Ezek a D-vitamin hiányának a legegyértelműbb tünetei – Vedd észre időben

Ezek a D-vitamin hiányának a legegyértelműbb tünetei – Vedd észre időben

Címlap / Életmód / Egészség / Ezek a D-vitamin hiányának a legegyértelműbb tünetei – Vedd észre időben

Miért létfontosságú a D-vitamin?

Ez a vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik, a testben mintegy szteroidhormonként funkcionál. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy segítségével a koleszterinben megtörténjen a D-vitamin szintézise.

Ezek a tünetei a D-vitamin hiányának
D-vitamin hiány tünetei

A közhiedelemmel ellentétben nem csak kisbabáknak, állapotos nőknek és idősebbeknek van nyomatékosan szükségük a pótlására.

Táplálkozástudományi kísérletek kimutatták, hogy a D-vitamin csökkenti a megfázás, az influenza és az egyéb légzőszervi megbetegedések kockázatát is.

Kutatások igazolják azt is, hogy a szervezetnek szüksége van a „napfény vitaminjára” ahhoz, hogy az étrendben található kalcium és foszfát megfelelő módon felszívódjon és beépüljön – ezeknek az ásványi anyagoknak pedig kardinális szerepük van az egészséges csontok, fogak és izmok kialakulásában, megőrzésében. A D-vitamin hiánya éppen ezért a csontok és az immunrendszer gyengeségét okozza, levertséget és fáradtságot idéz elő.

További biztató eredményű kutatások zajlanak azzal kapcsolatosan, hogy a D-vitaminnak szerepe lehet aszív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség, a szklerózis multiplex, valamint a daganatos kórképek kialakulásának megakadályozásában.

A vitamin kulcsfontosságú szerepét felismervén a szakorvosok nemzetközileg elismert egységben állapították meg a szükséges mennyiséget. 

Eszerint a referenciaérték napi 1500 – 2000 NE, de pár évente születik új irányelv a mennyiségre vonatkozóan, a világ lakosságának egészségügyi állapotát mérlegelve.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást