A csecsemőket is érinthetik a Covid elnyúló tünetei

A csecsemőket is érinthetik a Covid elnyúló tünetei

Címlap / Életmód / Egészség / A csecsemőket is érinthetik a Covid elnyúló tünetei

A The Lancet Child & Adolescent Health folyóiratban megjelent tanulmányban 44 000 dániai gyermek vett részt, életkoruk nulla és 14 év között volt. 2020 januárja és 2021 júliusa között a gyerekek közül 11 000-nél mutatták ki a fertőzést a Covid-19-tesztek.

A hosszú Covidhoz kapcsolódó tüneteket – fejfájás, hangulati ingadozások, gyomorproblémák és fáradtság- a gyerekek Covid nélkül is megtapasztalhatják. A vizsgálatban részt vevő, koronavíruson átesett gyerekeknél nagyobb valószínűséggel tapasztaltak minimum egy tünetet legalább két hónap elteltével, mint azoknál a gyerekeknél, akik nem fertőződtek meg.

A tanulmány azt is feltárta, hogy a korábban koronavírusos gyerekek legalább egy olyan hosszú távú tünetet tapasztaltak, amely nem volt jelen a pozitív teszt előtt.

Milyen tünetek voltak jellemzőek?

A leggyakoribb tünetek életkoronként változtak. A 3 éves korig terjedő gyermekeknél hangulati ingadozások, kiütések és gyomorfájások voltak jellemzőek. A 4-11 éves gyerekek memória- és koncentrációs problémákat is tapasztaltak. A 12-14 évesek számára memória- és koncentrációs problémák, hangulati ingadozások és fáradtság volt a legjellemzőbb tünet.

Úgy tűnt, hogy a 3 éves és fiatalabb gyerekeknek volt a legtöbb problémája azokhoz a gyerekekhez képest, akiknél nem diagnosztizáltak Covid-19-et. 40%-uk tapasztalt tüneteket két hónappal a pozitív teszt után, szemben a nem Covid-fertőzött csoport 27%-ával.

Eredményeink összhangban vannak a hosszú Covid-betegséggel kapcsolatos,  serdülők körében végzett korábbi tanulmányokkal. Ezek azt mutatják, hogy bár a gyermekek hosszú ideig tartó Covid-fertőzésének esélye alacsony, ezt fel kell ismerni és komolyan kell kezelni” – mondta Selina Kikkenborg Berg, a tanulmány társszerzője, aki kardiológiai professzor a koppenhágai Rigshospitaletben, Dániában.

damircudic/istockphoto.com

Nem tudják, hány embert érint

Egyes szakértők szerint még mindig nem világos, hogy hány gyereket érintenek az elhúzódó Covid-tünetek. Ebben a korosztályban ugyanis nem végeztek elegendő kutatást ezzel kapcsolatban.

Egy 2021-es tanulmány szerint a 6 és 16 év közötti gyerekek több mint felénél volt legalább egy tünet, amely négy hónapnál tovább tartott. Felnőtteknél egyes kutatások szerint ez az esetek 30%-a.

Nincsenek speciális tesztek a hosszú Covid kimutatására, ahogy nem világos az sem, hogy melyik gyermeknél jelenik meg. Az egyébként fertőzést enyhe tünetekkel átvészelő gyerekeket is érinthetik az elhúzódó tünetek.

A tanulmány bemutatta a tudósoknak a hosszú távú Covid-betegség jellemzőit a gyermekeknél. Ezen kívül kimutatta, hogy még azok a gyerekek is érezték a járvány hatását, akik nem kapták el a Covid-ot. Ez a csoport több pszichológiai és szociális problémáról számolt be, mint a Covid-fertőzött gyerekek.

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!