Pénz és hivatás

Így dolgozz otthonról, ha hangosak a gyerekek

Otthonról dolgozni sokaknak egyébként sem könnyű, hiszen nehéz nem munkahelyi környezetben koncentrálni. De mit mondjon az az anyuka, aki most home office-ba kényszerült, és kénytelen úgy dolgozni, hogy a gyerekek is otthon vannak, ők pedig nem igazán vannak tekintettel a megváltozott helyzetre? Ezt is túl lehet élni, és néhány trükkel meg lehet oldani, hogy könnyebben menjen otthon a munka a hangos gyerkőcök mellett is.

Semmi nem mutatja jobban, milyen komolyan veszi a világ, hogy hatékonyan, gyorsan lehessen otthonról is dolgozni a világjárvány alatt, mint az, hogy a Harvard Business Review-ban, a Harvard üzleti szaklapjában jelenik meg cikk arról, hogyan lehet kivédeni a zavaró, figyelmet elterelő körülményeket. Ezek közül kétségkívül az egyik az, ha gyerekekkel a házban kell dolgoznunk, őket ugyanis a legkevésbé sem érdekli, hogy mivel kell időre végeznünk, és nem is várható el tőlük, hogy tekintettel legyenek a munkaidőre. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy egy kicsit könnyebben vészeld át a gyerekes munkanapokat, amíg kénytelenek vagyunk otthonról dolgozni.

Zárkózz be!

Persze nem szó szerint, de a nagyobb gyerekeknél a legegyszerűbb módja a nyugodt munkának az lehet, ha kijelölsz a házban egy irodát magadnak, és kiteszel egy táblát, hogy ne zavarjanak. Így tudni fogják, hogy mikor van munkaidő, és mikortól lehet anyát zavarni.

Lehet, hogy nem tűnik túl hatékony tippnek, de segít felállítani a határokat, és elválasztani a munkanapot az otthoni időtöltéstől.

Persze nem kell 8 órán keresztül benn gubbasztanod az „irodádban”, ugyanúgy tarts szüneteket, mint a munkahelyeden is tennéd, és ilyenkor körbekérdezhetsz, van-e valakinek szüksége bármire is a családban. Az ebéd is lehet közös, így legalább te is kiszakadsz egy kicsit a monoton munkából.

Oszd be jól a munkádat!

Természetesen nem minden gyereket érdekel holmi „ne zavarj” tábla, a kisebbek jellemzően fittyet hánynak az ilyenekre, ha anyuval akarnak lenni.

Itt jön be az okos munkaelosztás: ha a gyerek például délután alszik, ilyenkorra időzítsd a nehezebb, nagyobb koncentrációt igénylő feladatokat, és akkorra az egyszerűbbeket, amikor foglalkoznod kell a kis lurkókkal.

E-mailekre válaszolni például az utóbbiba tartozik, még akkor is, ha néhány elütés belecsúszik a válaszlevélbe – most mindenki sokkal türelmesebb a másikkal, hiszen valószínűleg annak is épp két gyerek és egy kutya csüng a nyakában, akinek válaszoltál. 

Olvastad már?  Csillagjegyünk szerint ez a legnagyobb gyengeségünk a munkában

Kerkezz/depositphotos.com

Tudd, mikor tudsz dolgozni!

Ha minimálisan is magad oszthatod be az idődet, van egy rossz hírünk: mostantól korán kelés és késő esti munkavégzés vár rád.

A legegyszerűbb ugyanis olyankor dolgozni, amikor a gyerekek még és már alszanak, nyugalom van a házban, nincs rohangálás, nincs zsivaj.

Ha nem akarod, vagy nem tudod túlságosan beszabályozni a gyerekeidet, csak kelj fel egy-két órával korábban, végezd el a fontos feladataidat, napközbenre hagyd a könnyebbeket, majd este állj neki a még megmaradt bonyolultaknak. Nem ideális, sőt, nagyon fárasztó, de ebben az időszakban nincs mit csinálni.

Ismerd a saját munkatempódat!

Ha folyton csak halogatod a munkát, előbb-utóbb nagyon stresszes leszel, ami korántsem tesz jót sem az egészségednek, sem a karrierednek.

Ha tudod, hogy mikor és hogyan dolgozol a leghatékonyabban, oldd meg, hogy legalább napi egy-két órád legyen arra, hogy ilyen körülmények között is munkát tudj végezni.

Kérd meg a párodat, hogy kösse le egy-két órára a gyerekeket, vagy ültesd le őket a tévé elé egy időre, esetleg szerezz be egy játékkonzolt – a modern problémák modern megoldásokat is igényelnek, ugye. A lényeg, hogy legyen egy kis időd a napban arra, hogy úgy dolgozz, ahogy neked a legkönnyebb.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást