Ez a citromos víz hatalmas hátránya, amiről senki sem beszél

Ez a citromos víz hatalmas hátránya, amiről senki sem beszél

Címlap / Életmód / Egészség / Ez a citromos víz hatalmas hátránya, amiről senki sem beszél

Régóta kántálja mindenki, hogy a reggeli citromos víz nagyon jó, egészséges, segít az emésztésben, csúcsszuper hatásai vannak, és mindenképp szokj hozzá, hogy ezzel kezded a napodat – csakhogy arról nem szól a fáma, hogy a citromos víznek van negatív mellékhatása is, ez pedig az, hogy roncsolja a fogzománcodat.

Nem újdonság

Persze ez a hír egyáltalán nem újdonság: régóta tudjuk, hogy a savas citrusgyümölcsök nem tesznek túl jót a fogaknak. Ez a citromra extrán igaz, mivel nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz, ami károsítja a fogzománcodat – ha nem figyelsz, akár olyan mértékben, hogy helyrehozhatatlan károkat okoz.

A mellékhatások

Ha a fogzománcod meggyengül, sok fogproblémára hajlamosabb lehetsz. Ilyen például az elszíneződés is: a zománc adja a fogak fehérségét, így ha az gyengülni kezd, a fogak egyre sárgábbak lesznek. Ugyanígy a fogzománc meggyengülését jelezheti az is, ha a fogaid széle kicsit átlátszó – furcsán hangzik, de ha tükörbe nézel, könnyen észreveheted akár magadon is.

Ha pedig túl érzékenyek a fogaid a hidegre vagy az érintésre, tuti, hogy a vékony fogzománc a ludas.

Hideg vagy meleg citromos vizet igyál?

Van még egy rossz hírünk: bár az emésztésednek a langymeleg citromos víz tesz a legjobbat, a fogzománcodat pontosan ez károsítja leginkább.

A citrom ugyanis meleg víz hatására sokkal több citromsavat enged ki magából, mint a hideg víz esetében, ezért igyekezz inkább hidegen, mint melegen fogyasztani. Jó megoldás lehet a nem jéghideg, de még nem is langyos víz, ez az arany középút a kettő között.

Vigyázz a fogmosással!

Ne moss fogat! Mármint nem soha, de citromos víz fogyasztása előtt és után szigorúan tilos megmosni a fogaidat. Legalább 30 percet kell várnod, hogy a megvékonyodott fogzománcodat ne tedd még jobban tönkre a fogkefével.

Ez vonatkozik egyébként más citrusgyümölcsökre is, nem kizárólag a citromra – ha narancsot majszolsz, akkor is várj legalább fél órát a fogmosással.

Mit tehetsz?

Ahogy azt már korábban is említettem, ha azt szeretnéd, hogy a citromos víz a lehető legkevesebb kárt tegye a fogaidban, érdemes hidegen fogyasztani, mert így kevesebb citromsavat enged ki magából a gyümölcs. Jó megoldás lehet az is, ha szívószálon át szürcsölgeted el a frissítő nedűt, úgy, hogy minél kevésbé érjen hozzá a fogaidhoz a folyadék. 

Persze a nyáladban még így is marad citromsav, de közel sem annyi, mintha beborítanád a szájüregedbe az egész pohárral.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!