December 23: Frakk, a macskák réme 40 éves!

December 23: Frakk, a macskák réme 40 éves!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / December 23: Frakk, a macskák réme 40 éves!

40 éve, pontosan 1972. december 23-án született Frakk, a macskák réme, ezen a napon került először képernyőre! Azóta az animációs mesesorozat számtalan részt és elismerést ért meg. Gyermekek generációinak egyik meghatározó mesealakjává vált.

Kutya-macska barátság

A mese alapja a kutyák és macskák közötti folyamatos ellentét, megfűszerezve azzal, hogy ugyanannál a háznál, ugyanazokkal a gazdikkal élik mindennapjaikat, és természetesen óhatatlanul összetűzésekbe keverednek.

Probléma és megoldás

A mese onnan indul, hogy egy családi háznál két elkényeztetett és elszemtelenedett macska él.
A gazdájuk (Károly bácsi) úgy gondolja, hogy esetleg egy kutya lehet az, aki segít a macskák megnevelésében, ezért beszerez egy vizslát, Frakkot.
A mese további részei arról szólnak, hogy a macskákat sajnos nem sikerül megrendszabályozni, sőt éppen hogy folyamatos csatározások kezdődnek a kutya és a macskák között, ami talán még nehezebbé teszi az otthoni rend megtartását.

Mesehősök valós alakjai

A mese szereplői nem pusztán a képzelet szülöttei, hanem tényleges megfelelői is voltak az írónő, Bálint Ágnes környezetében.
Mikor ugyanis veje hozzájuk költözött, a családnak már volt két cicája, akikkel a szintén odaköltöző vizsla sajnos képtelen volt kijönni.

Az igazi kutyaszereplő története

Az írónő veje orvos volt, és úgy jutott a kutyához, hogy meglátta azt a kórház udvarán, és megtudta, hogy kísérletezésre szállították oda.
Megesett a szíve az állaton és megvásárolta azt a sintérektől. Hazavitte és gondját viselte, de a macskákkal sajnos soha nem sikerült kibékítenie.

Frakk, Lukrécia és Szerénke neve

A Frakk név az írónő gyermekkorából származik. Édesanyja gyakran mesélt ugyanis gyermekének egy kutyáról, aki a szomszédban lakott, de gyakran átszökött hozzájuk is, és ott bizony gyakran okozott galibát a ház körül. A kutyát Frakknak hívták.
 

A mese nem pusztán a kutyáról szól, de hűen bemutatja a macskák természetét is. Gazdaasszonyuk, Vilma néni pártfogoltjaiként élnek, és – mint a macskák általában – kényelmesek és kifejezetten öntörvényűek is, gazdájuk mégis imádja őket.

Konfliktus és megegyezés

A mese alapmotívuma a kutyák és macskák szembenállása, eltérő céljaik és természetük miatt.
Nem hagyható azonban ki az a tanulság sem, hogy a család a háziállatokkal együtt mégis képes együtt élni, és elfogadni azt, hogy a tagok másmilyenek. Sőt, arra is van példa, hogy Frakk és a macskák összefognak – igaz, ez soha nem tart sokáig.

Technika

A mese kivitelezésének technikája is érdekes, mivel a készítők egy úgynevezett papírkivágásos megoldást használtak.
Ez azt jelenti, hogy a szereplők minden egyes testrészét külön elkészítették papírból, és azok mozgatásának, vagy akár cseréjének köszönhetően látjuk őket mozogni, vagy akár nevetni is.

Frakk sikere

A mese azonnal sikert aratott és összesen 4 szériát ért meg, melyek mindegyike 13 epizódot tartalmazott.
A siker sok mindennek köszönhető, például a való életből vett témaválasztásnak, a szereplők kedvességének és a készítők humorának is. Annyi biztos, hogy 40 éve nézzük és szeretjük Frakkot és örök ellenlábasait.
 
Boldog 40. születésnapot Frakk!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást