Így locsold a cserepes virágokat és gyönyörűek lesznek

Így locsold a cserepes virágokat és gyönyörűek lesznek

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Így locsold a cserepes virágokat és gyönyörűek lesznek

Ismered a növényeidet?

A tökéletes föld a növényeid számára nem lehet folyton vizes és különösen nem állhat meg benne a víz, a talajnak el kell tudnia vezetnie a felesleget. Szerencsére a modern keverékekkel ezt már jóval könnyebben elérheted, de már az is segít, ha a konténerbe kisebb kavicsokat keversz. Ezeknek köszönhetően a felesleg el fog folyni és a növényeid nem tocsognak majd a vízben.

Nagyon lényeges feladat a kerted megtervezése során, hogy olyan növényeket ültess egymás mellé, amiknek az igényei megegyeznek. Egyes növények nagyon jól tűrik a tűző napot, a forróságot, a szárazságot sőt, igénylik is ezeket a körülményeket.

Mások viszont csak félárnyékban, árnyékban, állandóan nedves közegben boldogok. Még, ha jól is mutatnak együtt az ültetés során, a nagyon eltérő igényekkel rendelkező növények egész biztosan nem lesznek hosszútávon pompásak egymás közvetlen közelében. 

Növények locsolása
IgorTsarev/istockphoto.com

Így ellenőrizd a nedvességszintet

Rutinból öntözni nem helyes, legalábbis nem akkor, ha tökéletességre fejlesztenéd a locsolási-technikádat. Mielőtt nekilátnál, ellenőrizd, hogy a növényeidnek egyáltalán szükségük van-e vízre, hiszen a túlöntözés ugyanolyan káros, mint ha hagyod, hogy kiszáradjanak.

Normális sőt, általános, hogy a talaj felszíne száraz, de az számít, mi van néhány centivel lejjebb.

Ha beledugod az ujjadat a talajba legalább a második ujjpercig, és száraznak érzed a talajt, akkor bizony elérkezett az öntözés ideje.

Ha azonban még itt is nedves a föld, ráérsz öntözni. Persze, a forró nyári napokon sokáig nem várhatsz, könnyen lehet, hogy a reggel még éppen ideális talaj délre kiszárad. Ebben az esetben érdemes lehet már reggel locsolni, de este mindenképpen szükséges lesz. 

Mélyöntözés előnyben

A szabadtéri, konténeres, vagy cserepes növények esetében célszerű az úgynevezett mélyöntözést bevetni. Ez azt jelenti, hogy addig kell öntöznöd, amíg a tartály alsó részén átfolyik a víz. Ha a vízelvezető lyukakból még csak nem is szivárog a folyadék, akkor bizony nem öntözted át kellően a növényedet.

A mélyöntözés előnye nem csak az, hogy a növény tovább bírja két öntözés között, hanem azt is garantálja, hogy a teljes gyökérzet fel tudjon frissülni. Ráadásul a mélyöntözés növekedésre ösztönzi a növényt, arra, hogy erősebb gyökérzetet fejlesszen, ami egyúttal a magasabb táplálékfelvételt is garantálja.

Ha csak mindig kicsit locsolod a növényeidet, akkor a gyökereket arra kényszeríted, hogy a felszín közelében legyenek aktívabbak, ám az ilyen virágok hamarabb kiszáradnak és kevésbé képesek felvenni a konténer alján levő tápanyagokat. 

Mikor öntözz?

Sokan inkább este locsolnak, de az igazság az, hogy a növények szempontjából ideálisabb választás a reggeli öntözés. Ennek oka az, hogy a reggeli öntözés kellő nedvességet biztosít a növényeknek egész napra, valamint lehetőséget nyújt, hogy a nedves levelek, szárak még azelőtt megszáradjanak, hogy beköszöntsön az éjszaka.

Este sajnos fennáll az esélye annak, hogy a lombozat nem tud megszáradni, ami gombásodáshoz is vezethet. Persze, nem katasztrófa, ha csak este van időd locsolni, de ha a tökéletes technikát keresed, akkor a reggeli locsolás a legjobb.

A növények öntözése
agrobacter/istockphoto.com

Éghajlattól, tartályok méretétől és a használt talaj típusától függően előfordulhat, hogy naponta többször is öntöznöd kell. A hő, a szél és a száraz levegő gyorsan kiszáríthatja a növényeket. A kókuszrostból készült fém– és terrakotta edények, valamint függesztett kosarak gyorsan kiszáradhatnak egy forró, szeles nyári napon.

A talajra koncentrálj, ne a levekre

A növények a vizet a gyökérzetükön keresztül szívják fel, nem pedig a leveleiken, szárukon vagy virágaikon keresztül. Így a megfelelő öntözés nem a levélzetre, hanem a talajra irányul, ahol a növények gyökerei fel tudják szívni. Ennek különös jelentősége reggel van, mert a levelek (főleg a szőrösek) hajlamosak lehetnek a leégésre, és ha a vízcseppek összeállnak rajtuk, akkor felerősíthetik a napsugárzást. 

Ne támaszkodj az esőre

Sokan abban bíznak, hogy megússzák az öntözést, mert esőt jósolnak, de az eső nem tudja felváltani a gondos locsolást. Ennek oka az, hogy a növények lombja általában ernyőként viselkedik és megakadályozza, hogy a víz kellő mennyiségben a gyökerekhez jusson. Ez főleg igaz lehet a konténeres növények esetében vagy akkor, ha sok mindent zsúfoltál egy helyre. Persze, számít az eső is, de azért nem árt, ha nem rá alapozod az öntözési rutinodat. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást