December 23: Frakk, a macskák réme 40 éves!

December 23: Frakk, a macskák réme 40 éves!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / December 23: Frakk, a macskák réme 40 éves!

40 éve, pontosan 1972. december 23-án született Frakk, a macskák réme, ezen a napon került először képernyőre! Azóta az animációs mesesorozat számtalan részt és elismerést ért meg. Gyermekek generációinak egyik meghatározó mesealakjává vált.

Kutya-macska barátság

A mese alapja a kutyák és macskák közötti folyamatos ellentét, megfűszerezve azzal, hogy ugyanannál a háznál, ugyanazokkal a gazdikkal élik mindennapjaikat, és természetesen óhatatlanul összetűzésekbe keverednek.

Probléma és megoldás

A mese onnan indul, hogy egy családi háznál két elkényeztetett és elszemtelenedett macska él.
A gazdájuk (Károly bácsi) úgy gondolja, hogy esetleg egy kutya lehet az, aki segít a macskák megnevelésében, ezért beszerez egy vizslát, Frakkot.
A mese további részei arról szólnak, hogy a macskákat sajnos nem sikerül megrendszabályozni, sőt éppen hogy folyamatos csatározások kezdődnek a kutya és a macskák között, ami talán még nehezebbé teszi az otthoni rend megtartását.

Mesehősök valós alakjai

A mese szereplői nem pusztán a képzelet szülöttei, hanem tényleges megfelelői is voltak az írónő, Bálint Ágnes környezetében.
Mikor ugyanis veje hozzájuk költözött, a családnak már volt két cicája, akikkel a szintén odaköltöző vizsla sajnos képtelen volt kijönni.

Az igazi kutyaszereplő története

Az írónő veje orvos volt, és úgy jutott a kutyához, hogy meglátta azt a kórház udvarán, és megtudta, hogy kísérletezésre szállították oda.
Megesett a szíve az állaton és megvásárolta azt a sintérektől. Hazavitte és gondját viselte, de a macskákkal sajnos soha nem sikerült kibékítenie.

Frakk, Lukrécia és Szerénke neve

A Frakk név az írónő gyermekkorából származik. Édesanyja gyakran mesélt ugyanis gyermekének egy kutyáról, aki a szomszédban lakott, de gyakran átszökött hozzájuk is, és ott bizony gyakran okozott galibát a ház körül. A kutyát Frakknak hívták.
 

A mese nem pusztán a kutyáról szól, de hűen bemutatja a macskák természetét is. Gazdaasszonyuk, Vilma néni pártfogoltjaiként élnek, és – mint a macskák általában – kényelmesek és kifejezetten öntörvényűek is, gazdájuk mégis imádja őket.

Konfliktus és megegyezés

A mese alapmotívuma a kutyák és macskák szembenállása, eltérő céljaik és természetük miatt.
Nem hagyható azonban ki az a tanulság sem, hogy a család a háziállatokkal együtt mégis képes együtt élni, és elfogadni azt, hogy a tagok másmilyenek. Sőt, arra is van példa, hogy Frakk és a macskák összefognak – igaz, ez soha nem tart sokáig.

Technika

A mese kivitelezésének technikája is érdekes, mivel a készítők egy úgynevezett papírkivágásos megoldást használtak.
Ez azt jelenti, hogy a szereplők minden egyes testrészét külön elkészítették papírból, és azok mozgatásának, vagy akár cseréjének köszönhetően látjuk őket mozogni, vagy akár nevetni is.

Frakk sikere

A mese azonnal sikert aratott és összesen 4 szériát ért meg, melyek mindegyike 13 epizódot tartalmazott.
A siker sok mindennek köszönhető, például a való életből vett témaválasztásnak, a szereplők kedvességének és a készítők humorának is. Annyi biztos, hogy 40 éve nézzük és szeretjük Frakkot és örök ellenlábasait.
 
Boldog 40. születésnapot Frakk!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást