Jézus anyja írhatta Lukács evangéliumát? Ezt állítja egy amatőr régész

Jézus anyja írhatta Lukács evangéliumát? Ezt állítja egy amatőr régész

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Jézus anyja írhatta Lukács evangéliumát? Ezt állítja egy amatőr régész

Sok a nőies vonás a történetben

Lukács egy görög orvos volt, akit megbíztak, hogy írjon támogató levelet Szent Pál védelmében, aki ekkor a rómaik börtönében raboskodott, amiért Jézust támogatta – magyarázza Bradford. Az amatőr történész azt mondja, Lukács olyan információkkal rendelkezik Jézus születésének körülményeiről, illetve annak gyermekkoráról, amelyeket csakis az ekkor már idős Mária tudhatott, mivel ő volt az egyetlen élő szemtanú azokban az időkben, amikor Lukács a levelet írta.

„Ebben az időben az események lejegyzői szinte kizárólag férfiak voltak, de Lukács kéziratának túlnyomó többsége feminin jegyeket mutat, és a korai adatoknak egy, és csak egy szemtanúja lehetett, aki pedig nem más volt, mint Jézus anyja, Mária” – magyarázza doktor Bradford. –

„Minden más szereplő ekkor már régen halott volt.”

Jézus sem ács lett volna?

Doktor Bradford ebből azt a következtetést vonta le, hogy Lukács minden bizonnyal meglátogatta Máriát. A kutató, amikor elkezdte gyanítani, hogy az írások valójában Máriától származnak, összehasonlította az eredeti görög és héber iratokat is.

Könyvében, melynek a „Lukács evangéliuma – ahogyan Mária elmesélte” címet adta, azt állítja, hogy a szövegben nagy számmal szereplő, nőkre jellemző szó elárulja a szerző valódi kilétét. Az orvos szerint az írás azt is alátámasztja, hogy Mária nem egy tanulatlan parasztlány volt, hanem egy jól-képzett, művelt személy.

Bradford azt állítja, hogy míg Márk evangéliumában a már említett, nők által használt, illetve nőkre jellemző szavak száma az eredeti szövegben mindössze 116, addig Lukács evangéliumában 247. Ez szerinte azt bizonyítja, hogy Lukács egy női történetmondó szavait jegyezte le.

Doktor Bradford azt is állítja, hogy mivel Mária magasabban képzett volt, mint eddig hittük, valójában Jézus sem egy egyszerű asztalosként dolgozott, hanem tanult, fiatal építész lehetett.

A férfiak uralta társadalom miatt veszhetett el az eredeti szerző

Bradford azt mondja, a férfiak uralta társadalom lehetett az oka annak, hogy a történelem alakulása során úgy tartottuk számon a Biblia ezen részét, mintha az kizárólag Lukács szellemi terméke lenne.

„A célom az, hogy elismertessem Mária szerepét” – mondja az amatőr történész. – „Nélküle Lukács története sokkal kevesebb információt tartalmazna, és sokkal szegényebb lenne, mi pedig sokkal kevesebbet tudnánk arról, hogyan született, és hogyan nőtt fel Jézus.”
 

1 hozzászólás

  • Karl
    2021.10.11., 02:10

    Aki egy kicsit is ismeri a bibliat, az tudja, hogy nöi szerzök is voltak, pl. Ruth es Eszter. Tehat az a bulvarvarsajtoban csak tudatlanok “oktatjak” a nepet…

    Válasz

Írj egy hozzászólást