Ne csak a fizetés számítson – 6 dolog, amit azelőtt gondolj át, hogy elvállalsz egy munkát

Ne csak a fizetés számítson – 6 dolog, amit azelőtt gondolj át, hogy elvállalsz egy munkát

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ne csak a fizetés számítson – 6 dolog, amit azelőtt gondolj át, hogy elvállalsz egy munkát

Ha pozitív válasszal hívnak vissza az állásinterjú után, lehetőséged van eldönteni, belevágsz-e az adott munkába. Amennyiben tudod, hogy nem egy álommunkáról van szó, írd fel egy lapra, mi az, amiért érdemes elvállalni, és mi az, amiért nem. Cikkünkkel segíteni próbálunk egy kicsit: összegyűjtöttük, mire kell figyelned!

Munkakörnyezet

Az egyik legelső dolog, ami kiderülhet számodra, amikor állásinterjúra mész, hogy milyen munkakörnyezetben kellene dolgoznod.

Amint belépsz az ajtón, láthatod azt, ahova minden egyes hétköznap be kell majd járnod.

Már az elején mérd fel a helyzetet: milyen messze van a munkahely az otthonodtól, van-e lehetőség a közelben az étkezésre, valamint az iroda szimpatikus-e számodra, el tudnád-e ott magad képzelni.

Hiába a jó fizetés, ha gyűlölnéd azt a helyet, ahol napi 8 órát kellene eltöltened.

Kollégák és a főnök

Bár a kollégákat többnyire csak később ismeri meg az ember, érdemes őket is megszemlélned, mikor állásinterjúra mész.

Mit látsz? Mogorván ülnek a számítógép előtt? Vagy vidáman beszélgetnek egymással? Már az első találkozáskor nagyjából felmérheted a helyzetet, hogy képes leszel-e a többi kollégával együttműködni. Az állásinterjú során megismerkedhetsz a leendő főnököddel is.

Már akkor leszűrheted, mennyire volt barátságos veled, voltak-e személyes jellegű kérdései, mentornak vagy inkább parancsoló típusnak tűnt-e. Gondold jól át, tudnál-e vele együtt dolgozni.

Stressz

Sajnos a pénz nem minden, a túl nagy stresszel járó munkák szépen lassan tönkreteszik az embert. Természetesen tökéletes munka szinte nem létezik, minden munkavégzés bizonyos fokú stresszel jár, ám nem mindegy, mekkorával.

Gondold át, milyen felelősséggel jár az adott foglalkozás, például kell-e pénzügyekkel foglalkoznod, miért leszel felelős és várhatóan mennyire lesz feszített a munkatempó.

Nem szabad, hogy a munka az egészséged rovására menjen, ha úgy látod, képtelen lennél elviselni a feszült helyzeteket és minden nap gyomorgörccsel mennél be a munkahelyedre, inkább ne vállald el azt a munkát.

Munkaidő

Nagyon sok múlhat a munkaidőn is. Gondold át, tudnál-e hosszútávon az adott időbeosztásban dolgozni.

Képes lennél kibírni az ékszakai műszakot is? Hétalvó vagy, de hajnalban kellene kelned, hogy beérj a munkába? Otthon vár a család, de mindennap csak este 6-7 körül érnél haza? Van, aki vigyázzon addig a gyerekekre? Mikor jut időd a főzésre, bevásárlásra?

Természetesen áldozatokat sokszor kell hoznunk, ám ha ezekre nem tudsz pozitív választ adni, akkor talán jobb, ha nem is vágsz bele a munkába.

Jövőkép

A fizetés mellett az egyik legfontosabb ok, amiért érdemes elvállalni egy munkát, hogy tapasztalatot szerezzünk. Sajnos ma már nagyon ritka, ha valaki egészen a nyugdíjas koráig csupán egyetlen munkahelyen dolgozik.

Gondold végig, később hogyan fog mutatni az önéletrajzodban az a munka, amit éppen készülsz elvállalni. Hozzájárul ez a pozíció ahhoz, hogy később esetleg előrébb juthass a ranglétrán?

Ha úgy érzed, a kereset mellett nem sok haszna van a munkának, talán várj egy kicsit, lehet, pár hét múlva kapsz egy jobb lehetőséget!

Stabilitás és egyéb juttatások

Mielőtt elvállalsz egy munkát, bizonyosodj meg arról, hogy egy stabil lábakon álló céghez készülsz dolgozni menni.

Olvass utána, mit lehet tudni az adott munkahelyről, kérdezz körbe a barátaidnál, hallottak-e valamit róla. Ha gyanúsan kevés információt találsz a cégről vagy csak rosszakat mondtak róla, akkor talán mégse vágj bele.

Gondold át továbbá azt is, hogy a fizetésen felül ad-e valamit neked a cég. Kapsz valamilyen juttatást vagy bónuszt? Ha nem túl magas fizetést kínálnak, de mellé jár bérlet a fitneszterembe vagy élelmiszerutalvány, az mindenképp pozitívum.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!