Egészség / Életmód / Hírek

Depresszió ellen mégsem jó a D-vitamin

Depresszió ellen mégsem jó a D-vitamin

Az elmélet, hogy a D-vitamin segíthet a depressziós tüneteken, már évek óta állja a helyét. Ha valakinek télen rosszabb a kedve, azt mondjuk, nem éri elég napfény. Ha búslakodik nyáron, kiküldjük a szabadba, hogy magába szívjon egy kis D-vitamint. A Massachusetts Állami Kórház kutatása szerint azonban felültünk az álhírvonatra, soha nem volt ugyanis komolyan biztosítva, hogy a D-vitamin és a depresszió enyhülése között kapcsolat lehet. Fontos azonban kijelenteni, hogy a szakértők a D-vitamin tablettákat, és nem a természetes módon termelődő D-vitamint vizsgálták.

Mi a különbség a kettő között?

Van ugyanis a kettő között különbség: a D-vitamint alapvetően a szervezet állítja elő magának megfelelő mennyiségű napfény hatására. Ha nem ér minket elég napfény, akkor szoktunk az étrendkiegészítők felé fordulni, amelyek – elméletben – ugyanolyan hatásosak, mint egy félórás napozás, és megnövelik a szervezetben a D-vitamin mennyiségét. Csakhogy, a mostani kutatás szerint legalább is biztosan, nem nyújtanak annyi pozitív hatást, mintha magunknak termelnénk azt a bizonyos vitamint.

A kutatás elég számottevő volt: több mint 18 ezer férfi és nő vett benne részt, mindegyikük 50 év feletti. A csoport fele mindennap D3-vitamint szedett, a másik fele pedig placebót kapott. Egyik sem tudta, hogy ki szedi valójában a vitamint, és ki a hatástalan pirulát. A kutatás időtartama is kiemelkedő: a szakértők 5 évig követték végig, mi történik a résztvevőkkel.

Persze nem ez az első kutatás, ami a D-vitamin és a depresszió összefüggéseivel foglalkozik. Korábban is voltak hasonló kísérletek, és azt is sikerült megállapítani, hogy a szervezetben az alacsony D-vitaminszint valóban rosszabb kedvvel jár, de egyik kutatás sem mutatott be ok-okozati összefüggést eddig.

Az is fontos, hogy az ilyen kutatásoknál minél nagyobb számú mintán kell elvégezni a kísérleteket, hogy biztosak lehessünk az eredményben. A 18 ezer már gombócból is sok, nemhogy emberből, így ennek az eredménye már számottevő. A kutatás elején a résztvevők egyike sem mutatott depressziós tüneteket, így a szakértők biztosak lehettek benne, hogy az eredményt nem fogják klinikai depressziós kórképek torzítani. 

Retha Ferguson/pexels.com

Milyen eredmények születtek?

Az már rosszabb hír, hogy a szakértők nem találtak összefüggést a hangulat és a depressziós tünetek csökkenése, valamint a D-vitamin szedése között. A kutatás ideje során (ami öt évet ölelt fel, tényleg hosszú idő) egyik csoportnak sem változott lényegesen a kedve, a hangulata. 

Fontos azonban leszögezni, hogy a kutatás csak a D-vitamin étrendkiegészítőkre irányult, ami már egy mesterséges pótlása a szervezet által termelt vitaminnak. Ezt azonban nagyon nehéz objektíven mérni, hiszen ha valakit kiküldünk a napfényre, millió más dologtól is javulhat a kedve, nem csak attól, hogy D-vitamin termelődik a szervezetében. A szakértők azt is megjegyezték, hogy nem érdemes kidobni az étrendkiegészítőket, főleg akkor nem, ha az orvos írta fel őket. A D-vitamin ugyanis nemcsak a hangulatszabályozó tulajdonságairól híres, hanem elengedhetetlen a csontok és az anyagcsere egészségéhez. Bajod biztosan nem lesz attól, ha szeded, de ha depressziós tüneteid vannak, csodát azért nem kell várni tőle.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást