Kert és terasz / Otthon

A csodálatos írisz: termesztése, ápolása, jelentése

A csodálatos írisz: termesztése, ápolása, jelentése

Népszerűsége nem véletlen, hiszen rengeteg színben pompázik és turbánra vagy koronára emlékeztető kinézete nemes megjelenést kölcsönöz neki. Nem kifejezetten igényes növény, így azok számára sem fog csalódást okozni a nevelése, akik nem érnek rá naphosszat a virágaikkal foglalkozni.

Eredet

A nőszirom a spárgavirágúak rendjébe tartozik, a nősziromfélék családjának névadója. Ez a család közel sem kicsi, hiszen kb. 300 faj tartozik ide, többek között olyan különlegességek is, mint a magyar nőszirom.
A család egy viszonylag szűk körben terjed csak el az északi mérsékelt égövön, ám ezt a hiányosságát remekül kompenzálja azzal, hogy élőhelyei rendkívül változatosak.

Neve

A nőszirom, vagy írisz nevét a görög szivárvány szóról kapta, ennek oka valószínűleg az, hogy rengeteg árnyalatban találkozhatunk velük.
A görögöknél ezzel a névvel élt a szivárvány istennője is, aki Hermész mellett szintén az istenek hírnökeként szerepelt. Átlátszó szárnyai, és színes ruhái voltak, melyek az égi jelenség árnyalatait is adták.

Jellemzők

Az íriszek évelő növények, egyes fajaik hagymával, míg mások gyöktörzsekkel rendelkeznek. Jellemzően magas növények, és bár lágy szárúak, a saját súlyukat remekül elbírják.
Általában több levelet is hoznak, melyek lándzsa alakúak, száruk azonban nagyon eltérő lehet. A lapított és kör keresztmetszetű, az egyszerű és az elágazó, valamint a tömör és az üreges is megjelenik közöttük.

Szaporítás

A gyöktörzses változatot nagyon egyszerű szaporítani. Ahogyan a földben fejlődik a gumó, úgy egy idő után újabb rizómákat hoz létre.
Ezeket a „gyerekeket” azután minden gond nélkül le lehet választani, az anyanövényről. Az utódok minden tulajdonságukban tökéletesen megegyeznek a kiindulási virággal.

Tartása

A nőszirom remekül nevelhető cserépben is, így az erkélyen vagy a balkonon is gyönyörködhetünk benne. Szereti a közvetlen napfényt, bár szívós növény, így az erős árnyékban is megél. Ebben az esetben azonban számolnunk kell azzal, hogy a virágai kisebbek, esetleg szabálytalanok lesznek.
A laza, jó vízáteresztésű talajt kedveli, valamint a kellő trágyázást meghálálja. Vigyázzunk, hogy a tápoldatban ne legyen túlsúlyban a nitrogén, mert az a levelek erőteljes fejlődését eredményezi a virágfejekkel szemben.

Magyar nőszirom

Ez a fajta hazánkban védett, kb. 30 centi magasra növő faj, melynek levelei fokozatosan szélesednek, kifelé görbülnek. Hengeres szára 1-4 virágot hordoz, ám oldalcsánkjain is találkozhatunk 1-2 virágfejjel. Mérgező növény, színe ibolyakék, vagy lilásvörös.

Ápolása

A kertben tartott nőszirmot elegendő ültetéskor belocsolni, ezután igazából csak akkor van szüksége külön vízre, ha nagyon száraz a nyár. Ha azonban mérsékelten locsoljuk és tápozzuk, akkor másodvirágzással is megörvendeztet minket.
Vigyázzunk azonban nehogy túlöntözzük, ekkor ugyanis a gumó rothadásnak indul, és a növény rövid idő alatt elpusztul.

Ültetése

A boltban vásárolt hagymákat és rizómákat érdemes minél előbb elültetni, mert könnyen tönkremehetnek.
Ha már kifejlett virágunk van, 3-4 évente azt is érdemes átültetni, hogy egy kicsit felfrissítsük, illetve, hogy a sarjakat le tudjuk szedni, ezzel új növényekhez jutva.

Jelentése

Ha valakinek nőszirmot akarunk ajándékozni, akkor nem árt ha tudjuk, hogy az odaadás jelképe a férfi részéről, így ilyen virágot kapni nagyon jó jel. Ha a nő ajándékozza a férfinak, akkor pedig a befogadást jelképezi.
A virágfejek színe nincs befolyással a jelentésükre, így ebben nyugodtan válogathatunk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást