5 dolog, amit akár ma is elkezdhetsz, hogy rendezettebb legyen az életed

5 dolog, amit akár ma is elkezdhetsz, hogy rendezettebb legyen az életed

Címlap / Életmód / Egészség / 5 dolog, amit akár ma is elkezdhetsz, hogy rendezettebb legyen az életed

Sokan próbálnak rendszerezettebbek lenni, betartani a határidőket, egészségesebb életet élni, de úgy tűnik, valaki egyszerűen nem erre született. Pedig a titok, hogy apró lépésekben kezdj, és ne akarj mindent egy csapásra megváltoztatni. A kis dolgok is nagy sikerekhez vezethetnek!

Heti menü

Készíts tervet arról, hogy mit szeretnél a héten enni, és arról is, hogy mihez van szükséged ezekhez, így felkészülten indulhatsz vásárolni.

Gondold végig, hogy mit mikor készítesz el, és azt is, milyen sokoldalúan tudod felhasználni a dolgokat. Ha például megsütsz egy egész csirkét, az napokon keresztül az ebéded alapja lehet: kerülhet salátába, szendvicsbe, tortillába…

Ha tudod, hogy mit miért vásárolsz meg, sokkal kevesebbet költesz, nem kell kidobálnod a maradékokat, és tudatosabban is táplálkozhatsz.

Nézd át a konyhaszekrényt!

Ha már úgyis a bevásárlást tervezed, nézd át, mi van a konyhaszekrényedben, és dobd ki, aminek lejárt a szavatossága, a megmaradt tartós élelmiszert pedig rendezd el úgy, hogy könnyen áttekinthető legyen!

Az is lehet, hogy ihletet kapsz a menü összeállításához, de biztos, hogy sok helyet felszabadítasz, és rendezettebbnek fogod érezni a konyhádat.

A következő napokban majd jöhet a fürdőszoba, neszesszered, a gardrób – a lényeg, hogy megvalósítható lépésekben, de következetesen haladj!

Napi lista

Sokkal egyszerűbb a teendőidhez tartani magadat, ha leírva is látod őket. Nem kell feltétlenül egy óriási és drága mágnestáblára beruházni, az is elég, ha a hűtőre, vagy az íróasztalodra teszel egy papírlapot – én az utóbbi módszert használom évek óta – és a nap legelején felírod, hogy mit kell még aznap elintézned.

Lehetőleg írd oda a határidőket is, mi az, aminek még délelőtt kell meglennie, mi az, amit az ebédszünetre tervezel, mit csinálsz csak délután. Azon túl, hogy ez a módszer segít pontosan átlátni a feladataidat, és azonnal jelez, ha valamivel csúszásban vagy, elmondhatatlanul jól is esik lehúzni dolgokat rajta: ez az az érzés, ami motivál, hogy a következő feladatnak is a végére járj.

Találd ki az outfited!

Ha jól érzed magadat a bőrödben, a munka is könnyebben megy, ráadásul, ha egy összeszedett ember benyomását kelted, hamarosan annak megfelelően is fogsz viselkedni. Ha reggelente nehezen ébredsz, vagy hajlamos vagy elszöszölni az időt, és végül mindig kapkodnod kell, akkor találd ki már előző este az outfitedet. Így lesz időd megtervezni a kiegészítőket, sőt akár kitalálhatod a hozzá illő frizurát és sminket is.

Maximum negyed óra az egész, ami este nem sok, reggel viszont aranyat érő idő, ráadásul szerintem kifejezetten megnyugtató módja ez a nap lezárásának: kreatív, játékos, és segít, hogy izgatottan várd a holnapot, amikor szuper outfitedet megvillanthatod.

Tervezd meg a pénzügyeidet!

Már megint hova folyt el a pénz? Ez az a kérdés, amit nem fogsz többé feltenni, ha egy egészen minimális energiát fektetsz a pénzügyeid átnézésébe: egy egyszerű Excel táblával követni tudod a bevételeidet és a kiadásaidat, így azt is fogod látni, melyik napon mennyi pénznek kellene lennie a kártyádon.

Az állandó kiadások (rezsi, részlet, biztosítás, stb.) mellett érdemes beírni mondjuk heti bontásban a tervezett kiadásokat is (ételre, ruhára, szórakozásra), így, ha például a hónap közepén valamivel kevesebb van a kártyádon, mint amennyit terveztél, még mindig visszafoghatod a lovakat, és nem ér kellemetlen meglepetés a következő fizetés előtt. Nem kell Excel-gurunak lenned, segítséget sok magyar nyelvű oldalon is találsz, de ha van minimális angol tudásod (a többit megérted a képekből), akkor én ezt az oldalt javaslom indulási alapnak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást