Miért létfontosságú a D-vitamin?
Ez a vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik, a testben mintegy szteroidhormonként funkcionál. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy segítségével a koleszterinben megtörténjen a D-vitamin szintézise.
A közhiedelemmel ellentétben nem csak kisbabáknak, állapotos nőknek és idősebbeknek van nyomatékosan szükségük a pótlására. Táplálkozástudományi kísérletek kimutatták, hogy a D-vitamin csökkenti a megfázás, az influenza és az egyéb légzőszervi megbetegedések kockázatát is.
Kutatások igazolják azt is, hogy a szervezetnek szüksége van a „napfény vitaminjára” ahhoz, hogy az étrendben található kalcium és foszfát megfelelő módon felszívódjon és beépüljön – ezeknek az ásványi anyagoknak pedig kardinális szerepük van az egészséges csontok, fogak és izmok kialakulásában, megőrzésében. A D-vitamin hiánya éppen ezért a csontok és az immunrendszer gyengeségét okozza, levertséget és fáradtságot idéz elő.
További biztató eredményű kutatások zajlanak azzal kapcsolatosan, hogy a D-vitaminnak szerepe lehet aszív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség, a szklerózis multiplex, valamint a daganatos kórképek kialakulásának megakadályozásában.
A vitamin kulcsfontosságú szerepét felismervén a szakorvosok nemzetközileg elismert egységben állapították meg a szükséges mennyiséget.
Eszerint a referenciaérték napi 1500 – 2000 NE, de pár évente születik új irányelv a mennyiségre vonatkozóan, a világ lakosságának egészségügyi állapotát mérlegelve.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!