Háztartás / Otthon

A csodatévő spárga – Tippek a főzéséhez és a tárolásához

A csodatévő spárga – Tippek a főzéséhez és a tárolásához

Tudtad, hogy a spárga akár 6 centimétert is nőhet naponta? Ha a föld alatt fejlődik, fehér, ha a föld felett, akkor zöld. Sok hasonló érdekességet olvashatsz még a spárgáról cikkünkben.

Gyógynövény

Már az ókorban fogyasztották, de nem táplálékként, hanem gyógynövényként, amikor még vadon termett. Hogy milyen betegségek ellen, azt pontosan nem tudni, de az biztos, hogy kitűnő vízhajtó hatása van.
Ez a nők számára különösen jó hír, mert eltávolítja a zsírpárnákhoz kapcsolódó víz egy részét, így karcsúbbak lesznek tőle. De a vízhajtó hatás miatt a méreganyagok is hamar kiürülnek a szervezetből, ezért különféle betegségek megelőzésére és gyógyítására valóban alkalmas a spárga.

A rák ellenszere

Az interneten terjed a hír, hogy a spárga a rák legújabb ellenszere. Akárhogyan is, tény, hogy kúraszerűen alkalmazva néhányan már tapasztalták, hogy gyógyítja ezt a súlyos betegséget, mert tartalmaz egy olyan anyagot, amely visszaállítja a sejtek szaporodásának természetes folyamatát és ritmusát.
A csodaszer receptje a következő: a spárgát meg kell főzni, majd összeturmixolni, hogy pépes állagú legyen. Hűtőszekrényben 2-3 napig minőségromlás nélkül eltartható. Ebből kell bevenni 4 evőkanálnyit reggel és 4 evőkanálnyit este. Állítólag már 2-4 hét elteltével jelentkezik a hatása.

Spárgasíp

A spárgáról a friss, zsenge hajtást, a „spárgasípot” fogyasztjuk. Lehet fehér, ha föld alatt, fénytől elzárva fejlődik, vagy zöld, ha föld felett növekszik. Mivel nagy a víztartalma, rögtön hűteni kell, nehogy megfonnyadjon.
Akkor friss, ha a csúcsa sűrűn pikkelyezett, a töve fényes, a szára pedig roppanós. Az előkészítésnél az aljából vágj le 2 centimétert, majd krumplihámozóval óvatosan hámozd meg a szárat a csúcsától a vége felé.

Főzés

Magas falú főzőedényben, zsineggel csokorba kötve a fehér és a lila spárga 20 perc alatt, a kicsit keményebb zöld pedig 25 perc alatt fő meg. Egyes boltokban kapható speciális spárgafőző edény.
Mikrohullámú sütőben nem fő meg, kemény marad, ezért abban csak a készételt melegítsd. Ha köretnek szánod, akkor főzés után konyharuhára vagy konyhai törlőpapírra téve óvatosan itasd le róla a vizet.

Tárolás

A spárga csak rövid ideig tartható el, hűtőszekrényben nyersen csak egy-két napig áll el. Nedves konyhai papírtörlőbe csomagolva tedd be. A főtt spárgát legkésőbb másnap feltétlenül fogyaszd el, mert könnyen megromlik!
Blansírozás után lefagyaszthatod. Magas szárú befőttesüvegbe töltve, sós vízben is elteheted: a spárgaköteget főzd 8 percig, hagyd lehűlni, 1 liter vízhez adj 2 dkg sót, öntsd az üvegbe tett spárgára, légmentesen zárd le, majd gőzöld egy óra hosszáig.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást