A muffin soha nem fog kimenni a divatból! Én legalábbis továbbra is rajongok érte. Nem csak azért, mert általában gyors, hanem mert egyike azoknak a desszerteknek, amit reformlisztből is tökéletesen el lehet készíteni. Plusz lehet belőle keveset is csinálni, így nem fenyeget a veszély, hogy a fele rajtunk marad… Na jó, legyünk őszinték, attól jobban félünk, hogy mind megesszük, diéta ide vagy oda.
Annyit még el kell árulnom erről a muffinról, hogy az átlaggal ellentétben itt igenis be kell tartani a receptben szereplő mennyiségeket, méghozzá grammra. Ennek az az oka, hogy az alapját a kókuszliszt képezi, ami nagyon sok nedvességet szív fel, és rakunk bele tejsavó fehérjét is, ami szintén hajlamos arra, hogy szárítson (a kevert vagy növényi fehérjékkel ellentétben). Így, ha nem figyelünk a hozzávalók megfelelő mennyiségére, nagyon könnyen száraz, fojtós tésztát kaphatunk.
És akkor elmondom a kulcsszavakat is: gluténmentes, alacsony zsír- és kalóriatartalmú, magas fehérjetartalmú, és viszonylag alacsony szénhidráttartalmú. Én megvettem! És ti?
Hozzávalók (8 muffinhoz):
Száraz összetevők:
- 56 g kókuszliszt
- 1 teáskanál konjak liszt (elhagyható)
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 evőkanál darálatlan mák
- 2 adag (50 g) natúr tejsavófehérje
Nedves összetevők:
- egy közepes citrom leve és lereszelt héja
- 14 g kókuszzsír
- 1 nagy tojás
- szárított vaníliapor vagy egy rúd kikapart belseje
- 60 g görög joghurt
- 60 ml agave szirup vagy bármilyen folyékony cukorhelyettesítő
- 120 ml mandulatej (nem édesített!)
Elkészítés:
- Kapcsold be a sütőt és melegítsd elő 170 fokon.
- Keverd össze a száraz hozzávalókat jó alaposan.
- Egy másik tálban botmixer segítségével keverd el a nedves hozzávalókat (ha folyékony édesítő helyett por állagút használsz, akkor addig keverd, amíg a cukor el nem olvad).
- Robotgépben keverd össze a száraz és nedves hozzávalókat.
- Hagyd a tésztát 10 percig állni (ha ezután úgy ítéled meg, hogy túl száraz lett, adj hozzá még egy kis mandulatejet).
- Miután megszívta magát a kókuszliszt, szilikon muffin formákba töltögesd ki a tésztát (nagyjából 8-10 muffin lesz belőle).
- Süsd 20-25 percig, vagy addig, amíg a tűpróbát ki nem állják, de vigyázat! Gyorsan pirulnak és ki tudnak száradni.
Megjegyzés:
Azon kevés sütemények egyike, ami kibírja a fagyasztást is. Így ha mégis soknak bizonyulna a mennyiség, akkor nyugodtan zacskózd be, fagyaszd le, és később kapd elő, ha szükség van rá. Ilyenkor felengedés után 40-50 másodpercre tedd mikróba kb. 40%-os teljesítményen.