogyan vidd át az aranyhalakat, és kinek a mosógépét tartsátok meg. Más dolgok is vannak, amikkel jó tisztában lenni.

Igenis nagy dolog

Az összeköltözést sokan egy vállrándítással elintézik, mondván, hogy a hét nagy részét már amúgy is együtt töltik, mielőtt hivatalosan is összeköltöznének.

Azonban feladni a saját mentsváradat – vagy megosztani valaki mással – igenis nagy dolog, ezért teljesen normális, ha vannak aggodalmaid. Persze nem azt mondjuk, hogy túlságosan rá kell görcsölni a dologra, de ne rémülj meg, ha felmerülnek benned bizonyos kételyek.

Ezek még nem feltétlenül jelentik azt, hogy nem szeretitek egymást, csak azt, hogy a rózsaszín köd mögött is maradt némi józan gondolkodás, ami képes felmérni a döntés veszélyeit.

Az a fránya pénz

Rendben, tudjuk, hogy senki nem szeret pénzről beszélni, főleg a szerelmével nem, mert az annyira nem elegáns, de egyikünk sem született Disney-hercegnőnek, hogy madárkák hordják reggelente az ablakbába az almás pitét – magyarán mindenkinek meg kell dolgoznia a betevőért.

Ha összeköltöztök, és csak egy lakást tartotok fent, azzal tulajdonképpen sokat spórolhattok, de akkor is nagyon fontos, hogy az elején tisztázzátok: ki, mit, mikor és hogyan fizet.

Nem kell, hogy ez egy kellemetlen beszélgetés legyen, de ha nem történik meg, azt garantáljuk, hogy nagyon sok kellemetlen pillanat következik még.

Házimunka

Akárcsak a pénz esetében, itt sem jönnek mesebeli segítők beindítani a mosógépet. Persze, nem kell semmit kőbe vésni, de nagyon melegen ajánljuk, hogy beszéljétek meg, hogy mik az elvárásaitok.

Találjatok kompromisszumokat – ha valakit tényleg az őrületbe kerget, hogy a másik az ágy mellé dobja a zokniját, akkor biztos képes lesz erőt venni magán, és a szennyes kosárba tenni.

És azt sem árt tisztázni, hogy lehet, hogy valaki egy igazi konyhatündér, de attól még nem feltétlenül válik alapértelmezetté a 3 fogásos vacsora minden hétköznap este.

Idő, magadra

Amikor az ember szerelmes, minden egyes együtt töltött pillanatnak örül. De attól még senki nem szűnik meg független entitás lenni, és ez jól is van így.

Teljesen természetes, ha néha majd úgy érzed, szívesen töltenél egy kis időt egyedül, és akkor sem kell pánikba esni, ha a párod vágyik egy-két magányos órára.

Tekintve, hogy egy élettéren osztoztok, nem biztos, hogy ez mindig össze is jön, de ha csak tisztázod magadban, hogy ez egy természetes igény, azzal máris sok konfliktust előzhetsz meg.

Kinek szabad?

Amíg egyedül laktál, bármikor felugorhattak a barátaid, meglátogathatott az anyukád, és csak rajtad múlt, hogy bébiszitteled-e a barátnőd macskáját, amíg ő elutazik.

Azért, mert összeköltözöl valakivel, a szociális életed persze még nem szűnik meg, de nem árt, ha tisztázzátok, hogy mikor ki léphet a közös otthonotokba. Biztos neked is vannak olyan napok, amikor holtfáradtan hazaérve nem szeretnél 8 pókerező pasit találni a konyhádban.

Tartsátok tiszteletben a másik életterét, és beszéljétek meg, hogy mik a szabályok a vendégek áthívására és marasztalására.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!