Életmód / Receptek / Táplálkozás

Darált hússal és kuszkusszal töltött kanadai sütőtök

Darált hússal és kuszkusszal töltött kanadai sütőtök

A piacokon csak úgy virítanak ezek a szépséges narancssárga zöldségek. Az az idő már réges régen tovatűnt, amikor csak egyszerű sült tökként fogyasztottuk: most darált hússal és kuszkusszal töltsd meg!

Ma már tudjuk, hogy a sütőtököt roppant sokoldalúan felhasználhatjuk a konyhában. Magas béta-karotin tartalmának köszönhetően érdemes is minél többször, hiszen ez az antioxidáns jót tesz a bőrnek és a szemnek.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 kisebb kanadai sütőtök (egyenként 70-80 dkg-osak)
  • 50 dkg sovány darált sertéscomb
  • bors 
  • 15 dkg kuszkusz
  • 1 kis doboz paradicsompüré (70 g)
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt római kömény
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál olaj
  •  metélőhagyma 

Elkészítés:

A sütőtököket alaposan megmossuk, kettévágjuk, belsejüket kanállal kivájjuk.

A kuszkuszt másfélszeres mennyiségű forró vízzel felöntjük, majd lefedjük.

A megtisztított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felkarikázott fokhagymát. Rátesszük a darált húst. Kicsit lepirítjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt fahéjjal és őrölt római köménnyel. Csak római köményt használjunk, ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor egyszerűen hagyjuk el. A hagyományos kömény teljesen más irányba vinné el az ízeket.

A sűrített paradicsomot is hozzáadjuk. Felöntjük 1 dl vízzel. Készre főzzük.

A kuszkuszt a darált húshoz keverjük. A felezett sütőtököket megtöltjük.

Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és megtöltött tököket ráfektetjük.

200 fokon kb. félóra alatt megsül.

Tálaláskor apróra vágott metélőhagymával megszórjuk.

Nem mindennapi ízélmény!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást