Milyen lesz a Covid-járvány vége? Erre számíthatunk

Milyen lesz a Covid-járvány vége? Erre számíthatunk

Címlap / Hírek / Milyen lesz a Covid-járvány vége? Erre számíthatunk

Sok szakértő azt jósolja, hogy a koronavírus terjedése a jövőben inkább a szezonális influenzához fog hasonlítani. Az már kevésbé világos, hogy ez hogyan és mikor fog megtörténni.

Dr. Arnold Monto, a Michigani Egyetem epidemiológiai professzora és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának oltóanyagokkal és kapcsolódó biológiai termékekkel foglalkozó tanácsadó bizottságának megbízott elnöke szerint „még az sem egyértelműen mérhető, hogy valami járvány vagy világjárvány. Tehát mindez nem szabályokon alapul, hanem általában azon, hogy mit kell tennie a járvány megfékezéséhez” – mondta el a szakértő a CNN-nek.

Monto szerint a jó hírt az oltások ereje jelenti, a rosszat a vírus képessége az evolválódásra. Senki sem tudja megjósolni, hogyan nézhet ki a Covid-19 jövője – és a koronavírus-változatok, például a Delta megjelenése is megváltoztatta a pályát – mondta.

Az átviteli minták megváltozásával, és azzal, ahogy a változatok megjelentek – én ezt a változatok felvonulásának nevezem –, ma már sokkal kiterjedtebb átvitelt és sokkal egyenletesebb elterjedést látunk világszerte. Ez megnehezíti a világjárvány végének kihirdetését” – mondta Monto.

„Mert az egész terjedési minta megváltozott, és még mindig lehetnek helyek, amelyek valóban nem mentek át olyan hullámokon, mint a világ többi része.”

Amire számíthatunk

A CDC együttműködik egészségügyi részlegekkel, laboratóriumokkal, kórházakkal és egészségügyi szolgáltatókkal a diagnosztizált influenzaesetek nyomon követése, a keringő influenzavírusok meghatározása, valamint a vírusok kórházi kezelésekre és halálozásokra gyakorolt hatásának mérése érdekében.

Az egyik ötlet az, hogy amikor a koronavírus endémiává (egy fertőző betegség megszokott jelenléte a közösségben) válik, egy hasonló nyomkövető rendszert lehetne használni a kórokozó megfigyelésére.

„Az eseteket ugyanúgy kezelhetnénk, mint a szezonális influenzát. Amikor azt mondhatjuk, hogy tudjuk, hogy a téli szezonban számos esetet fogunk látni, és megfelelő személyzettel rendelkezünk, a megfelelő kellékek rendelkezésre állnak, és készen állunk a kezelésre, szemben az itt tapasztalt hullámokkal” – mondta Dr Stephen Parodi, a Kaiser Permanente országos fertőző betegségekért felelős vezetője a CNN-nek.

stefanamer/istockphoto.com

Még mindig jönnek a telefonok, és arról egyeztetünk, hogy mennyi az intenzív osztályunk ágykapacitása. Mekkora az ellátási láncunk, amelyre szükségünk van a betegek ellátásához? Van elég gyógyszerünk? Van elég monoklonális antitestünk?” – mondta Parodi.

Még nagyon sokat kell dolgoznunk, hogy eljussunk oda, ahol lenni szeretnénk, de úgy gondolom, hogy ez az átállás 2022-ben meg fog jelenni. De bizonyos területeken, ahol kevesebb az immunitás, ez hosszabb ideig tarthat.”

Ugyanakkor még az influenza is kiszámíthatatlan, pedig az orvosok sok influenzát láttak az évek során.

Tudjuk, hogy lesznek esetek” ; mondta Monto. „Az influenzával és az influenzajárványokkal kapcsolatban már volt tapasztalatunk. Tehát általában tudjuk, hogyan viselkednek. Egy teljesen új kórokozóval ez még egy alakuló helyzet.”

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást