Dirty Wellness: ezzel a trenddel könnyebb és vidámabb az életmódváltás

Dirty Wellness: ezzel a trenddel könnyebb és vidámabb az életmódváltás

Címlap / Életmód / Lélek / Dirty Wellness: ezzel a trenddel könnyebb és vidámabb az életmódváltás

Az év első hónapjaiban sokan különösen elszántak vagyunk, hogy többet sportoljunk, egészségesebben étkezzünk vagy éppen elkezdjünk naplót vezetni. Vagyis valamilyen módon igyekezzünk jobbá, nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá tenni az életünket. Van egy elhatározás, ami pedig különösen ki szokott emelkedni ezekben az időkben: hogy több időt szánjunk magunkra. Ha ezt te is nagy kihívásként éled meg, itt az ideje, hogy megismerd a Dirty Wellness Trendet.

Ne kényszer legyen az öngondoskodás!

Ha jelentősen változtatni szeretnénk az eddigi életünkön, az gyakran nagy nyomással jár. De akár még azt is hamar leterhelőnek érezhetjük, ha egyetlen régi szokásunkon próbálunk meg változtatni. Ráadásul egyes újítások, célok egyrészt sok idővel, másrészt pedig nagyobb kiadásokkal is járhatnak. Elég csak arra gondolnunk, ha beruházunk teljesen új, minőségi szépségápolási termékekbe vagy például elhatározzuk, hogy felújítjuk a konyhánkat, és úgy rendezzük be, hogy sokkal praktikusabb legyen.

Bár jó néhány cél hosszú távon megtérül, és nagyszerű döntés, ha elhatározzuk magunkat mellettük – például kialakítunk egy valóban nekünk való bőrápolási rutint tényleg számunkra megfelelő termékekkel – fontos, hogy ezeket ne kényszerként éljük meg.

Ebben az esetben ugyanis még az is megeshet, hogy rosszabbul érezzük majd magunkat a bőrünkben, mint mielőtt bármibe is belekezdtünk volna. Arról nem is beszélve, hogy akudarcoknak is nagyobb lesz az esélye.

Így segít a Dirty Wellness trend

Ha úgy érzed, neked is szükséged van némi változásra, de úgy, hogy az közben ne érintsen rosszul, akkor jó eséllyel a Dirty Wellness trend lesz a te utad. Ez a trend ugyanis az öngondoskodás kiegyensúlyozott, bűntudatmentes megközelítésére ösztönöz. A lényege tulajdonképpen az, hogy nagyon vigyázzunk magunkra, de néha azért engedjünk a vágyainknak is.

master1305/istockphoto.com

Találd meg az egyensúlyt

Manapság rengeteg wellness trend létezik, sok közülük azonban egyáltalán nem hangzik túl szórakoztatónak, sőt bőségesen rejthetnek magukban veszélyeket is. Gwyneth Paltrow például elmondása szerint csontlevessel és méregtelenítéssel tartja formában magát, olykor pedig mondhatni koplal. Azonban nemrég azt is bevallotta, hogy időnként dohányzik, amit azzal magyarázott, hogy: „Erről szól az élet, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a cigaretta és a tofu között.”

Hogy mit is jelent ez pontosan? Nem, természetesen egy pillanatig sem azt, hogy jó döntés, ha dohányzol, de ha eddig így volt, jobb egy szál cigaretta alkalmanként, mint pár naponta egy doboz. Vagyis Gwyneth Paltrow azt üzeni, hogy találjuk meg az egészséges egyensúlyt az életünkben ahelyett, hogy egyik pillanatról a másikra szigorú megszorításokkal kínoznánk magunkat. 

Lényegében ez az elgondolás hívta életre a Dirty Wellness trendet. Valójában ez inkább egy egészséges életszemlélet mindazoknak, akik belefáradtak abba, hogy megpróbáljanak tökéletesnek tűnni. Ha te is érezted már magad így, vagy most is ilyen helyzetben vagy, és végre szeretnél a mentális és a fizikai jólétednek is igazán kedvezni, akkor a Dirty Wellness trendben aligha csalódhatsz.

Így képzeld el a gyakorlatban

Tegyük fel, hogy rajongsz a hamburgerért, de elhatározod, hogy szeretnél többet mozogni. A kettőnek nem kell kizárnia egymást, bőven elég lehet, ha megtalálod köztük az egyensúlyt. Például úgy, hogy heti többször is időt szánsz a testmozgásra. Azon a napon, amikor úgy érzed, a letöbbet adtad bele az edzésbe, nyugodtan egyél egy hamburgert, ha éppen jól esne.

De gondolkodhatsz úgy is, hogy igen, mennyei volt a hamburger úgy, ahogy eddig etted, viszont legközelebb kipróbálod több salátával, esetleg grillezett csirkemellel. Így nem fosztod meg magad egy finom ételtől, de megadod az esélyt annak, hogy egy hamburger által is több tápanyagot vigyél be, mint eddig. Vagyis a Dirty Wellness trendnek nincsenek kőbe vésett szabályai.

A személyes jólétünk szempontjából ugyanis sokunk esetében százszor többet érhet például, ha elkezdünk fokozatosan tudatosabban táplálkozni,mint ha valamilyen szigorú mintát követve hirtelen drasztikusan változtatnánk az eddigi szokásainkon. Ugyanígy érdemes előtérbe helyezni a minőségi alvást és dolgozni azon, hogy csökkentsük a mindennapi stresszt. Összességében tehát a Dirty Wellness trend egészséges életmódot és jó közérzetet ígér.

Forrás: elle.de, popsugar.co.uk, nyitókép: master1305/istockphoto.com

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!