A piacokon csak úgy virítanak ezek a szépséges narancssárga zöldségek. Az az idő már réges régen tovatűnt, amikor csak egyszerű sült tökként fogyasztottuk: most darált hússal és kuszkusszal töltsd meg!
Ma már tudjuk, hogy a sütőtököt roppant sokoldalúan felhasználhatjuk a konyhában. Magas béta-karotin tartalmának köszönhetően érdemes is minél többször, hiszen ez az antioxidáns jót tesz a bőrnek és a szemnek.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 kisebb kanadai sütőtök (egyenként 70-80 dkg-osak)
- 50 dkg sovány darált sertéscomb
- só
- bors
- 15 dkg kuszkusz
- 1 kis doboz paradicsompüré (70 g)
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál őrölt római kömény
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál olaj
- metélőhagyma
Elkészítés:
A sütőtököket alaposan megmossuk, kettévágjuk, belsejüket kanállal kivájjuk.
A kuszkuszt másfélszeres mennyiségű forró vízzel felöntjük, majd lefedjük.
A megtisztított vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felkarikázott fokhagymát. Rátesszük a darált húst. Kicsit lepirítjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt fahéjjal és őrölt római köménnyel. Csak római köményt használjunk, ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor egyszerűen hagyjuk el. A hagyományos kömény teljesen más irányba vinné el az ízeket.
A sűrített paradicsomot is hozzáadjuk. Felöntjük 1 dl vízzel. Készre főzzük.
A kuszkuszt a darált húshoz keverjük. A felezett sütőtököket megtöltjük.
Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és megtöltött tököket ráfektetjük.
200 fokon kb. félóra alatt megsül.
Tálaláskor apróra vágott metélőhagymával megszórjuk.
Nem mindennapi ízélmény!